Aceste fotografii nu sunt făcute la proteste împotriva vaccinării

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 31 Martie 2021, la 10:33
  • Actualizat pe 15 Aprilie 2021, la 12:29
  • 13 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP România
Un colaj de fotografii care pretinde că arată proteste masive anti-vaccinare în mai multe țări din întreaga lume - Germania, Siria, Ungaria, Venezuela, Iran, Franța, Thailanda și Spania - a fost distribuit de peste 10.000 de ori pe Facebook din 11 martie 2021. Cu toate acestea, afirmația este falsă: niciuna dintre aceste fotografii nu arată proteste împotriva vaccinării și un colaj foto similar a fost folosit în trecut, inclusiv înainte de pandemia de Covid-19, ca „memă”.

Opt fotografii care arată proteste masive atribuite Germaniei, Siriei, Ungariei, Venezuela, Iranului, Franței, Thailandei și Spaniei au fost puse împreună într-un colaj sub titlul „Toată lumea se revoltă împotriva vaccinării” și apoi postate pe Facebook de mai mulți utilizatori (aici și aici). Niciuna dintre postări nu a avut alte comentarii adăugate și au fost distribuite de peste 10,000 de ori de către alți utilizatori.

A noua fotografie din colaj este sigla unui protest românesc intitulat „Spunem NU vaccinării forțate”, care a fost organizat de Alianța Părinților împreună cu Asociația Pro Consumatori și a avut loc pe 7 martie 2021, în fața clădirea Parlamentului României (aici este pagina evenimentului de pe Facebook).

Câteva sute de persoane au participat la acest protest împotriva vaccinării obligatorii, care este stipulată într-un proiect de lege aflat în curs de dezbatere în Parlament.

Prima postare pe Facebook găsită de AFP este din 11 martie 2021 și a adunat puțin peste 800 de distribuiri de atunci. O zi mai târziu, aceeași imagine a fost postată într-un grup de Facebook, de către un utilizator diferit, și a fost distribuită de peste 9,800 de ori de atunci.

Image
Captură de ecran cu una dintre postările false de pe Facebook, realizată pe 30 martie 2021

O căutare inversă efectuată de AFP pentru întreaga imagine pe Yandex a constatat că acest colaj a fost postat anterior, inclusiv înainte de începerea pandemiei Covid-19, fără nicio referire la vaccinare.

O altă versiune a acelui colaj foto, aparent ironică cu privire la starea mișcărilor sociale din Belarus, fusese postată pe Twitter pe 22 octombrie 2019 de Franak Viačorka - un politician și jurnalist din Belarus, președintele Digital Communication Network (Rețeaua de Comunicații Digitală) - care a comentat „Când citesc știri, mă gândesc mereu la această memă”. Fotografia a fost repostată aici.

Căutarea în Yandex a arătat, de asemenea, că o imagine similară a fost postată tot pe Twitter în 24 februarie 2021. Colajul afirma, în turcă: „Dunya'da Covid-19 kisitlamalari protestolari” („Proteste împotriva restricțiilor Covid-19 în lume”) și arăta aceleași imagini cu proteste masive în mai multe orașe din lume și o familie de mistreți în locul fotografiei care trebuia să reprezinte protestele din Turcia.

Același colaj foto, comparând de data aceasta mulțimile de protestatari cu cortul unui protestatar leton singuratic, a fost distribuit și în Letonia, de către mass-media locală la 27 februarie 2019, așa cum a arătat și căutarea Yandex (aici, aici, aici).  

AFP a făcut, de asemenea, o căutare inversă a imaginilor pentru fiecare dintre fotografiile din colaj pentru a afla când și unde au avut loc protestele. Niciuna dintre ele nu este legată de un protest împotriva vaccinului.

Germania

O căutare inversă a imaginii pe Yandex pentru fotografia care arată protestele din Germania duce la site-ul GettyImages (aici), unul dintre cei mai mari distribuitori de imagini. Potrivit GettyImages, această fotografie a fost făcută pe 3 septembrie 2018 în Chemnitz, estul Germaniei, în timpul unui concert intitulat „We Are More” și este o imagine originală a AFP.

O căutare pe Google folosind „We Are More concert” și „Chemnitz, Germania” ca și cuvinte cheie a găsit că acesta a fost un concert antirasism care urmărea să se opună protestelor de extremă dreapta și violențelor care aveau loc atunci în Germania. Deutsche Welle (aici) și The Guardian (aici) au scris despre eveniment.

Fotografia originală a fost găsită printr-o căutare avansată în Forumul AFP folosind „Chemnitz, Germania” drept cuvinte cheie și data concertului (aici).

Image
Captură de ecran a fotografiei AFP, realizată pe 30 martie 2021 pe site-ul AFP

Siria

O căutare inversă pe Yandex pentru fotografia din Siria a arătat că imaginea mai fusese publicată cu ani în urmă, de exemplu de ‎Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (engleză Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)) pe 29 iulie 2011 aici și de Deutsche Welle pe 1 august 2011 aici.

Radio Farda - filiala iraniană a ‎Radio Europa Liberă/Radio Libertatea - care a postat și fotografia aici - menționează că aceasta este de la „unul dintre protestele anti-guvernamentale siriene din orașul Hamat”.

O căutare pe Google utilizând cuvintele cheie „proteste în Hama în 2011” a găsit o știre a ziarului The Guardian care explică aici că acesta este un protest anti-guvernamental. Protestul a făcut parte din faza timpurie a Războiului Civil Sirian, care a început în martie 2011.

De asemenea, The Guardian a dat credit AP pentru această imagine a protestatarilor care țineau un steag național uriaș (aici), arătând că a avut loc în „Piața Al-Assy din Hama pe 22 iulie 2011”.

Image
Captură de ecran a știrii publicate în The Guardian, realizată la 31 martie 2021

Ungaria

Un jurnalist AFP din Ungaria a confirmat că această fotografie a fost făcută în timpul Békemenet, sau „Marșul Păcii”, un marș organizat în fiecare an în sprijinul prim-ministrului maghiar Viktor Orban și al guvernului său.

Deși este dificilă recunoașterea evenimentului specific în care a fost făcută fotografia - pentru că au existat mai multe „Marșuri ale Păcii” (în 2014 sau 2018, de exemplu) și oamenii au folosit aceleași steaguri și bannere, o căutare pe Google pentru „Békemenet” a găsit o imagine aproape identică pe site-ul de știri maghiar 24.hu.În ambele fotografii - cea din colaj și cea postată de 24.hu - un steag maghiar pe care este scris „Ungaria protejează Europa!” poate fi văzut în colțul din stânga jos.
 

Image
Captură de ecran a știrii publicate de 24.hu, realizată la 31 martie 2021

Această fotografie cu susținătorii prim-ministrului maghiar Viktor Orban a fost făcută în timp ce aceștia mărșăluiau în Budapesta pe 15 martie 2018, în timpul Békemenetului, care coincide cu sărbătoarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, după cum arată 24.hu.

Venezuela

O căutare inversă a imaginii pe Yandex a găsit fotografia originală utilizată în colaj aici și aici. La amândoi se poate observa o femeie îmbrăcată într-un tricou galben lângă un bărbat într-un pulover albastru. Alături este o persoană care poartă un capac albastru și roșu care deține un banner mare albastru. Steagul venezuelean se află la câteva rânduri în spate, în stânga.

Prima sursă găsită de Yandex - EraBaru Epoch Times - precizează că aceasta este o fotografie originală AFP / Getty Images. De asemenea, a menționat un protest care a avut loc pe 23 ianuarie 2019, după ce liderul opoziției din Venezuela și președintele Adunării Naționale, Juan Guaido, s-a auto-proclamat președinte în funcție al țării.

O căutare pe Google a găsit că BBC (aici), Deutsche Welle (aici) și The Guardian (aici) au scris despre protestul din 23 ianuarie 2019.

Folosind data evenimentului și „protest, Venezuela” ca și cuvinte cheie atât pe Forumul AFP, cât și pe site-ul GettyImages, au fost găsite imagini ale evenimentului aici și aici. Fotografia originală din colaj poate fi găsită aici pe AFP și aici pe GettyImages.
 

Image
Captură de ecran a fotografiei AFP, realizată la 29 martie 2021

Iran

Căutarea inversă pe Yandex a imaginii din colaj folosită pentru Iran a găsit o fotografie similară într-o știre publicată de Ruptly.tv (aici), o agenție rusă de știri video cu sediul la Berlin. Ruptly.tv menționează că fotografia a fost făcută la un miting anual pro-guvernamental din Teheran - capitala Iranului - pe „30 decembrie”.

O căutare de imagini pe Google utilizând „miting pro-guvernamental la Teheran la 30 decembrie” ca și cuvinte cheie a găsit o altă sursă care a folosit imaginea originală - TRT World (aici) - un canal de știri de stat turcesc.

TRT World a scris, de asemenea, despre mitingurile pro-guvernamentale care au avut loc la nivel național și la care au participat mii de oameni în mai multe orașe din Iran, inclusiv în Teheran, la 30 decembrie 2017.

Site-ul turcesc a folosit exact aceeași fotografie din colaj: mașina albastră, steagul verde și bărbatul care deține un banner alb pot fi observate aici. Imaginile au următoarea descriere: „Protestatarii iranieni scandează lozinci la un miting în Teheran, Iran”. AP a primit credit pentru fotografie. 

O căutare avansată în imaginile AP News folosind Iranul ca locație și data protestului a găsit fotografia originală aici.
 

Image
Captură de ecran a fotografiei AP, realizată pe 30 martie 2021

Franța

O căutare inversă a imaginilor tot pe Yandex a găsit mai multe surse folosind fotografii similare (de exemplu, aici). O fotografie similară a fost postată și pe Twitter (aici), pe 15 decembrie 2018 cu comentariul „#ActeV Opéra”. În ambele fotografii - cea din colaj și cea postată pe Twitter - două clădiri și un felinar pot fi observate pe partea dreaptă.

O căutare pe Google folosind data și „protest la Opera din Paris” ca și cuvinte cheie au găsit mai multe surse care au relatat acest eveniment (aici, aici, aici). Potrivit acestora, fotografiile au fost făcute în timpul unei Mișcări a vestelor galbene („Gilets Jaunes”). Mișcările vestelor galbene sunt o serie de proteste inițial inițiate împotriva taxelor pe combustibil, dar care s-au transformat într-un protest în masă împotriva politicilor președintelui Emmanuel Macron. La 15 decembrie 2018, Vestele Galbene se adunaseră în fața Operei din Paris pentru a protesta.

O căutare avansată pe Forumul AFP folosind data de 15 decembrie 2018, „Opera” ca și cuvânt cheie și Franța ca locație a găsit mai multe imagini de la protestul susținut în fața Operei din Paris - inclusiv una similară (aici) - dar niciuna din acestea nu este exact aceeași cu cea utilizată în colajul foto.

Cu toate acestea, o altă căutare avansată pe site-ul AP cu aceeași  dată și cuvinte cheie a găsit mai multe imagini de la aceeași demonstrație, inclusiv pe cea originală din colajul foto (aici).

Image
Captură de ecran a fotografiei AP, realizată pe 29 martie 2021

Thailanda

Imaginea folosită pentru a arăta proteste masive în Thailanda a fost postată aici și aici pe 25 noiembrie 2013, aici două zile mai târziu pe 27 noiembrie 2013 și aici pe 23 august 2016, după cum a arătat căutarea inversă Yandex.

Potrivit BizLIVE.vn - o companie de știri cu sediul în Vietnam - protestele au avut loc pe 24 noiembrie 2013, la Bangkok, capitala Thailandei. De asemenea, sursa menționează că această fotografie a fost făcută de agenția de știri Reuters.

O căutare pe Google utilizând „proteste în Bangkok, 2013, Reuters” ca și cuvinte cheie a găsit imaginea pe site-ul agenției de știri Reuters aici.Potrivit Reuters, aproximativ 100,000 de protestatari anti-guvernamentali s-au adunat în Bangkok pe 24 noiembrie 2013, pentru a manifesta împotriva fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra
 

Image
Captură de ecran a știrii publicate de Reuters, realizată la 31 martie 2021

Spania

Un jurnalist AFP cu sediul la Madrid a recunoscut fotografia ca fiind fie din 2017, când sute de mii de protestatari s-au alăturat unui miting împotriva independenței Cataloniei - regiune din nord-estul Spaniei, care include patru provincii: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona - care a avut loc în Barcelona (aici sau aici) sau din 11 septembrie, când regiunea își comemorează ziua națională, cunoscută și sub numele de Diada.

Un detaliu care poate fi reperat în imaginea din colaj atribuită Spaniei este un steag lung catalan.

O căutare avansată folosind „Diada” ca și cuvânt cheie pe Forumul AFP a găsit aici imagini de la fiecare Zi Națională a Cataloniei. Fotografii similare cu cea folosită în colajul foto pot fi găsite - de exemplu - aici pentru 11 februarie 2017, aici pentru 2018 și aici pentru 2019.


Un steag similar (aici) cu cel reperat în imaginea utilizată pentru colajul foto a fost, de asemenea, utilizat în timpul Zilei Naționale a Cataloniei, la Barcelona, pe 11 septembrie 2019.

Image
Captură de ecran a fotografiei AFP, realizată la 29 martie 2021

Proteste împotriva vaccinării și Covid-19

Proteste împotriva carantinei pentru limitarea răspândirii Covid-19 sau a măsurilor sanitare, inclusiv împotriva vaccinurilor, au avut loc în numeroase țări din întreaga lume în acest an.

Germania, Țările de Jos, Austria, Bulgaria, Elveția, Serbia, Polonia, Franța și Marea Britanie au văzut demonstrații de mărimi diferite și cauzate de diverși factori locali în martie 2021, potrivit Euronews.

În România au fost organizate câteva proteste în București și în alte câteva orașe, atât împotriva vaccinurilor, cât și împotriva carantinei.

Un protest cu câteva sute de participanți - același menționat în colajul foto - împotriva vaccinării obligatorii care este stipulată într-un proiect de lege aflat în curs de dezbatere în Parlament a avut loc pe 7 martie 2021 (aici).

Proiectul de lege menționează într-adevăr că unele vaccinuri ar trebui să devină obligatorii. Majoritatea vaccinurilor obligatorii vor fi cele administrate copiilor, dar conform proiectului, vaccinurile care vor trebui administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri - de exemplu personalului medical - vor deveni, de asemenea, obligatorii (articolele 6 și 13). Proiectul include și amenzi în caz de refuz al administrării vaccinului.

Oamenii au protestat și față de instituirea unui „pașaport de vaccinare”. „Pașaportul de vaccinare” este de fapt „Certificatul verde digital”, o dovadă digitală a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, a primit un rezultat negativ al testului sau s-a recuperat în urma contractării virusului și este o propunere prezentată recent de Comisia Europeană. Acest certificat ar trebui să permită o deplasare sigură și liberă în timpul pandemiei. La 25 martie 2021, Parlamentul European a decis să accelereze aprobarea acestui certificat.

Protestul din 7 martie a fost susținut și de partidul naționalist AUR. Liderul AUR, George Simion, a afirmat că această încercare de impunere a pașaportului de vaccinare „ar restricţiona grav libertăţile fundamentale ale omului.”. 

O demonstrație mai mare împotriva măsurilor Covid-19 a fost organizată pe 20 martie 2021, la București - și în alte orașe - cu peste 1,000 de participanți. Organizatorii au fost sancționați după depășirea numărului maxim de participanți aprobat și pentru că nu au luat măsurile de protecție sanitară necesare.

Pe 27 și 28 martie 2021, au fost organizate alte proteste în câteva orașe, inclusiv în București (aici) împotriva noilor restricții. Pe 29 martie 2019, protestul împotriva restricțiilor din cauza Covid-19 a continuat în câteva orașe, unde câteva mii de participanți au ieșit în stradă (aici). Demonstrațiile au continuat și pe 30 martie (aici).

La 30 martie 2021, aproape 2 milioane de români fuseseră vaccinați împotriva Covid-19 (aici). Peste 1,49 milioane au primit vaccinul Pfizer, peste 145 de mii au primit vaccinul Moderna și peste 353 de mii de români au fost vaccinați cu AstraZeneca. Vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne