Nu, aceștia sunt polițiști guatemalezi care se roagă pentru țara lor

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O imagine cu polițiști în genunchi a circulat de mii de ori pe Facebook însoțită de afirmația că ar fi vorba despre polițiști spanioli care se roagă la Dumnezeu să salveze poporul de Covid.

Imaginile au fost publicate pe Facebook aici pe 14 octombrie, 2020. Postarea a fost distribuită de peste 10.000 de ori inclusiv aici și aici.

Textul suprapus imaginii spunea: „Poliția spaniolă a ieșit în stradă și a îngenuncheat înaintea Lui*Dumnezeu, cerând-Ui să salveze poporul de virus ! Merită un AMIN!”

Captură de ecran cu postarea falsă, făcută pe 12 noiembrie, 2020

Afirmația este falsă.

Deși steagul de pe uniforme nu se vede clar, este limpede că nu e vorba de steagul roșu cu galben al Spaniei. Am căutat pe Google cu cuvintele cheie „steag albastru cu alb” și am aflat că mai multe țări au aceste culori pe steagul lor, inclusiv Argentina și Guatemala. Totuși, culorile sunt aliniate vertical pe steagul guatemalez spre deosebire de steagul argentinian, care are dungi orizontale. O căutare ulterioară a confirmat că era vorba de steagul Guatemalei și că uniformele corespundeau Poliției Naționale Civile din Guatemala.

Diferența dintre steaguri a fost confirmată pe site-ul Countryflags.com aici.
 

Comparație a steagurilor naționale ale Spaniei și Guatemalei unul lângă celălalt, de pe Countryflags.com

Tweet-ul poliției din Guatemala

O căutare inversă a imaginii pe Google a rezultat într-o postare de pe contul oficial al Poliției Civile Naționale din Guatemala, din 27 aprilie, 2020. Pare să fie prima oară când imaginea a fost postată pe Twitter. 

Textul care însoțea imaginea spunea: „Munca noastră nu se oprește, pregătiți și încrezători în ceea ce facem; preoți ai Poliției Naționale Civile împreună cu agenții noștri din Comisariatul 11, voluntar și personal, au închinat o rugăciune Creatorului Suprem pentru Guatemala și pentru fiecare cetățean. #ProtejeazăȘiServește”.

Nu e nicio precizare legată de pandemia de coronavirus, deși polițiștii îngenuncheați poartă măști recomandate pe plan mondial pentru protecție împotriva virusului. 

Fact checker-ul AFP pentru America Centrală a contactat Poliția Națională Civilă din Guatemala (PNC) pentru confirmare. Purtătorul de cuvânt, Jorge Aguilar, ne-a spus într-un interviu prin telefon pe 11 noiembrie, 2020, că ofițerii din fotografie se rugau înainte de începerea turei de lucru.

„Ziua în care a fost făcută fotografia, mai ales în Guatemala, a fost o zi de post și rugăciune decretată de Președintele Republicii”, a zis. „Din acest motiv, Poliția Națională Civilă din Guatemala s-a oferit - și ofițerii de poliție care au ales să o facă - să participe la o rugăciune înainte să înceapă munca.”
 
„N-a fost făcută exact pentru ca virusul să dispară. Ce am vrut să arătăm a fost o imagine unită a țării și să ne rugăm pentru Guatemala și cetățenii săi.”
 
Conducerea Guatemalei a instituit câteva „zile de rugăciune” în timpul pandemiei de coronavirus. Spre exemplu, atunci când, în August 2020, au rostit rugăciuni de mulțumire:
 

 

Aceeași imagine cu polițiștii din Guatemala a mai fost folosită în diverse alte postări pe rețelele sociale, alături de diferite afirmații inexacte, inclusiv că ofițerii ar fi îngenuncheat ca răspuns la moartea americanului George Floyd în mai 2020. Exemple mai sunt pe Instagram aici, pe Twitter aici și pe Facebook aici

COVID-19