Aceste fotografii cu liderii mondiali în timpul summitului NATO au fost modificate

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit fotografii alterate, susținând că acestea arată mai mulți lideri politici, printre care președintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau sau premierul britanic Boris Johnson, uitându-se la tablouri cu cranii și creaturi mistice la un summit NATO din Spania, în iunie 2022. Dar fotografiile originale, care arată liderii vizitând Muzeul Prado din Madrid în timpul summitului NATO, nu prezintă astfel de piese de artă. Artistul care a creat fotomontajele a declarat că acestea au fost concepute ca un „experiment artistic” pentru a critica puterea. 

„VOUĂ VĂ PLACE? Cam așa au stat lucrurile la samitul G7”, spune o postare de pe Facebook din 5 iulie 2022, distribuită de peste 120 de ori de atunci.  Postarea distribuie mai multe imagini în care apar diferiți lideri NATO, printre care președintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau sau premierul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson, care, aparent, pozează alături de tablouri care arată creaturi mascate înconjurate de cranii sau schelete.  

„Oribil. Sataniști", spune un comentariu la una dintre postări. „Sataniști perverși, nu se mai sinchisesc să se ascundă”, spune un alt utilizator, în timp ce un altul adaugă că aceasta este o „expoziție satanistă”. 

Imaginile, alături de altele în care apar premierul spaniol Pedro Sanchez sau președintele american Joe Biden, au mai fost distribuite aici, aici, aici sau aici cu afirmații similare.  

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările de pe Facebook realizată 18 iulie 2022

Unele dintre aceste fotografii au fost distribuite în postări similare în engleză, coreeană și bulgară, unii utilizatori de rețele sociale susținând, de asemenea, că acestea îi arată pe lideri privind opere de artă „satanice”.

Imaginile au circulat online după ce liderii mondiali s-au reunit în capitala spaniolă Madrid la sfârșitul lunii iunie 2022 pentru un summit NATO axat pe invazia Rusiei în Ucraina. 

Cu toate acestea, imaginile au fost modificate. Fotografiile originale nu arată nicio astfel de operă de artă pe pereți: ele au fost realizate pe 29 iunie în Museo del Prado, principalul muzeu național de artă spaniol, situat în centrul Madridului, în timpul unui dineu de gală pentru liderii NATO, care a fost urmat de un concert live al Orchestrei Simfonice din Kiev, aflată în exil din cauza războiului din Ucraina.

Fotografiile lui Macron 

O parte dintre imaginile distribuite pe rețelele de socializare în limba română îl înfățișează pe președintele francez Emanuel Macron. Într-una dintre imagini (aici, aici), Macron poate fi văzut stând în fața a două tablouri, dintre care unul pare a fi o versiune „satanică” a Fecioarei Maria, potrivit utilizatorilor care au distribuit-o.  

Printr-o căutare inversă de imagini, AFP a găsit fotografia originală a lui Macron pe site-ul Getty images, creditată Ballesteros/Pool. 

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și fotografia originală publicată de Getty Images (dreapta)

În fotografia originală, în spatele președintelui Macron se poate vedea „Judecata de la Paris”, o pictură în ulei a artistului flamand Peter Paul Rubens, și „Trei Nimfe cu Cornul lui Plety” (sau „Ceres cu Două Nimfe”), pictată de Rubens în colaborare cu Frans Snyders.

O altă imagine distribuită în postările de pe Facebook (aici) îl arată pe Macron privind trei opere de artă, dintre care cea mai vizibilă arată un corp de bărbat cu cabluri în loc de antebrațe și dinți lungi și însângerați, care ține în brațe corpul unui bebeluș fără cap. 

O căutare inversă a imaginii a găsit fotografia originală a lui Macron tot pe site-ul Getty images, creditată Ballesteros/Pool. 

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și fotografia oficială publicată de Getty images (dreapta)

fotografia originală, președintele francez este văzut plimbându-se în Muzeul El Prado în timp ce privește „Diana și Callisto”, „Perseu eliberând-o pe Andromeda” și „Cele Trei Grații”, toate picturi în ulei de Rubens, disponibile în sala 029 a Muzeului Prado

Fotografiile premierului britanic Johnson 

Postările distribuie, de asemenea, trei fotografii cu premierul britanic Boris Johnson - care a demisionat la începutul acestei luni. În prima dintre ele (aici), se presupune că Johnson privește o imagine cu fețe umane înfricoșătoare vopsite în maro.  

O căutare inversă de imagini ne-a condus la o galerie foto publicată de publicația spaniolă El Confidencial și dedicată aceluiași eveniment oficial. Îl putem vedea pe Johnson uitându-se la două tablouri tot ale pictorului baroc flamand Peter Paul Rubens -„Act de devoțiune al lui Rudolf I de Habsburg” și „Nimfe și Satiri”.

Fotografia îi aparține fotografului Ballesteros, de la EFE. 

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și o fotografie publicată de El Confidencial (dreapta)

O căutare inversă pe Google a celei de-a doua imagini (aici) a găsit fotografia originală a lui Johnson într-un reportaj din 29 iunie al ziarului spaniol Público. 

Fotografia originală îl arată pe Johnson privind un portret al regelui spaniol din secolul al XVI-lea, Carol al V-lea, intitulat „Carol al V-lea în bătălia de la Mühlberg”, realizat de pictorul italian renascentist Titian. 

Fotografia este creditată agenției spaniole de știri EFE.

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și o fotografie publicată de Publico (dreapta)

Fotograful AFP Bertrand Guay a realizat mai multe fotografii cu Johnson alături de liderii mondiali la Prado, inclusiv aici și aici.

O căutare inversă de imagini pentru cea de-a treia fotografie a premierului britanic (aici) a găsit imaginea originală publicată de agenția spaniolă EFE și de agenția de presă europeană EPA.

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și fotografia publicată de EFE (dreapta)

În imaginea originală, Johnson este văzut trecând pe lângă două tablouri de Rubens, „Grădina Iubirii”, în stânga, și „Diana și Nimfele ei surprinse de Satiri”, în dreapta. În imagine apare și „Hermafrodita”, o sculptură din bronz a artistului italian Matteo Bonuccelli

Fotografia lui Trudeau 

Imaginea în care premierul canadian Justin Trudeau pozează în fața mai multor portrete a fost realizată de fotograful AFP Bertrand Guay. Imaginea poate fi găsită și pe site-ul Getty Images.  

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și o fotografie AFP (dreapta)

Fotografia a fost realizată în sala 028 a Muzeului Prado, iar Trudeau poate fi văzut pozând lângă portretele Sfântului Simon, Sfântului Andrei, Sfântului Ioan Evanghelistul, Sfântului Pavel, Sfântului Iacob cel Mic, în timp ce corpul său acoperă portretul Sfântului Matei, toate provenind dintr-o serie de douăsprezece tablouri care îi înfățișează pe ucenicii lui Hristos semnate de Rubens. În dreapta, poate fi văzută și „Imaculata Concepție” de Rubens. 

Fotografia lui Biden și a premierul maltez 

Una dintre imaginile distribuite în postările de pe Facebook (aici) îl arată, de asemenea, pe președintele american Joe Biden ținând în mână un iPhone, alături de un bărbat și o femeie.  

O căutare inversă de imagini pe Google a condus AFP la o galerie foto a publicației spaniole El Pais. La numărul cinci am putut găsi o imagine similară a lui Biden. Fotografia este atribuită fotografului Juanjo Martin de la EFE, iar legenda sa spune: „Președintele american Joe Biden (stânga) îi arată telefonul său premierului maltez Robert Abela și soției sale, Lydia Abela, miercuri, în sala Muzeului Prado, unde este expusă opera lui Diego Velazquez «Las Meninas», cea mai populară lucrare a muzeului din Madrid”.

Pe fundalul acestei versiuni a fotografiei în care apare Biden, se poate vedea, într-adevăr, o parte din tabloul „Las Meninas” pictat de pictorul baroc spaniol Diego Velasquez.  

Image
Comparație între fotografia modificată distribuită pe Facebook (stânga) și fotografia publicată de El Pais (dreapta)

Fotografia premierului spaniol 

O altă fotografie din postările de pe Facebook îi arată pe premierul spaniol Pedro Sanchez și pe soția sa, Begoña Gómez, trecând pe lângă o serie de opere de artă (aici).  

O căutare inversă a imaginilor a condus AFP la o galerie foto de la eveniment publicată de ziarul spaniol El Pais. Fotografia este, de asemenea, creditată către EFE/Ballesteros. 

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și cea din El Pais (dreapta)

Sanchez și Gomez trec, de fapt, pe lângă „Adorația Magilor” de Rubens, precum și pe lângă seria de douăsprezece tablouri care îi înfățișează pe ucenicii lui Hristos, semnate de Rubens, în fața cărora a pozat și premierul canadian Trudeau. 

Fotografia de grup

Postarea distribuie, de asemenea, o fotografie de familie cu șefii statelor membre NATO cu aceeași „imagine” a unui schelet cu mască de gaz pe care o vedem în fotografia lui Biden și Abela.  

O căutare inversă a imaginii a condus AFP la o imagine similară publicată într-un comunicat de presă pe site-ul oficial al Consiliului de Miniștri al Spaniei. În fotografia originală, se poate vedea și tabloul lui Velasquez „Las Meninas”, așa cum se vede și în fotografia lui Biden. 

Image
Comparație între o imagine modificată publicată pe Facebook (stânga) și cea originală a Consiliului de Miniștri al Spaniei (dreapta)

Postările folosesc imagini ale unui artist spaniol

Căutările inverse de imagini pentru operele de artă care apar în imaginile modificate distribuite pe rețelele de socializare au condus AFP către picturile artistului spaniol Ramon Llansola, prezentate pe site-ul Virtual Gallery.

Image
Comparație între două lucrări de artă din imaginile trucate distribuite pe Facebook (stânga) și două dintre lucrările originale ale lui Ramon Llansola publicate pe Virtual Gallery (dreapta)

Contactat de AFP, Llansola a declarat că a creat el însuși fotografiile trucate ca parte a unui „experiment artistic”.

„Nu a fost intenționat să înșele pe nimeni. A fost un experiment artistic pentru a provoca critici la adresa puterii și pentru a trezi conștiința oamenilor”, a spus el. ”Aș dori să le cer scuze marilor artiști pentru că le-am împrumutat spațiul din Muzeul Prado. Îmi pare rău că intenția experimentului meu a fost interpretată greșit”.

Llansola a declarat că operele sale de artă originale au fost realizate din deșeuri și materiale reciclate ca parte a unui proiect privind declinul capitalismului și al consumerismului. 

AFP a putut găsi, de asemenea, unele dintre imaginile folosite în postările înșelătoare de pe Facebook pe profilul său de Instagram și pe pagina sa de Facebook

De exemplu, imaginile care îl prezintă pe premierul britanic Boris Johnson pot fi găsite deja modificate de Llansola: aici este prima imagine cu Johnson demontată de AFP, aici este a doua imagine și aici este a treia imagine. Unul dintre tablourile pe care Johnson le-ar privi, conform postărilor false din rețelele de socializare care folosesc imagini modificate, a fost publicat aici de Llansola.  

Imaginea modificată a președintelui american Joe Biden și a premierului maltez poate fi găsită, de asemenea, pe Instagramul artistului, în timp ce fotografia de grup a liderilor NATO care arată aceeași ilustrație este disponibilă aici.

Pagina DeviantArt a lui Llansola include, de asemenea, alte câteva fotografii care înfățișează operele de artă din fotografiile trucate, inclusiv aici, aici și aici.  

Image
Comparație între o captură de ecran a unei opere de artă din imaginile falsificate distribuite pe Facebook (stânga) și una dintre operele originale ale lui Ramon Llansola publicate pe DeviantArt (dreapta)

Aceste fotografii au fost demontate și de alte organizații de fact-checking, precum Reuters, DPA și Snopes

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne