Nu, acest video arată trupe antitero din Serbia în timpul unui exercițiu de antrenament

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O postare care conține un video în care bărbați în uniformă trag focuri de armă și care a fost distribuită de mai mult de 1.600 de ori pe Facebook în patru zile pretinde că imaginile reprezintă un atac terorist în orașul francez Nantes. Afirmația este falsă; e vorba de trupe antitero în Belgrad în timpul unui exercițiu care se numește Operation Grip 2020 și care simulează un atac terorist.  

Video-ul a fost publicat aici pe Facebook pe 19 noiembrie, 2020. În această postare, distribuită de mai mult de 1.600 de ori, textul care prezintă video-ul spune: „Atac terrorist la Nantes.” 

Captură de ecran cu postarea falsă pe Facebook făcută pe 20 noiembrie

Afirmația este falsă. Video-ul, luat de pe aplicația TikTok, prezintă desfășurarea unui exercițiu care a fost televizat în direct de către televiziunea publică sârbă RTS, după cum explică AFP Belgrad. Ministerul Sârb de Interne a postat un video cu pregătirile pentru eveniment cu o zi înainte și a arătat prezentat contextul pe YouTube. Bărbatul care vorbește în video-ul de pe Facebook e același care vorbește în video-ul de pe YouTube și pare un ofițer care comentează procedura de pe o scenă.

Capturi de ecran cu video-urile de pe Facebook și TikTok făcute pe 20 noiembrie

„Angajați ai ministerului de interne au organizat exercițiul de demonstrație tactică anti-teroristă ‘Grip 2020’ în care, noaptea, și-au demonstrat abilitățile de rezolvare a crizelor de ostatici și de apărare împotriva atacurilor teroriste, precum și echipamentul și nivelul de pregătire necesare pentru a face față unor asemenea amenințări complexe de securitate,” a explicat ministerul printr-o declarație de presă publicată pe 19 noiembrie.

„Un număr de 254 de membri ai MUP (Ministerul de Interne Sârb) au luat parte la un exercițiu comun organizat în fața Palatului Serbia, inclusiv membri ai Unității Speciale Anti-Teroriste, Jandarmeriei, Unității de Elicoptere, Unității de Intervenție 92, Poliției orașului Belgrad și Sectorul pentru Situații de Urgență care, împreună cu 28 de vehicule cu scopuri variate, cinci elicoptere și două bărci de luptă, au prezentat un exercițiu pentru rezolvarea unei situații de criză rezultate în urma unui atac terorist.” 

‘Grip 2020’ a reprezentat o operațiune contrateroristă ca răspuns la un act terorist într-un spațiu public, cu pierderi de vieți omenești, și la o situație cu luare de ostatici”, adaugă declarația de presă. 

Ministerul a mai publicat fotografii de la eveniment pe site-ul său oficial. Evenimentul a fost prezentat pe larg de către media din Serbia, aici, aici și aici.
 

Simularea „Grip 2020” (MUP Serbia)

În imaginea de mai sus, se observă că inscripțiile de pe mașinile de poliție nu sunt în franceză, ci în sârbă. Un zoom în imaginile video ne arată steagurile naționale sârbe, cu roșu, albastru și alb în fața Palatului Serbia. Steagul național francez are aceleași culori, dar într-o ordine diferită: albastru, alb și roșu.

Captură de ecran din video-ul din postarea falsă de pe Facebook, făcută pe 20 noiembrie, cu un detaliu mărit în post-producție

Nici ministerul francez de interne nici alte autorități franceze nu au menționat vreun atac terorist în Nantes sau oriunde altundeva în țară, de la ultimul atac la basilica Notre-Dame din Nisa, pe 29 octombrie, 2020.

Palatul Serbia, un punct de referință în cartierul Novi Beograd, e ușor de recunoscut în imagini. Zona a fost închisă după ora 5 PM pe 19 noiembrie, 2020, pentru exercițiul de poliție planificat, a anunțat Ministerul Sârb de Interne
 

Traducerea și adaptarea