Aceste citate contra musulmanilor sunt atribuite în mod fals fostului premier australian, Julia Gillard
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 25 februarie 2021, la 16:28
- 8 minute de citit
- De: Marie GENRIES, AFP Belgia
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
"IMIGRANTII TREBUIE SA SE ADAPTEZE. Este o problema de tip „TAKE IT OR LEAVE IT”. Așa începe discursul lui Gillard, potrivit mai multor postări de pe Facebook care circulă cel puțin din 20 august 2019, inclusiv aici, aici și aici. Cea mai răspândită postare, deși are o vechime de 18 luni, continuă să fie distribuită la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021, potrivit site-ului Crowdtangle.
Versiuni ale discursului au circulat de ani de zile în mai multe limbi și au fost dezmințite de AFP Olanda și AFP Belgia. O versiune franceză a postării, publicată în 2015, a fost distribuită de peste 96,000 de ori. Același discurs a fost atribuit de utilizatorii de internet unui alt prim-ministru australian, John Howard (1996 - 2007) și chiar lui Donald Trump, așa cum AFP a demonstrat deja.
Potrivit postărilor, „musulmanii care doresc sa traiasca sub legea islamica Sharia au fost «sfatuiti» sa paraseasca Australia”. În continuare citează un discurs al „primului ministru australian Julia Gillard”. Postările pretind că ar fi spus, de exemplu, că a obosit „ca aceasta natiune sa îsi faca atâtea griji daca nu cumva ofenseaza unele persoane venite aici recent, sau cultura lor...” și că oamenii care doresc să locuiască în Australia ar trebui să învețe limba.
„Dar, din momentul în care începeti sa va plângeti, sa gemeti si sa bombaniti despre steagul nostru, angajamentul nostru, convingerile noastre crestine, sau stilul nostru de viata, va încurajez sa profitati de o alta mare libertate australiana: «DREPTUL DE A PLECA».
Daca nu sunteti fericiti aici, ei bine, plecati!” ar fi spus Gillar, conform postărilor de pe Facebook.
Gillard a fost al 27-lea prim-ministru al Australiei, în funcție din 2010 până în 2013, reprezentând partidul laburist. Între timp s-a retras din politică. AFP nu a găsit nicio urmă a unui astfel de discurs al Julia Gillard.
Deși a făcut comentarii încurajând imigranții să învețe limba engleză și să respecte cultura australiană în 2010 și 2012, acestea nu s-au referit direct la musulmani. Unele dintre cuvintele citate în postări aparțin unui fost ministru australian și unui congresman și veteran american.
Nici o urmă a acestui discurs al Juliei Gillard
Această afirmație circulă cel puțin din octombrie 2010 în limba engleză. Prima găsită de AFP în această limbă nu a menționat-o pe Julia Gillard, ci Australia în general. Aceste postări au fost distribuite din nou de câteva luni: aceasta a fost distribuită de peste 34,000 de ori începând din 7 iunie 2020.
Membru al Partidului Laburist, Julia Gillard a fost prim-ministru al Australiei între 2010 și 2013. Tastând cuvintele cheie „Julia Gillard”, „imigrație” și „musulman”, în engleză, pe Google, nu putem găsi nicio sursă de încrede între 2010 și 2013 care să prezinte un discurs care spune: "IMIGRANTII TREBUIE SA SE ADAPTEZE. Este o problema de tip „TAKE IT OR LEAVE IT”.
La 6 iulie 2010, în timpul unui discurs despre migrație ținut la Institutul Lowy, postat pe site-ul parlamentului australian, prim-ministrul și-a afirmat intenția de a lupta împotriva imigrației ilegale și a menționat în special posibila creare a unui centru de detenție pentru oameni care vin cu barca din Timorul de Est.
La sfârșitul acestui discurs, Julia Gillard a spus: „Cred că australienii sunt pregătiți să-i întâmpine pe refugiații autentici, dar se așteaptă, de asemenea, să învețe regulile în baza cărora trăim și să respectăm aceste reguli. Aceasta înseamnă că, atunci când nou-veniții se stabilesc în comunitatea noastră, își acceptă responsabilitatea ca membri ai comunității - să învețe limba engleză, să obțină un loc de muncă și să-și trimită copiii la școală ca toți ceilalți.”
Cu toate acestea, în acest discurs, prim-ministrul nu a făcut nicio referire directă la musulmani, islam, cultură creștină sau religii.
La 19 septembrie 2012, în cadrul primei conferințe a Consiliului multicultural australian, care consiliază guvernul pe subiecte precum coeziunea socială și integrarea, Julia Gillard a definit multiculturalismul ca fiind „locul de întâlnire al drepturilor și responsabilităților. Locul în care dreptul de a-și menține obiceiurile, limba și religia este compensat de o responsabilitate de a învăța limba engleză, de a găsi de lucru, de a respecta cultura și moștenirea noastră și de a accepta femeile ca pe egali.”
În același discurs, care a urmat demonstrațiilor violente ale unei părți a comunității musulmane din Sydney pentru a protesta împotriva unui film batjocorind Islamul, prim-ministrul a spus: „Ceea ce am văzut la Sydney în weekend nu a fost multiculturalism, ci extremism (...) realizarea noastră multiculturală este prea prețioasă pentru a fi pusă în discuție de acțiunile nesăbuite ale câtorva.”
Totuși, ea nu le-a cerut celor care nu respectă valorile australiene să „părăsească țara” și nu a menționat creștinismul.
În ceea ce privește presupusul său sprijin pentru „agențiile de spionaj care monitorizează moscheile”, așa cum susține această postare, AFP nu a găsit nicio urmă a unei astfel de declarații a fostului premier. După cum a scris ziarul New York Times la 24 august 2005, unul dintre predecesorii săi, prim-ministrul John Howard (1996-2007), a spus că este în favoarea supravegherii moscheilor pentru a preveni atacurile teroriste.
Cuvinte inspirate de un fost ministru australian și de un veteran american
Această postare afirmă în introducere că „musulmanii care doresc să trăiască sub Sharia Islamică au fost „sfătuiți ”să părăsească Australia, atribuind această decizie Julia Gillard. AFP Factcheck nu a putut găsi nimic care să confirme că există un astfel de sfat.
AFP nu a putut găsi nicio declarație de la Julia Gillard care să menționeze „sharia”. Cu toate acestea, introducând cuvinte cheie în limba engleză într-un motor de căutare, găsim comentarii similare făcute de fostul ministru de finanțe Peter Costello (1996-2007) într-un interviu acordat postului de radio Sydney 2UE, publicat pe blogul ministrului la 23 august 2005 .
Peter Costello a spus atunci: „Dacă nu vă plac aceste valori și ați prefera o societate în care se practică legea Sharia, unde este o teocrație, există alte societăți din întreaga lume care sunt așa, dar Australia nu este una dintre ele și ați putea fi mai fericiți în una dintre acele alte țări.”
Comentarii reiterate în 2006, în timpul unui discurs la Sydney Institute și transmise de Sydney Morning Herald. „Oricine crede că legea islamică Sharia poate coexista cu legea australiană ar trebui să se mute într-o țară în care se simte mai confortabil”, a spus atunci ministrul finanțelor.
La acea vreme, Julia Gillard nu era încă prim-ministru.
În ceea ce privește restul presupusului discurs, acesta este inspirat în mare parte de un editorial al veteranului american, membru republican al Camera Reprezentanților, Barry Loudermilk, publicat la scurt timp după atacurile asupra World Trade Center din 11 septembrie 2001, după cum a explicat AFP deja într-un articol anterior.
Într-un articol intitulat „America: iubește-o sau părăsește-o”, Barry Loudermilk wrote: „Eu, unul, sunt destul de deranjat de aceste acțiuni ale așa-zișilor cetățeni americani ”; și m-am săturat ca această națiune să se îngrijoreze dacă jignim sau nu pe cineva sau cultura lor. (...) Ca americani, avem propria noastră cultură, propria societate, propria limbă și propriul nostru stil de viață. Această cultură, numită „Modul American”, a fost dezvoltată de-a lungul secolelor de lupte, încercări și victorii, de către milioane de bărbați și femei care au căutat libertatea. (...) Vorbim engleză, nu spaniolă, arabă, chineză, japoneză, rusă sau orice altă limbă. Prin urmare, dacă doriți să deveniți parte a societății noastre, învățați limba noastră! ”
Aceste citate seamănă îndeaproape cu părți ale presupusului discurs al lui Julia Gillard.
Barry Loudermilk a continuat: „În Dumnezeu avem încredere” este motto-ul nostru național. Am adoptat acest motto pentru că bărbații și femeile creștine, pe principii creștine, au întemeiat această națiune; iar acest lucru este clar documentat de-a lungul istoriei noastre. Dacă este potrivit ca motto-ul nostru să fie înscris în sălile celor mai importante instituții ale noastre, atunci este cu siguranță potrivit să îl afișăm pe pereții școlilor noastre. ”
Acest paragraf l-a inspirat din nou pe autorul acestor postări de pe Facebook.
Postări similare au fost deja verificate de alte site-uri de fact-checking, de exemplu colegii noștri de la Snopes. Potrivit acestora, acest discurs circula pe grupuri de e-mail încă din 2005 - cu câțiva ani înainte ca Julia Gillard să devină prim-ministru australian. O versiune a discursului a apărut chiar în Registrul Congresului SUA în 2007, unde a fost prezentată de reprezentantul american de atunci John James Duncan Jr (Tennessee, republican).
Din 2013, Australia a urmat o politică de migrație foarte restrictivă, condusă de conservatori, care constă în respingerea sistematică a barcilor de imigranți care încearcă să ajungă pe coastă. În februarie 2019, prim-ministrul Scott Morrison a autorizat redeschiderea unei tabere de detenție pentru imigranți pe o insulă, la mai mult de 2.000 de kilometri de coasta Australiei. Această tabără a fost închisă în octombrie 2018, după ce a fost scena unor revolte, sinucideri și acte de auto-vătămare.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne