
Aceste magazine din Praga nu au interzis accesul refugiaților ucraineni
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 15 Iunie 2022, la 17:23
- 5 minute de citit
- De: Saladin SALEM, AFP Germania
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Cehia s-a săturat de refugiații lui Zelenski. Magazinele din Praga pun afișe: «Ucrainenii nu au voie să intre!»”, titrează acest articol publicat de Ziarul Național pe 26 mai 2022, care a fost distribuit de peste 1,000 de ori pe Facebook.
„Mai multe magazine din capitala Republicii Cehe, Praga, au început să afișeze la intrare pancarte pe care scrie «Ucrainenii nu au voie să intre». Vânzătorii și managerii spun că s-au săturat de «furturile constante și de comportamentul oribil al refugiaților din Kiev»”, spune începutul articolului.
Reclamațiile false arată fațadele magazinelor pe care se află afișe cu însemne în albastru și galben, culorile steagului ucrainean. În partea de sus a semnului este reprezentată o mână care face un gest de „stop”, iar în partea de jos apare un text ilizibil.
Aceleași afirmații au fost relatate aici pe 29 mai și de postul de știri Antena 3 și distribuite pe pagina de Facebook a emisiunii Sinteza Zilei a postului de știri. Afirmații similare au mai fost publicate aici, aici and aici.

Afirmațiile au început să circule după ce fotografiile în cauză au fost publicate pe canalul Telegram în limba engleză „Intel Slava Z”, care distribuie mesaje pro-ruse, în dimineața zilei de 26 mai 2022. Până la începutul lunii iunie, afirmația a apărut în numeroase alte limbi, inclusiv în cehă, lituaniană sau franceză.
Afirmațiile au fost demontate de diverse organizații de fact-checking, inclusiv de AFP în limba germană. Afirmații similare care au vizat magazine din Varșovia au fost demontate de departamentul de fact-checking al AFP din Polonia.
De unde vin fotografiile?
Căutând numele magazinelor menționate în postările false și imagini similare ale fațadelor magazinelor pe motoarele de căutare a hărților, AFP a constatat că ambele sunt într-adevăr magazine de îmbrăcăminte din Praga, unul numit „Punčocháče Karlín” și celălalt „Inside”. Magazinul numit acum „Inside” se numea Butik Martina în imaginile înregistrate de Google Maps în iulie 2019.
Capturile de ecran de mai jos arată o corespondență vizuală între magazinele ilustrate în postările de pe rețelele sociale și imaginile găsite pe Google Maps, inclusiv detalii din fațadele clădirilor.


Ambele magazine menționate în postările false sunt situate pe o stradă numită Sokolovska, aflată în cartierul Karlín din Praga. Adresele exacte ale „Punčocháče Karlín” și „Inside” sunt prezentate în imaginile de mai jos:
Fotografiile cu presupusele afișe ar fi fost răspândite pe Twitter de portalul ceh „Prague Morning”, după cum au relatat site-ul francez de știri „France24” și site-ul ceh de știri „iDNES”. Cu toate acestea, postarea originală a Prague Morning a fost ștearsă între timp.
Prague Morning și-a cerut scuze pentru această postare pe 26 mai, după ce utilizatorii au identificat-o ca fiind falsă. În postarea sa, ziarul a spus că un cititor le-a trimis imaginile și că nu a reușit să verifice veridicitatea acestora. „Ne cerem scuze”, a precizat ziarul într-o postare pe Twitter. „Greșeala noastră”, a adăugat acesta.
We are sorry. We received the pics this morning on Facebook from one of our readers, saying he took them yesterday afternoon and we trusted him.
— Prague Morning (@PragueMorning) May 26, 2022
Our mistake https://t.co/WTTIfO7FIY
Proprietarii magazinului spun că nu au pus afișe și că fotografiile au fost trucate
De asemenea, magazinele prezentate au negat autenticitatea imaginilor. „Punčocháče Karlín” a publicat o postare pe Facebook în care spune că fotografia este falsă și că toți oamenii sunt bineveniți. În plus, magazinul a distribuit o fotografie care arată intrarea, care nu include un afiș cu o interdicție pentru ucraineni. În schimb, este vizibil un afiș de publicitate pentru magazinul online al buticului.
Televiziunea cehă Televize Seznam a vizitat, de asemenea, magazinele. Coproprietarul magazinului „Inside”, Lenka Vrzalová, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune că acuzațiile sunt absurde. „Am aflat abia dimineață, când un client a venit la mine și mi-a spus”, a relatat ea.
Proprietarul „Punčocháče Karlín”, Abdel Fattah Salah, a negat pentru postul de televiziune acuzațiile aduse. „Avem mulți străini aici și nu-mi pasă dacă sunt ruși sau ucraineni. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, probabil că imaginea a fost editată”, a pus el. Salah a adăugat, de asemenea, că a depus o plângere la poliție.
Site-ul ceh de știri „Aktuálně” a relatat, de asemenea, că a vorbit cu Vrzalová și Salah și că aceștia au declarat că fotografiile au fost modificate.
Jurnalistul AFP din Cehia specializat în verificarea faptelor a declarat că nu au existat relatări confirmate despre magazine care ar interzice accesul refugiaților ucraineni în magazinele din țară.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, din 24 februarie 2022, pe rețelele de socializare au circulat numeroase informații false legate de război. AFP a adunat aici o colecție de verificări privind afirmațiile false sau înșelătoare despre războiul din Ucraina. AFP a demontat anterior numeroase afirmații despre refugiații ucraineni, inclusiv faptul că aceștia au ucis un adolescent vorbitor de limbă rusă și au incendiat o casă.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne