
Această fotografie nu-l arată pe tatăl fondatorul Forumului Economic Mondial
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 16 Iunie 2022, la 15:16
- Actualizat pe 27 Iunie 2022, la 10:06
- 10 minute de citit
- De: Théophile BLOUDANIS, Eva WACKENREUTHER, AFP Greece, AFP Austria
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„... stânga îl puteți vedea pe fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab... În dreapta, tatăl său, confidentul apropiat al lui Hitler, industriașul și fascistul «Eugen Schwab» în uniformă”, spun mai multe postări din 24 mai 2022 (aici, aici, aici, aici), distribuite de sute de ori de atunci.
Utilizatorii distribuie o imagine care îl prezintă în stânga pe directorul WEF, Klaus Schwab, iar în dreapta pe un general de brigadă german din Wehrmacht. Aceștia menționează că la acea vreme tatăl lui Schwab „se ocupa de «Escher-Wyss», companie strategică din Germania nazistă” și că acesta „deținea propriul lagăr de concentrare unde prizonierii trebuiau să lucreze gratuit”.

Afirmații similare au fost găsite publicate în limbile engleză, norvegiană, poloneză, olandeză, greacă, spaniolă, italiană, franceză și germană.
Cu toate acestea, afirmația conform căreia fotografia din dreapta îl prezintă pe Eugen Schwab, tatăl lui Klaus Schwab, este falsă. Nu este tatăl său, ci un general de brigadă german pe nume Walter Dybilasz. De asemenea, nu s-a putut demonstra că Eugen Schwab a fost un nazist înrăit și un „confident apropiat” al lui Hitler.
În imagine nu apare Eugen Schwab
Toate postările de pe Facebook au în comun aceleași două imagini, cea a fondatorului și directorului Forumului Economic Mondial (WEF), Klaus Schwab, în stânga, și cea a unui soldat german care, judecând după rangul de la gât și de pe umăr, este un general de brigadă al Wehrmacht, în dreapta. În postările de pe Facebook se precizează că acesta este tatăl lui Klaus Schwab, Eugen Schwab. Eugen Wilhelm Schwab, născut în 1899, este, într-adevăr, tatăl lui Klaus Schwab. Klaus Schwab l-a menționat pe tatăl său în propria sa carte, „Stakeholder Capitalism”, și este, de asemenea, descris într-o carte despre Klaus Schwab, „Host of the Mighty” . Totuși, nu el este cel arătat în postări.
După o căutare inversă a imaginii, am găsit fotografia pe mai multe bloguri și forumuri de discuții despre Wehrmacht. Fotografia este distribuită ca arătându-l pe Walter Dybilasz, așa cum o arată această pagină și în alte articole de fact-checking, cum ar fi aici.
AFP a reușit să obțină acces la documente de la divizia arhivelor militare a Arhivelor Federale Germane pe 24 iunie. Am găsit o fotografie similară cu cea distribuită pe acest site, în care apare generalul-maior Walter Dybilasz. O comparație a imaginilor de mai jos confirmă că este vorba despre el.

De asemenea, am avut acces și la biografia sa, datorită documentelor disponibile în Arhivele Federale Germane. Ea este disponibilă și în lexicon online.
Walter Dybilasz s-a născut în 1892. A fost capturat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial de către forțele americane și apoi predat forțelor sovietice. Condamnat la 25 de ani de muncă forțată pentru crime de război, a murit în 1950 în închisoarea din Stalino (în prezent Donețk), în Uniunea Sovietică.
O fotografie a lui Eugen Schwab, folosită în aceste verificări de către Ellinika Hoaxes, DPA și La Republica Verificador, este distribuită pe site-ul Family Search. Este o imagine de pe o viză temporară pentru Brazilia, datând din 1960.
O comparație a caracteristicilor fizice ale fețelor celor doi bărbați arată că nu Eugen Schwab este în fotografia generalului german, așa cum arată comparația imaginilor de mai jos.

Un purtător de cuvânt al lui Klaus Schwab a confirmat pentru DPA că fotografia din Family Search îl arată într-adevăr pe Eugen Schwab, tatăl lui Klaus Schwab.
Contactat de AFP pe 15 iunie 2022, un purtător de cuvânt al WEF a transmis vizavi de aceste afirmații că: „Acest lucru este, desigur, absolut greșit și o calomnie la adresa familiei lui Klaus Schwab”. Potrivit acestuia, fotografia distribuită pe rețelele de socializare nu îl prezintă pe Eugen Schwab. El a adăugat că anexa cărții „Host of the Mighty” conține o fotografie a lui Eugen Schwab, arătând că este „aceeași persoană” ca în fotografia din Family search.
Deși nu este complet confirmat faptul că imaginea generalului german este cea a generalului Walter Dybilasz, este cert că Eugen Schwab nu a fost un nazist de rang înalt, așa cum sugerează postările de pe Facebook.
Eugen Schwab în timpul Germaniei naziste
Postările de pe Facebook susțin că Eugen Schwab a fost un nazist de rang înalt și că a fost chiar un confident al lui Adolf Hitler. Cu toate acestea, se pare că și această afirmație este falsă.
AFP a reușit să obțină dosarele de denazificare ale lui Eugen Schwab de la Arhivele Landului Baden-Württemberg (Landesarchiv Baden-Württemberg). Denazificarea a fost un program al forțelor aliate din Germania și Austria pentru eradicarea nazismului după cel de-al Doilea Război Mondial. Multe persoane au trebuit să fie supuse unor interogatorii, cum ar fi industriașii, în special pentru a afla dacă făceau sau nu parte dintr-o organizație nazistă.
De asemenea, AFP a contactat Institutul de Istorie Contemporană (IfZ) din München pentru a comenta dosarul de denazificare al lui Eugen Schwab. Într-un e-mail din 13 iunie 2022, Dr. Niels Weise, colaborator științific la IfZ, explică faptul că dosarul nu arată că industriașul german a fost nazist. „Potrivit dosarului, el nici măcar nu a fost membru al partidului nazist (NSDAP)”.
„Sistemul de căutare online al Arhivelor Federale Germane, în dosarele membrilor NSDAP, nu permite găsirea lui Eugen Wilhelm Schwab, născut pe 27 aprilie 1899, ci a altor cinci «Eugen Schwab», cu date de naștere diferite”, continuă expertul.
„Eugen Schwab nu a deținut nicio funcție în NSDAP și, în mod clar, nu a fost un nazist de rang înalt”, a declarat Weise.
Peter Fäßler, profesor de istorie contemporană la Universitatea din Paderborn, consideră și el la fel. Acesta a analizat, de asemenea, dosarele pentru AFP și a transmis pe 20 iunie că: „Dosarele de denazificare nu arată că Eugen Schwab a fost un național-socialist de rang înalt”.
Cu toate acestea, potrivit lui Weise, aceste documente nu permit să se tragă concluzii generale cu privire la convingerile lui Schwab. „Pe de o parte, a fost cosmetizat, minimalizat și chiar a mințit foarte mult în cadrul procedurilor de denazificare. Pe de altă parte, afilierile formale pe care s-au concentrat procedurile nu permit decât să se tragă concluzii parțiale cu privire la convingerile sale”. Fäßler a mai adăugat că din dosare nu se pot trage concluzii cu privire la opiniile politice ale lui Schwab.
Eugen Schwab a trebuit să răspundă la două „chestionare”, la unul pe 7 februarie 1946, în calitate de „director comercial al fabricii Escher Wyss”, iar la celălalt pe 4 noiembrie 1946, în calitate de „consilier al Camerei de Comerț din Ravensburg”. „În principiu, acest lucru nu este neobișnuit”, continuă Niels Weise.
Potrivit documentelor, Eugen Schwab a fost verificat în „grupa A”. „Acest lucru corespunde unei achitări”, explică omul de știință. „Ar trebui să cercetați intensiv sursele pentru a judeca dacă această evaluare a fost justificată din punct de vedere actual. Acestea fiind spuse, totuși, informațiile furnizate de Eugen Schwab par plauzibile și nu dezvăluie nicio acuzație nazistă semnificativă”.
Dr. Niels Weise precizează însă că „este dificil de știut dacă informațiile din astfel de dosare sunt demne de încredere. Multe persoane au avut un interes evident de a ascunde informații, de a înfrumuseța fapte sau de a face cu bună știință declarații false, pedepsite de lege. Prin urmare, nu este posibil să se reia fără o verificare a datelor de la camerele de judecată care s-au ocupat de denazificare”.
Potrivit dosarului, Eugen Schwab s-a declarat membru a trei organizații active în timpul Germaniei naziste: organizația umbrelă pentru sport și educație fizică numită NSRL, organizația sindicală DAF și NSV, o organizație de asistență socială din timpul celui de-al Treilea Reich. „Conform declarației sale, Schwab s-a alăturat NSRL atunci când Clubul Alpin German (DAV) de atunci a fost transferat la aceeași organizație nazistă”, explică expertul. „Apartenența la organizațiile naziste menționate nu ar trebui să fie considerată ca o acuzație specială legată de nazism”.
El a adăugat că: „Apartenența la organizații precum NSV și NSFK, care erau considerate (în mod greșit) mai degrabă apolitice, a fost adesea aleasă pentru a demonstra, pe de o parte, prin oportunism sau sub presiune, o apropiere de partid, fără a trebui să se alăture imediat NSDAP-ului însuși. Pe de altă parte, a fost adesea un substitut atunci când aderarea la NSDAP nu era momentan posibilă din cauza unui blocaj al membrilor”. „Era dificil să eviți apartenența la Deutsche Arbeitsfront (DAF) atunci când dețineai o poziție de conducere în economie”, a spus acesta.
Expertul afirmă că „afilierile lui Eugen Schwab sunt cele ale unui «adept» tipic și nu sunt în niciun fel remarcabile”. În plus, nici Eugen Schwab nu era un apropiat al lui Hitler. „Nu există niciun indiciu că Schwab ar fi avut vreo relație specială sau chiar orice relație cu Hitler”, potrivit lui Weise.
Fäßler a formulat o părere similară despre afilierea lui Schwab: „Acestea indică faptul că Eugen Schwab a trăit ca un «adept» adaptat în Germania național-socialistă. Acestea sunt adeziuni parțial automate (DAF) sau adeziuni care semnalează o minimă disponibilitate de a participa la «comunitatea populară NS» [termenul original folosit era NS-Volksgemeinschaft]”.
Nici profesorul universitar Fäßler nu are informații cu privire la o relație atât de strânsă: „Cred că este puțin probabil ca Eugen Schwab să fi fost un «confident apropiat al lui Adolf Hitler». Nu am cunoștință de nicio informație corespunzătoare din literatura de specialitate. O căutare în Arhivele Federale nu a relevat nici ea nicio informație corespunzătoare”.
Fabrica Escher Wyss AG din Ravensburg
Compania industrială elvețiană Escher Wyss avea, de asemenea, un amplasament în Ravensburg, în sudul Germaniei. AFP a solicitat mai multe informații de la arhiva locală a orașului. Șefa Arhivei orașului Ravensburg, Dr. Silke Schöttle, ne-a transmis pe 14 iunie, făcând referire la o carte despre zonă, că Escher Wyss - ca și alte companii - a angajat persoane dintr-un lagăr de muncitori forțați și străini. În 1943, 336 dintre acești muncitori străini au fost angajați la Escher Wyss, printre care 86 de prizonieri de război. Până în 1944, numărul muncitorilor străini angajați la Escher Wyss a crescut la peste 400, printre care numeroase femei de origine rusă.
În perioada nazistă, lagărele îndeplineau funcții diferite: Lagărele de exterminare, cum ar fi Auschwitz-Birkenau, au servit scopului genocidului planificat, iar lagărele de concentrare, precum cel de la Dachau, au fost folosite pentru a încarcera, segrega, exploata, umili și intimida oamenii. În lagărele pentru prizonieri de război și în așa-numitele lagăre de muncă „civile”, milioane de muncitori forțați și prizonieri de război din întreaga Europă au fost nevoiți să muncească în condiții teribile.
Peter Fäßler, de la Universitatea din Paderborn, a scris: „Conform documentelor de care dispun, Escher Wyss AG pare să fi fost o companie de tehnologie specială, destul de interesantă în ceea ce privește armamentul și, prin urmare, activă și ca partener de cooperare al economiei naționale. Utilizarea de muncitori forțați pare să fie garantată. Totul indică faptul că această companie - și astfel, probabil și Eugen Schwab - a contribuit la funcționarea regimului NS și a economiei NS.” În acest sens, se poate vorbi de vinovăție și responsabilitate istorică. „Cu toate acestea, nu văd niciun indiciu al unui grad extraordinar, ridicat de responsabilitate”, a scris Fäßler.
Niels Weise de la IfZ a confirmat că: „Din câte știu eu, Escher Wyss a folosit prizonieri de război în Ravensburg și muncitori forțați în Lindau”. Chiar dacă, aparent, Escher Wyss a fost „parte a utilizării inumane a muncii forțate de către economia de război nazistă”, acest lucru „cu siguranță nu s-a datorat unei relații speciale a directorului comercial cu Hitler”. El a concluzionat că Eugen Schwab nu a avut „propriul lagăr de concentrare”. Și Fäßler a transmis că: „Gestionarea unui «lagăr de concentrare propriu» nu a fost menționată în cercetare”. Cu toate acestea, este adevărat că Escher Wyss a profitat de munca forțată în perioada nazistă.
27 iunie 2022 A fost completată biografia lui Walter Dybilasz, conform documentelor puse la dispoziție de Arhivele Federale Germane și adăugată o comparație de imagini ale lui Walter Dybilasz.
21 iunie 2022 A fost corectată o greșeala de ortografie în primul paragraf.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne