Nu, nu au existat proteste ale poliției împotriva vreunui vaccin în Franța, iar vaccinările în Germania și Belgia continuă

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 15 Ianuarie 2021, la 16:59
  • Actualizat pe 15 Ianuarie 2021, la 17:00
  • 4 minute de citit
  • De: AFP România
O postare care conține o fotografie care spune că poliția franceză protestează împotriva vaccinării, că Germania a oprit vaccinurile și că Belgia este împotriva celei de-a doua runde de inoculare a fost distribuită de peste 2,200 de ori pe Facebook în două zile. Afirmațiile sunt false; Poliția franceză a protestat, dar nu împotriva vaccinării, iar miniștrii sănătății din Germania și Belgia confirmă că vaccinarea împotriva Covid-19 continuă.

Fotografia a fost publicată pe Facebook pe 12 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de peste 2,200 de ori, textul scris peste fotografie spune, cu referire clară la pandemia de coronavirus: „Poliția franceză în stradă împotriva vaccinului, Germania a oprit vaccinarea, Belgia refuză a doua tranșă. NU VA VACCINAȚI! ”

România și-a început campania de vaccinare pe 27 decembrie 2020, folosind vaccinul Pfizer BioNTech. Prima tranșă a vaccinului Moderna, 14.000 de doze, a ajuns în România pe 13 ianuarie 2021. Conform celor mai recente cifre de pe platforma oficială de vaccinare, 167.612 de persoane au fost vaccinate până acum în toată țara.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă pe Facebook realizată pe 14 ianuarie 2021

Prima afirmație: Poliția franceză pe stradă împotriva „vaccinului”

Această afirmație este nefondată. Au existat mai multe proteste - larg mediatizate - din partea membrilor poliției franceze anul trecut. Cu toate acestea, nu erau împotriva vreunui vaccin, ci împotriva planurilor de reformă ale ministrului francez de interne de la acea vreme, Christophe Castaner, și a acuzațiilor de rasism și brutalitate, despre care AFP a scris deja, inclusiv recent în decembrie 2020. Nicio afirmație cu privire la proteste legate de vaccinuri nu poate fi găsită nici pe site-urile principalelor sindicate de poliție, cum ar fi Alliance sau Unité SGP Police.

Imagini de la protestele polițiștilor au fost folosite pentru a susține diverse afirmații false, conform cărora poliția protestează împotriva așa-numitei dictaturi a coronavirusului a președintelui Macron, sau în solidaritate cu cetățenii, afirmații dezmințite deja de AFP Germania și AFP România.

Ofițerii poliției franceze nu pot participa la proteste în timpul orelor de serviciu, după cum amintește acest material al AFP.

Luna trecută, postul de radio francez France inter a spus că poliția națională franceză se temea de „atacuri asupra locurilor de depozitare, dar și de escrocherii de tot felul” legate de vaccinul Covid-19 și, prin urmare, a încurajat oamenii să raporteze orice suspiciune de escrocherie legată de vaccinul.

Franța a reușit să vaccineze 318.216 din cetățenii săi cu prima doză, conform ultimelor cifre oficiale.

Image
Cătușe și insigne în timpul unui protest al polițiștilor împotriva acuzațiilor de rasism care le-au fost aduse, în fața Prefecturii de poliție din Paris, pe 17 iunie 2020. AFP Foto / Bertrand Guay

A doua afirmație: Germania a oprit vaccinarea

Această afirmație este falsă. Guvernul Germaniei a fost criticat pentru ritmul lent al procesului de vaccinare, din cauza lipsei de aprovizionare cu vaccinuri, dar autoritățile nu au anunțat niciodată oprirea vaccinării.

Dimpotrivă, chiar pe 13 ianuarie, după publicarea postării false, Jens Spahn, ministrul german al Sănătății, a declarat pe pagina sa de Facebook că vaccinarea este „lumina de la capătul tunelului și ieșirea din pandemie". „Peste 750,000 de oameni au fost vaccinați astăzi - și tot mai mulți sunt vaccinați în fiecare zi”, a adăugat Spahn.

Potrivit celui mai recent raport zilnic al Institutului Robert Koch, 842,455 de persoane au primit deja prima doză de vaccin în Germania.

Image
Anneliese Spies este vaccinată de medicul Christopher Rommel la Berlin, pe 14 ianuarie 2021. AFP Foto / Pool / Kay Nietfeld


A treia afirmație: Belgia refuză a doua rundă

Această afirmație este, de asemenea, falsă. După un început lent al campaniei de vaccinare, care a culminat cu o scrisoare deschisă adresată ministerului sănătății de către lucrătorii din domeniul sănătății, guvernul belgian și-a modificat strategia pentru a accelera, nu a încetini, procesul de vaccinare, așa cum a raportat aici mass-media.

Articole din mass-media belgiană, precum acesta, au vorbit despre recomandările intermediare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru a doua doză de vaccin Pfizer BioNTech, care menționează că țările care se confruntă cu circumstanțe excepționale, cu probleme de aprovizionare cu vaccin, combinate cu un nivel ridicat de infectare, ar putea lua în considerare întârzierea administrării celei de-a doua doze pentru a permite o acoperire inițială mai mare. Cu toate acestea, grupul de lucru belgian a confirmat în ianuarie că persoanele care fac vaccinul vor primi în prezent două doze la intervalul indicat de producător, așa cum a scris La Libre Belgique.

Image
O rezidentă a azilului Christalain din Bruxelles primește o doză de vaccin Pfizer-BioNTech, pe 14 ianuarie 2021. AFP Foto / Kenzo Tribouillard

Vorbind despre construirea unui centru de vaccinare în Anvers, Wouter Beke, ministrul sănătății din Flandra - una dintre cele trei regiuni ale Belgiei, alături de Valonia și Bruxelles - a declarat pe 12 ianuarie 2021, pe pagina sa de Facebook, că „750 de localnici pe oră vor fi vaccinați împotriva Covid aici într-unul din cele 48 de cabinete de vaccinare.”

În aceeași zi, Christie Morreale, ministrul sănătății din Valonia, a spus că procesul de vaccinare este de fapt accelerat în regiunea sa. „Fiecare vaccin administrat acționează ca o regresie pentru pandemie. Fiecare vaccin este o mică victorie.” a spus Morreale.

Peste 35,000 de persoane au fost vaccinate până acum în Belgia, potrivit unui e-mail din 14 ianuarie trimis AFP de grupul de lucru guvernamental pentru coronavirus. Conform ultimelor cifre oficiale, peste 20,000 de pacienți au murit de Covid și peste 670,000 au fost infectați.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne