Nu, vaccinarea nu a fost oprită în Norvegia

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare ce conține o fotografie care spune că vaccinarea a fost „oprită” în Norvegia a fost distribuită de aproximativ 400 de ori pe Facebook în mai puțin de o săptămână. Afirmația este falsă; Norvegia continuă să vaccineze. Până acum, guvernul nu vede nicio legătură verificată între decese și vaccinare.

Fotografia a fost publicată pe Facebook la 16 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de aproximativ 400 de ori, textul care introduce fotografia spune: „NORVEGIA A OPRIT VACCINAREA. LA NOI VACCINUL E SUPERB, EFICIENT, SIGUR. PAPAGALUL GLOBALIST- TV-URILE, FUNCȚIONEAZA LA CAPACITATE.”

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată pe 21 ianuarie 2021

O altă versiune a acestei afirmații poate fi găsită în această postare din 16 ianuarie, unde un utilizator scrie: "ATENȚIE  ❗❗❗
 23 de oameni au murit în Norvegia din cauza vaccinului !
Norvegia a oprit vaccinarea bătrânilor și persoanelor cu probleme de sănătate  ❗❗❗" Afrmații asemănătoare au apărut și în germană, și au fost dezmințite de AFP în acest material.

Aceste afirmații se referă, de fapt, la decesele a 33 de persoane în vârstă din Norvegia care primiseră o primă doză de vaccin Pfizer/BioNTech la începutul campaniei de vaccinare, în decembrie 2020. AFP a scris despre acest incident și despre conferința de presă care a urmat, fără a trage vreo concluzie în material cu privire la o posibilă legătură între decese și vaccinare, din cauza lipsei de informații.

Cauzele deceselor după vaccinare sunt încă neclare

La o conferință de presă din 18 ianuarie, guvernul norvegian a anunțat că nu a găsit nicio legătură dovedită între vaccinul Biontech / Pfizer împotriva Covid-19 și decesele vârstnicilor, din 13 cazuri analizate în detaliu până acum. AFP a participat, de asemenea, la această conferință digitală. Un raport final independent cu privire la cauza morții nu este încă disponibil. 

De când a început campania de vaccinare, în decembrie, regatul a vaccinat peste 48,000 de oameni. Potrivit cifrelor actualizate de guvern pe 18 ianuarie, până acum au fost raportate 33 de decese ale unor persoane care anterior primiseră o primă doză de vaccin. 13 dintre aceste cazuri au fost deja investigate în detaliu, a declarat Camelia Stoltenberg, directoarea Autorității Norvegiene pentru Sănătate, la conferința de presă. Erau „toți oameni foarte bătrâni, fragili și grav bolnavi”. Cauza morții nu a fost încă clarificată.

Sigurd Hortemo, medicul șef al Agenției Norvegiene pentru Medicamente, a declarat într-un comunicat de presă din 19 ianuarie: „Nu se poate exclude faptul că efectele secundare frecvente (ale vaccinărilor), cum ar fi febra și greața, la unii pacienți fragili, cu boli grave, pot duce la agravarea bolilor și consecințe fatale. "

Stoltenberg, directoarea Autorității pentru Sănătate, a mai spus că „în medie, aproximativ 45 de persoane mor zilnic în cămine de bătrâni din Norvegia, deci nu este sigur că este vorba de un exces de mortalitate sau că are legătură cu vaccinurile”.

Sara Viksmoen Watle, medic principal la Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică, a mai declarat într-un comunicat de presă din 19 ianuarie: „Incidentele fatale la acești pacienți foarte fragili, după vaccinare, nu implică o relație de cauzalitate între vaccinarea COVID-19 și moarte”.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente, a declarat pentru AFP pe 19 ianuarie: „Nu am spus în niciun caz că există o legătură între vaccin și aceste decese, dar investigăm cu atenție fiecare caz pentru a fi siguri”. El a adăugat: „Ceea ce am spus a fost distorsionat în afara Norvegiei de unele publicații”.

La 18 ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat: "EMA examinează în prezent toate decesele la persoanele în vârstă, după vaccinare, și va furniza informații dacă este necesar. Până în prezent, decese ale persoanelor în vârstă nu au fost atribuite vaccinării cu vaccinul Comirnaty (nota editorului) ). Ed.: Numele vaccinului Biontech / Pfizer). "

Pfizer și Biontech au declarat pentru AFP, luni, 18 ianuarie, că „lucrează cu Agenția Norvegiană pentru Medicamente pentru a colecta toate informațiile relevante”.

Nicio interdicție pe vaccinurile Biontech / Pfizer

Decesele din Norvegia nu au dus la interzicerea vaccinului Biontech / Pfizer. Un purtător de cuvânt al Agenției Norvegiene a Medicamentului a răspuns la o solicitare AFP pe 18 ianuarie 2021: "Nu, nu am oprit vaccinarea cu vaccinuri Biontech / Pfizer. Cazurile raportate nu au avut niciun impact asupra strategiei de vaccinare norvegiene".

Purtătorul de cuvânt a spus despre vaccinările în curs: pentru majoritatea persoanelor fragile, „posibilele efecte secundare ale vaccinului ar fi mai mult decât compensate de un risc redus de al unei infecții severe cu COVID-19”. Ulterior, a adăugat: „Pentru persoanele cu cea mai severă fragilitate, chiar și efectele secundare relativ ușoare ale vaccinului pot avea consecințe grave”.

După semnalarea deceselor, Norvegia a subliniat, empatic, că medicii ar trebui să ia în considerare, la fiecare caz în parte, dacă pacienții fragili, sau bolnavi în fază terminală, ar trebui să facă vaccinul, așa cum este recomandat și în alte țări, după cum a scris AFP.

„Nu este imposibil ca unii dintre cei care au primit vaccinul să fie atât de fragili încât poate ar fi trebuit să reconsiderăm și să nu le dăm vaccinul, deoarece sunt atât de bolnavi încât s-ar putea să li se înrăutățească starea din cauza efectelor secundare normale, pe măsură ce organismul reacționează și crește imunitatea ", a spus Stoltenberg.

De asemenea, AFP nu a putut găsi alte articole care să menționeze o oprire a vaccinărilor în Norvegia. Există doar articole despre reformularea ghidurilor de vaccinare în țară, pentru a sublinia mai clar importanța unei evaluări individuale a persoanelor fragile.

CONCLUZIE: De fapt, au fost raportate decese ale persoanelor vaccinate anterior. Dacă efectele secundare ale vaccinării cu Covid 19 au fost de fapt responsabile de moartea lor nu poate fi încă afirmat în mod concludent. În orice caz, vaccinul Biontech / Pfizer nu a fost interzis în Norvegia după incident. Regatul continuă să vaccineze.

Traducerea și adaptarea
COVID-19