Cancelarul german Olaf Scholz (stânga) se adresează adunării alături de fondatorul și președintele executiv al Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, pe 26 mai 2022 ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Forumul Economic Mondial nu „are propriile forțe paramilitare sau de poliție”

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.
   

Mai multe imagini cu un ofițer de poliție au fost distribuite pe rețelele de socializare în timpul reuniunii Forumului Economic Mondial (WEF) din acest an de la Davos, în postări care susțin că „forța paramilitară” a WEF „reține jurnaliști în voie” în luxoasa stațiune elvețiană. Acest lucru este, însă, fals. Un purtător de cuvânt al WEF a declarat pentru AFP că organizația nu are o forță paramilitară sau o forță de poliție. Forța de poliție din cantonul Graubunden, care este responsabilă cu menținerea ordinii în Davos, a declarat că nu au fost efectuate arestări la reuniunea din 2022. Postările arată fotografii ale unui ofițer de poliție din cantonul Graubunden purtând o insignă WEF, despre care autoritățile au spus că a fost purtată pentru a încuraja „spiritul de echipă” în timpul reuniunii de la Davos.  

„Forumul Economic Mondial are propria sa forță paramilitară completă cu insigne WEF și înarmată cu arme de calitate militară. Gestapo WEF deține pistoale-mitralieră MP-5 de 9 mm în timp ce hărțuiesc și rețin jurnaliști americani în voie. Prin ce autoritate operează? Cine le comandă? Au autoritățile elvețiene vreun cuvânt de spus?”, spune mai multe postări de pe Facebook (aici, aici) de la sfârșitul lunii mai 2022, care prezintă fotografii ale unui ofițer de poliție care poartă o emblemă pe care se poate citi „World Economic Forum Police”.

Alte postări cu afirmații similare mai spun (aiciaici) că insigna îl arată pe Baphomet, un idol inventat de diverse tradiții oculte și mistice.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 9 iunie 2022

Afirmația a fost, de asemenea, distribuită pe rețelele de socializare din mai multe țări, precum Australia, Marea Britanie, Statele Unite și Canada.

Mesajele au început să circule online în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF), care a avut loc la Davos între 22 și 26 mai 2022. Cu toate acestea, afirmația este falsă, potrivit WEF.

Securitatea, asigurată de poliția cantonului

Securitatea la reuniunea anuală a WEF este gestionată de autoritățile elvețiene și de poliția cantonului Graubunden, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al WEF. 

„Forumul nu are o forță paramilitară”, a declarat un purtător de cuvânt al WEF. „Nu are nicio forță de poliție”.

Un purtător de cuvânt al forțelor de poliție din cantonul Graubunden a confirmat pentru AFP că instituția este responsabilă de menținerea ordinii la Davos și a precizat că „nu au fost efectuate arestări" în timpul reuniunii din acest an.

„Înaintea și în timpul reuniunii anuale de la Davos, controalele poliției de securitate asupra persoanelor și vehiculelor sunt efectuate de către forțele de poliție înarmate din toată Elveția”, a spus el. „În numele guvernului din cantonul Graubunden, poliția cantonală asigură siguranța populației, a participanților la WEF și a oaspeților din Davos”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Armata elvețiană asigură, de asemenea, protecția la evenimentele WEF sub comanda forțelor de poliție din cantonul Graubunden.

Insignele încurajează „spiritul de echipă”

Postările înșelătoare au distribuit mai multe fotografii ale aceluiași polițist. În una dintre fotografii, insignele polițistului pot fi văzute mai clar. 

Insigna din partea de sus reprezintă serviciul de securitate Graubunden, după cum o arată comparația de mai jos:

Comparație între insigna de polițist văzută în postarea înșelătoare (stânga) și insigna serviciului de securitate din Graubunden (dreapta) realizată pe 9 iunie 2022

Purtătorul de cuvânt al poliției cantonului Graubunden a declarat pentru AFP că: „Forțele de securitate detașate sunt marcate prin uniforme oficiale, cărți de identitate și embleme ale poliției”.

Insignele WEF au fost create de serviciile de urgență în 2006, reprezentând animalul heraldic al regiunii Graubunden - un Ibex - și sunt reproiectate în fiecare an de propriile servicii de urgență din regiune, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliției.

„Acest lucru are rolul de a crea un spirit de echipă pentru operațiunea din jurul reuniunii anuale”, au spus ei. 

O căutare de cuvinte cheie a găsit alte insigne create pentru reuniunea anuală a WEF, publicate aici. Insignele brodate sunt adesea create pentru a marca anumite ocazii de către forțele militare sau de poliție dintr-o anumită țară.  

AFP a demontat anterior mai multe afirmații false și înșelătoare despre WEF, spre exemplu aici, aici, și aici.

Traducerea și adaptarea