Videoclipul unui creator de conținut din Brazilia, descris în mod fals ca fiind o demonstrație a unei „sarcini extracorporale”
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 4 August 2022, la 15:41
- 6 minute de citit
- De: AFP Hong Kong, AFP România
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Așa văd globaliștii nașterea copiilor în viitor! Sarcina extracorporală cu uter artificial sau «fabrica de embrioni», adică fără mame care își poarta copilul sub inimă”, spune descrierea mai multor postări pe Facebook din 28 iulie 2022 (aici, aici, aici), distribuite de zeci de ori de atunci. Postările prezintă un videoclip de 49 de secunde în care o femeie arată un presupus bebeluș uman în interiorul unei pungi de plastic umplute cu un lichid transparent.
În videoclipul distribuit pe rețelele de socializare, un narator bărbat vorbitor de limba engleză descrie videoclipul ca arătând un „nou concept de concepere a copiilor” pe care îl leagă de „clonare”.
„Acum mama nu va mai trebui să poarte copilul în pântec timp de nouă luni. Acum acesta poate fi crescut într-o pungă. Ce convenabil”, spune naratorul. Mai departe, el adaugă: „Mi-ar plăcea să vă spun că acesta este un concept nou, dar dacă știți ceva despre clonarea umană, ați ști că se face acest lucru de mult timp. Abia acum a ajuns la consumatori”.
Videoclipul a început să circule pe Facebook după ce a fost postat pentru prima dată aici, pe Telegram, unde a fost vizualizat de peste 10,000 de ori.
Videoclipul a circulat alături de afirmații similare pe mai multe platforme de socializare în mai multe limbi, inclusiv în chineză, japoneză, engleză și poloneză , cu afirmații potrivit cărora videoclipul care arată o „procedură de clonare” este o dovadă că, în viitorul apropiat, „copiii vor fi crescuți într-o pungă”.
Cu toate acestea, videoclipul a fost scos din context și nu arată un embrion artificial sau clonarea, așa cum urmează să explicăm mai jos.
Videoclip ASMR cu o păpușă
O căutare inversă de imagini pe Google folosind cadre cheie din videoclip a găsit înregistrarea originală, publicată pe YouTube de un creator de conținut brazilian numit Sweet Carol, al cărui nume real este Mariane Carolina Rossi, pe 26 aprilie 2022.
Titlul în limba portugheză al videoclipului se traduce în română prin: „Nașterea En Caul, ruperea sacului amniotic al bebelușului renăscut”. În descrierea sa se precizează în portugheză că acesta este, de asemenea, un videocip „ASMR de la o naștere en caul”. Descrierea adaugă în engleză că videoclipul prezintă: „Nașterea unui copil renăscut în uter”.
Nașterea „en caul” are loc atunci când un bebeluș este adus pe lume de către mamă complet în interiorul unui sac amniotic intact, în timp ce termenul „reborn baby” (copil renăscut - n.r) se referă la păpuși hiperrealiste precum cea din videoclip.
ASMR - sau răspunsul senzorial meridian autonom - este un fenomen pe internet prin care creatorii de conținut realizează clipuri video cu sunete care îi pot ajuta pe unii oameni să se simtă bine și relaxați.
În clipul autentic, vocea lui Rossi este cea care se aude - și nu vocea masculină care face afirmații despre clonarea umană.
La începutul videoclipului, ea spune: „Oameni buni, ASMR-ul de astăzi este de la o naștere „en caul” (în sacul amniotic - n.r). Uitați-vă ce tare, un bebeluș super-realist în sac”.
Rossi, care se autointitulează ca fiind „ASMRtist” - o persoană care creează videoclipuri cu sunete înregistrate îndeaproape, a publicat același videoclip și pe conturile sale verificate de TikTok și Instagram în aceeași zi.
@sweetcarolyt Estourando a bolsa do parto empelicado #asmrmedical#partoempelicado#partonormal#medicina#sweetcarol♬ som original - Sweet Carol
Mai jos este o comparație între videoclipul distribuit în postările înșelătoare (stânga) și videoclipul original de pe YouTube (dreapta):
Contactată de AFP și întrebată despre videoclipul pe care l-a creat, Rossi a declarat pe 20 iulie 2022: „Acest videoclip a fost conceput pentru a simula un joc de rol ASMR al unei nașteri normale”.
„Aceasta nu este o clonă umană, ci o păpușă realistă”, a adăugat ea. „Am cumpărat-o de la un magazin cu produse de maternitate pentru păpuși aici, în Brazilia”.
Cercetătorii explorează gestația artificială pentru a ajuta copiii prematuri
În timp ce coloana sonoră modificată a videoclipului susține că clonarea bebelușilor „se îndreaptă către consumatori”, nu există de fapt nicio dovadă că clonarea umană a fost vreodată realizată cu succes.
„În ciuda mai multor afirmații foarte mediatizate, clonarea umană pare a fi încă o ficțiune”, afirmă aici Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman din SUA, într-o fișă informativă despre clonare care rezumă mai multe încercări revendicate care nu au fost niciodată verificate.
„Din punct de vedere tehnic, clonarea oamenilor și a altor primate este mai dificilă decât în cazul altor mamifere”, se arată în raport. „În prezent, nu există dovezi științifice solide că cineva a clonat embrioni umani”.
În plus, în prezent, editarea genomului uman este ilegală în multe țări, unele guverne adoptând legi care interzic orice cercetare pe embrioni umani, printre care și România, unde clonarea unei ființe umane identice din punct de vedere genetic cu o altă ființă umană, vie sau moartă, se pedepsește cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
Pe de altă parte, eforturile de a crea pântece artificiale sunt avansate de oamenii de știință care încearcă să dezvolte o tehnologie care ar putea ajuta copiii născuți extrem de prematur.
În aprilie 2017, oamenii de știință din Statele Unite au anunțat că au dezvoltat un uter artificial care a fost testat cu succes pe miei născuți în perioada prenatală. „Este conceput pentru a continua ceea ce se întâmplă în mod natural în uter”, a spus atunci Alan Flake, chirurg la Spitalul de Copii din Philadelphia și autor principal al studiului.
O echipă de oameni de știință australieni și japonezi a anunțat, de asemenea, în august 2017, că a reușit să incubeze cu succes miei născuți înainte de a ajunge la termen într-un uter artificial. Anterior, în 2011, oamenii de știință au testat un uter artificial pe pui de rechin.
În octombrie 2019, cercetătorii din Țările de Jos au primit 2,9 milioane de euro pentru a dezvolta un prototip de gestație pentru copiii născuți prematur, la care lucrează în prezent. Cercetătorii își doresc ca „uterul artificial - incubatorul 2.0” să devină realitate în termen de 10 ani.
În 2018, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că în fiecare an 15 milioane de copii se nasc prematur (înainte de 37 de săptămâni complete de gestație), iar acest număr este în creștere. Complicațiile nașterii premature sunt, de asemenea, principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani, fiind responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese în fiecare an. Analiza pentru 184 de țări a aratat că rata nașterilor premature variază între 5% și 18% din numărul de copii născuți.
Prin intermediul uterului artificial, „dorim să creștem atât șansele de viață, cât și calitatea vieții nou-născuților”, a explicat unul dintre profesorii olandezi de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven care lucrează la acest prototip.
Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologiei uterului artificial a stârnit dezbateri de natură etică, unii spunând că aceasta ar putea perturba drepturile reproductive, în timp ce alții cred că le-ar putea extinde.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne