Ministrul român al sănătății, Vlad Voiculescu, vorbește la telefon pe holul sediului guvernului, 21 iulie 2016, în București. Foto / Andrei Pungovschi

Vlad Voiculescu nu și-a falsificat diploma de licență, deține o diplomă valabilă de la Vienna University of Economics and Business

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare în care autoarea susține că ministrul român al sănătății, Vlad Voiculescu, are o diplomă universitară falsă, a fost distribuită de peste 800 de ori pe Facebook în mai puțin de o săptămână. Afirmația este falsă; Vienna University of Economics and Business a confirmat că diploma lui Voiculescu este reală.

Postarea a fost publicată pe Facebook la 31 ianuarie, 2021. În această postare, distribuită de peste 800 de ori, textul spune: „Voiculescu și-a falsificat diploma de licență!!!
🤣🤣🤣🤣
I-au trebuit 11 ani de facultate ca să reușească să nu o termine!
Ministrul Sănătății oameni buni!!!”.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, făcută pe 3 februarie, 2021

Utilizatorii și-au manifestat indignarea în comentarii. „Demisia impostorule hot si criminal” a scris o femeie. „Un ratat, ăștia sunt cei mai răi, cred că dețin adevărul suprem și că totul li se.cuvine” a adăugat alt utilizator.

Demisia lui Voiculescu a fost una dintre revendicările protestatarilor din weekendul trecut, după ce un incendiu a ucis nouă persoane într-unul din principalele spitale Covid din București, la 29 ianuarie 2021.

Afirmația din postare este falsă. Contactat de AFP prin Whatsapp, la 1 februarie, Ministerul Sănătății din România a furnizat două copii, una în limba germană și una în limba engleză, ale diplomei lui Vlad Voiculescu, eliberate de Vienna University of Economics and Business, unde Voiculescu a studiat.

Capturi de ecran ale diplomei în germană și engleză, realizate la 3 februarie 2021

Diploma, emisă pe 4 octombrie 2011 și semnată de prorectorul prof. Dr. Edith Littich, afirmă că Voiculescu a obținut titlul de „Magister” în domeniul studiilor sociale și economice, „îndeplinind toate cerințele specificate în programul de studii”.

AFP a trimis o cerere de verificare, prin e-mail, cu copiile de mai sus atașate, la universitatea din Viena, care a confirmat validitatea documentelor. Roland Humer, șeful de cabinet al rectorului, a răspuns pe 2 februarie: „Pot confirma că certificatul - așa cum l-ați trimis în atașament - a fost emis de WU". WU înseamnă Wirtschaftsuniversität, adică Universitatea de Economie în germană.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat pentru AFP că Voiculescu a depus o cerere, în decembrie 2015, la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, pentru a obține recunoașterea diplomei austriece în România. „În ianuarie 2016, diploma a fost echivalată cu diplomă de master (care cuprinde și ciclul de licență pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă).”

Mai mult, au adăugat că „Dl. Vlad Vasile Voiculescu a urmat un ciclu de studii cu durata de 4 ani, ce are criteriu de admitere diploma de bacalaureat și care se finalizează cu eliberarea unei diplome cu titlul Magister, ce permite titularului acces la doctorat.” Ministerul austriac pentru educație, știință și cercetare explică pe site-ul său, la secțiunea dedicată titlurilor academice, că titlul „Magister” reprezintă echivalentul unui master.