Directorul general al gigantului farmaceutic american Pfizer, Albert Bourla, în timpul unei sesiuni din cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, pe 25 mai 2022 ( AFP / Fabrice COFFRINI)

CEO-ul Pfizer nu a spus că firma își propune să înjumătățească populația lumii în discursul de la Davos

Afirmații false care au circulat pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii mai 2022 susțin că un videoclip înregistrat la cel mai recent Forum Economic Mondial de la Davos, Elveția, îl arată pe directorul general al Pfizer, Albert Bourla, declarând că firma vrea să reducă populația globală cu 50% în anul următor. Cu toate acestea, videoclipul din afirmații a fost editat pentru a tăia o frază cheie din comentariile originale ale lui Bourla la Davos, schimbând astfel sensul în întregime. În comentariile sale originale netrunchiate, Bourla afirmă că obiectivul Pfizer este de a reduce cu 50%, până în 2023, numărul de persoane din lume care nu își pot permite să cumpere medicamentele companiei.

Într-o înregistrare video postată pe Facebook în limba română aici, pe 29 mai 2022, Bourla este auzit spunând: „Cred că este într-adevăr împlinirea unui vis pe care l-am avut împreună cu echipa mea de conducere, atunci când am început în 19 (2019 - n.r). În prima săptămână ne-am întâlnit în ianuarie 19 (2019 - n.r) în California pentru a stabili obiectivele pentru următorii cinci ani. Iar unul dintre ele a fost ca până în 2023 să reducem numărul de oameni din lume cu 50%. Cred că astăzi acest vis devine realitate.”

Descrierea din postare a videoclipului spune: „Cea mai clară probă a planului diabolic! Albert Bourla, CEO Pfizer o spune cu gura aia a lui spurcată în cadrul Forumului Economic Mondial 2022! 50% din populația lumii până în 2023, rețineți anul! Cât mai este până atunci?”.

O altă postare prezintă o captură de ecran cu Bourla vorbind la Forumul Economic Mondial (WEF), cu o descriere care spune: „CEO Pfizer: «Până în 2023 vom reduce populația lumii cu 50%». Schwab: «Sunteți o companie cu scop». Cine îi va aresta pe acești doi bărbați și va înființa o instanță cetățenească pentru a-i judeca pentru acuzații de crimă premeditată în masă?”. Postarea de pe Facebook are un link către o postare pe Telegram care arată videoclipul modificat.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 2 iunie 2022

Videoclipul editat de 38 de secunde, care ar trebui să-l arate pe Bourla vorbind despre înjumătățirea populației globale, a fost postat și aici, pe Facebook, cu o legendă care spune parțial: „Oare cum o să reducă Pfizer cu 50% populația lumii!?”. În continuare spune: „Zic unii că cică afirmația e scoasă din context” și invită cititorii să compare înregistrarea video cu imagini nealterate ale lui Bourla vorbind la WEF, în care, în mod clar, acesta nu spune că Pfizer intenționează să reducă populația lumii.

Videoclipul modificat a fost, de asemenea, distribuit cu afirmații false legate de comentariile lui Bourla la WEF pe rețelele de socializare în alte limbi, inclusiv în engleză, greacă și poloneză.

Un videoclip editat denaturează comentariile directorului general al Pfizer

Videoclipul din postări este extras din cadrul unui eveniment desfășurat în cursul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) din acest an, în care directorul general al Pfizer discută cu Klaus Schwab, fondatorul și președintele executiv al WEF, în fața unei audiențe.

O înregistrare video a evenimentului, care a avut loc pe 25 mai 2022, poate fi vizionată pe site-ul WEF aici și pe canalul oficial de YouTube aici. Înregistrările conversației lor durează puțin peste 33 de minute.

Imaginile din conversația lor completă arată cum Schwab îi cere lui Bourla să spună publicului mai multe despre un anunț pe care îl făcuse mai devreme în acea zi. Bourla continuă să vorbească despre modul în care Pfizer a oferit medicamentele sale celor mai sărace țări din lume la prețul de producție al acestora. AFP a relatat despre acest anunț aici.

Ca parte a răspunsului său către Schwab, Bourla spune: „Cred că este cu adevărat împlinirea unui vis pe care l-am avut împreună cu echipa mea de conducere, când am început în 19 (2019 - n.r). În prima săptămână ne-am întâlnit în ianuarie 19 (2019 -n.r) în California pentru a stabili obiectivele pentru următorii cinci ani. Iar unul dintre ele era ca până în 2023 să reducem cu 50% numărul de persoane din lume care nu își pot permite să cumpere medicamentele noastre. Cred că astăzi acest vis devine realitate”.

Porțiunea evidențiată de AFP a fost eliminată în videoclipul editat publicat împreună cu afirmațiile false.

Comentariul complet al lui Bourla poate fi urmărit la minutul 2:36 la minutul 3:05 în videoclipul publicat pe site-ul WEF și de la minutul 2:33 la minutul 3:02 în videoclipul de pe YouTube.

La răspunsul său, Schwab spune: „Deci este într-adevăr o companie orientată spre un scop”. Această frază este scoasă din context în unele postări în limba română în care Schwab este citat ca spunând acest lucru ca răspuns la citatul falsificat al lui Bourla, fiind astfel făcut să pară că susține afirmația falsă că Pfizer vrea să reducă la jumătate populația lumii.

Unele mesaje au adus, de asemenea, acuzații nefondate la adresa lui Schwab și Bourla, acuzându-i de promovarea unor vaccinuri despre care autorii mesajelor spun că ar fi letale. AFP a contrazis multe astfel de afirmații false despre riscurile pentru sănătate asociate cu vaccinurile Covid-19.

Un logo care conține cuvintele „To The Lifeboats” („Către bărcile de salvare” - n.r) apare în colțul din stânga jos al videoclipului din postările de pe rețelele de socializare. Un cont de Twitter cu același nume a susținut că a realizat clipul într-o postare din 27 mai. Contul postează în mod regulat conținut anti-vaccin.

Teorii ale conspirației cu privire la WEF și „Marea Resetare”

WEF este o fundație cu sediul în Elveția care organizează anual la Davos un forum pentru liderii politici și economici. AFP a demontat anterior, în germană sau în engleză, informații false care circulă în jurul WEF și, în special, în jurul unei inițiative numite „The Great Reset” („Marea Resetare”- n.r).

„The Great Reset” este titlul unei cărți scrise în colaborare de Schwab cu un fost director al WEF, Thierry Malleret, și publicată în 2020. Aceasta descrie, de asemenea, o inițiativă economică a Forumului pentru a revitaliza economia globală, inclusiv prin mijloace politice, economice și sociale, în urma pandemiei Covid-19.

Teorii ale conspirației nefondate susțin că Schwab și inițiativa „The Great Reset” fac parte dintr-un plan orchestrat de liderii mondiali pentru a se folosi de pandemia Covid-19 pentru a-și spori propria putere și a controla populația lumii.

Afirmațiile false despre Schwab și „Marea Resetare” au fost demontate de AFP. BBC și ziarul Le Monde au dezmințit, de asemenea, afirmațiile false legate de această inițiativă.

Firmele de medicamente, criticate pentru aprovizionarea cu vaccinuri

Detaliile anunțului Pfizer potrivit căruia își va vinde medicamentele brevetate fără scop lucrativ către cele mai sărace țări din lume pot fi consultate în comunicatul de presă al companiei.

Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal și Uganda sunt primele țări care s-au angajat în această inițiativă, care are scopul de a fi extinsă în 45 de țări, precizează compania.

Pfizer, precum și alte companii producătoare ale vaccinului Covid-19, au fost criticate pentru că nu au reușit să împărtășească tehnologia astfel încât țările din afara Europei și a SUA să își poată dezvolta propriile rezerve de vaccin, după cum a relatat aici Quartz Africa.

Unii au întâmpinat noul anunț cu prudență. În cadrul unui interviu acordat AFP, economistul în domeniul sănătății Farasat Bokhari a pus sub semnul întrebării ce ar trebui să accepte țările pentru a încheia un acord cu Pfizer și a declarat că ar dori să știe dacă acordurile presupun angajamente privind volumul sau acorduri de excludere care ar împiedica alte companii să introducă pe piață medicamente echivalente în viitor.

AFP a demontat anterior și alte afirmații false despre Bourla, inclusiv că acesta nu ar fi vaccinat împotriva Covid-19 sau că a declarat că vaccinul oferă o protecție limitată împotriva bolii.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne