Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992 nu au anticipat pandemia de Covid-19

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip scurt de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992 circulă pe Facebook de la jumătatea anului 2021 cu afirmații că este dovada că pandemia de Covid-19 a fost planificată. Utilizatorii care distribuie videoclipul susțin că elementele de recuzită folosite în ceremonie prezintă viruși, organisme cu tentacule, seringi și schelete, toate în încercarea de a anunța viitoarea pandemie. Această interpretare este, însă, înșelătoare. Tema ceremoniei de deschidere a fost „Marea Mediterană, Olimpică”, iar spectacolul care a reprezentat nașterea orașului Barcelona nu are nimic de-a face cu evenimentele actuale.

„Mai țineți minte ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012? Aceea în care au prezentat pas cu pas povestea cu plandemia? Clipurile acelea șterse acum de pe unde le prind cenzorii... Cu 20 de ani înainte de Londra, băieții ne prevesteau aceleași lucruri în deschiderea JO de la Barcelona”, spune această postare de pe Facebook din 18 decembrie 2021, distribuită de peste 7,700 de ori de atunci.

Postarea prezintă un scurt videoclip al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992, în care mai multe elemente de recuzită sunt interpretate greșit. Unele imagini adăugate în videoclipul original, cum ar fi viruși, un obiect cu tentacule și seringi, sunt comparate cu unele dintre elementele din ceremonia de deschidere, pentru a concluziona că actuala pandemie de Covid-19 este planificată.

Asta cred și utilizatorii. „Era pregătit scenariul cu mulți ani înainte de anii '90”, spune un comentariu la postare. „Cred că ziua de azi este manifestarea acelei semințe plantate în ‘92”, spune altul, în timp ce un utilizator concluzionează că „Planul e pus în aplicare de multi ani! Doar că s-a făcut în tăcere”.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 10 ianuarie 2021

Același videoclip cu afirmații similare a fost, de asemenea, distribuit aici în decembrie. Videoclipul circulă în limba română de la jumătatea anului 2021 (aici în mai și aici în iunie), deși într-o versiune mai lungă și fără imaginile adăugate. Afirmații similare au fost distribuite și în limba spaniolă în septembrie 2021.

Cu toate acestea, interpretarea că aceasta este o dovadă că pandemia de Covid-19 este planificată este înșelătoare; spectacolul susținut la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992 reprezintă de fapt nașterea orașului Barcelona.

Tema spectacolului, „Marea Mediterană”

Jocurile Olimpice din 1992 s-au desfășurat la Barcelona între 25 iulie și 9 august și au fost primele Jocuri Olimpice pe care le-a găzduit Spania, precum și primele Jocuri din 1972 în care fiecare națiune membră a Comitetului Olimpic Internațional a concurat.

Ceremonia de deschidere, ținută pe 25 iulie 1992, a fost regizată de grupul de teatru spaniol Fura dels Baus. O înregistrare completă a ceremoniei este disponibilă pe canalul de Youtube al Jocurilor Olimpice aici. Videoclipul postat pe rețelele de socializare a fost decupat din versiunea integrală începând cu minutul 45. Mai multe imagini din acea zi au fost publicate și de agențiile de fotografie precum Getty Images sau Alamy.

La Fura dels Baus este un grup de teatru cunoscut ca fiind excentric și inovator, așa cum se și prezintă pe site-ul propriu. Grupul este pionier al reconceptualizării a două dintre cele mai semnificative aspecte ale artei dramatice: spațiul teatral, pe care l-au redefinit prin mutarea lui în spații neconvenționale, și publicul, cu schimbarea rolului său din pasiv în activ (cunoscut sub numele de spargerea celui „de-al patrulea perete”).

Potrivit paginii lor, spectacolul desfășurat în timpul Jocurilor Olimpice din 1992 s-a numit „Marea Mediterană, Olimpică” și a reprezentat povestea călătoriei lui Jason și a argonauților până la capătul Mării Mediterane, la coloanele lui Hercule care, potrivit mitologiei clasice, era poarta către lumea necunoscută.

„În cursul călătoriei, reprezentate pe Stadionul Olimpic, argonauții se confruntă, în cea mai bună tradiție clasică, cu furiile care simbolizează războiul, poluarea, foamea și boala, furia marinarilor timpurii au echivalente moderne”, explică grupul pe site-ul său. Potrivit Fura dels Baus, „performanța culminează atunci când Hercule, după ce a traversat împrejurimile, desparte coloanele și lasă marea, formată din sute de oameni, să curgă și să inunde necunoscutul, o metaforă directă a întâlnirii culturilor, raselor și popoarelor”.

Într-un articol publicat pe 26 iulie 1992, la o zi după ceremonia de deschidere, cotidianul spaniol La Vanguardia a scris că povestea „Mării Mediterane” a început cu ani înainte ca Fura dels Baus să fie invitată să creeze ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, când grupul a conceput un proiect pentru anul 1992 cu titlul „Atlas”. Pentru acesta, grupul plănuia să călătorească cu trei „remorci”, care ascundeau două bărci detașabile în stilul lingoului de argint folosit la ceremonie, prin America, Asia și Europa pentru a colecta cultura muzicală a orașelor. Pentru că era prea scump, proiectul nu a putut fi realizat.

Viziunea lor a prins viață odată invitați la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice desfășurate la Barcelona, pentru care au colaborat cu Ovideo Bassat Sport, compania care a produs ceremoniile de deschidere și de închidere în 1992. Scrierea scenariului în jurul fondării orașului de către Hercule într-una dintre călătoriile sale în Marea Mediterană a fost realizată cu sfatul unui mitolog, potrivit La Vanguardia.

Ce a reprezentat ritualul ceremonial?

Organizația de fact-checking Bolivia Verifica, care a verificat deja aceste afirmații aici, a menționat în textul său că teza de doctorat „Comunicare rituală. Cazul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Barcelona '92” scris de Marta Ribot Blázquez, student la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale din cadrul Universității Blanquerna-Ramon Llull din Barcelona, asigură că punerea în scenă reprezintă nașterea Barcelonei și că este strâns legată de cultura regiunii catalane. Lucrarea academică nu sugerează în niciun moment că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992 ar putea avea legătură cu o pandemie.

Scenele publicate în postările de pe rețelele de socializare sunt descrise în teză între paginile 161 și 168. Povestea începe când un lingou de metal se prăbușește în mare și din interior apare o navă cu bărbați care „încearcă să se îndrepte spre destinație: „Nava... își urmează cursul ferm, în armonie cu natura, vântul, marea, stelele și cu toată forța culturii, a tehnologiei și a grupului uman. Protejați de spiritul lui Hercule, barbații își încep aventura intrând în mare”.

Capturi de ecran care arată ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992 de la Barcelona de pe site-ul Getty Images realizate pe 10 ianuarie 2022

„În curând, în călătorie... vor apărea pericole. Zeul Neptun nu face lucrurile ușoare... Monștri imenși și rele puternice și incredibile amenință nava. Echipajul luptă și se apără, dar sunt din ce în ce mai mulți agresori și dificultăți”, continuă textul. Apoi, izbucnește o luptă teribilă: „Sunt bântuiți de toate pericolele: foamete, boli, război, păsări de rău augur. Bătălia este teribilă, monștrii care atacă nava devin din ce în ce mai puternici”.

Echipajul luptă pentru supraviețuire, în timp ce este înconjurat de „elemente malefice”, iar nava se rupe în trei bucăți. După ce echipajul oferă zeilor sacrificii umane, Hercule le aude apelul la ajutor, îi călăuzește într-un loc sigur și calmul revine în mare. În cele din urmă, nava ajunge în portul unde echipajul fondează un nou oraș, Barcelona.

Actorii din grupul de teatru „nu sunt Nostradamus, ci creatori artistici”

AFP a contactat grupul La Fura dels Baus pentru explicații cu privire la elementele folosite în performanța lor de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992 și l-a întrebat dacă are vreo legătură cu evenimentele actuale.

„Performanța noastră de la deschiderea Jocurilor Olimpice nu are nimic de-a face cu pandemia de coronavirus. În această performanță am abordat marile rele ale umanității”, a declarat pentru AFP Carlus Padrissa, unul dintre co-directorii La Fura desl Baus, pe 11 ianuarie 2022.

„Performanța a constat într-o navă reprezentând omenirea atacată de mare care conținea relele majore ale societății: război, boală, poluare (hidra reprezenta un burlan din care ieșea fum)”, a adăugat el, insistând că „figurile simbolizează relele cu care se confruntă omenirea, în timp ce întreaga societate călătorește împreună în aceeași corabie”.

Captură de ecran de pe site-ul Getty Images care arată elementul „hidră” la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1992, realizată pe 12 ianuarie 2022

„Hidra” este comparată în videoclipul înșelător cu o imagine extrasă dintr-un videoclip prezentat de un osteopat american care a pretins că într-un experiment efectuat de ea a găsit un „obiect sau organism” tentacular în vaccinul Moderna împotriva Covid-19. Cu toate acestea, experimentul nu a fost efectuat în condiții adecvate și rezultate sale nu au putut fi verificate. AFP a demontat aceste afirmații în noiembrie 2021 aici.

Despre aspectul similar al elementului de recuzită cu coronavirusul, grupul de teatru a explicat că „s-a uitat la virusul SIDA, care a afectat populația în anii 1980 și începutul anilor 1990”. „Virusurile sunt foarte asemănătoare când le creezi o imagine”, a spus Padrissa pentru AFP.

„Am adăugat ADN-ul Fura, folosind tehnica de macro show și simbolizând principalele probleme ale ființelor umane ca specie.” Oricum, „povestea spectacolului a avut un final fericit, pe măsură ce nava a ajuns în port luminată de razele soarelui și orașul a fost fondat”, a explicat Padrissa.

Grupul de teatru a declarat pentru AFP că și-a dorit „să facă un spectacol foarte umanist și universal”. Întrebat despre postările înșelătoare distribuite pe rețelele de socializare, co-directorul a spus: „Am fost surprinși să aflăm că această performanță este legată de pandemie, când adevărul este că iconografia noastră este universală, deoarece problemele globale precum coronavirusul sau inegalitățile sau urgența climatică înseamnă că toți trebuie să vâslim în aceeași direcție”. „Nu suntem în niciun fel Nostradamus, suntem creatori artistici”, a conchis el.

Who is Cobi?

Una dintre postările de pe Facebook care distribuie videoclipul susține că mascota Jocurilor Olimpice de vară din 1992 este, de asemenea, un indiciu că pandemia de Covid-19 este planificată: „Mascota pentru acele jocuri se numea COBI. Iar jocurile au fost în 1992. Adică COBI 19-92. Ce coincidență nu? Șansa NU există”.

Cobi a fostmascota oficialăa Jocurilor Olimpice de vară din 1992, organizate la Barcelona. Numele este o aluzie la COOB'92, o abreviere a Comitetului de Organizare Olimpic Barcelona '92. Numele a fost ales pentru că este simplu și ușor de pronunțat în majoritatea limbilor, potrivit site-ului oficial al Jocurilor Olimpice.

Cobi este un câine din zona Munților Pirinei, umanizat și realizat în stil cubist, care a fost proiectat de artistul și designerul spaniol Javier Mariscal. Mascota, care este inspirată din interpretările lui Pablo Picasso ale unei capodopere de Diego Velázquez („Las Meninas”), a fost dezvăluită publicului în 1987, în același an în care a început construcția satului olimpic în Barcelona.

Cobi este prieten cu Petra, un alt câine ciobănesc catalan, care a devenit mascota celei de-a noua ediție a Jocurilor Paralimpice de vară, desfășurate la Barcelona în perioada 3-14 septembrie 1992. Petra, „o fată curajoasă fără brațe”, a fost proiectată tot de Javier Mariscal.

Mascotele olimpice sunt ambasadorii Jocurilor Olimpice și Paralimpice și sunt un element cheie a Jocurilor din 1968, având un rol important în primirea sportivilor și vizitatorilor și promovarea istoriei și culturii orașului gazdă, așa cum este descris pe site-ul olimpic. Fiecare ediție a Jocurilor are propria mascotă.

Nici Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra nu au prezis pandemia de Covid-19

Postările susțin că, la fel ca în Barcelona, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 a anunțat actuala pandemie de Covid-19. O postare susține că imaginile au fost șterse, dar, de fapt, întreaga ceremonie poate fi urmărită pe Youtube, pe canalul Jocurilor Olimpice.

În acest caz, imaginile care arată asistente dansând în jurul patului și citind povești din literatura britanică copiilor, au fost interpretate greșit pe rețelele de socializare, au fost de fapt parte a ceremoniei în care a fost adus un omagiu Serviciului Național de Sănătate Britanic (NHS).

Scenele au fost „parte dintr-un omagiu mai larg adus culmelor istorice ale Marii Britanii, inclusiv capitole din Revoluția Industrială și construcția Serviciului Național de Sănătate, precum și rolul mic al Alteței Sale Regale, care a culminat cu coborârea ei cu parașuta împreună cu James Bond pe Stadionul Olimpic”, după cum se arată pe site-ul oficial al Comitetului Olimpic.

Dansatorii pun în scenă momentul NHS în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, pe 27 iulie 2012 ( AFP / Odd ANDERSEN)

O figură sumbră poate fi și ea văzută în imaginile care susțin că Jocurile Olimpice din 2012 sunt o dovadă că pandemia este planificată, dar ele îl arată de fapt pe Lord Voldemort, personaj antagonist fictiv și principalul dușman al lui Harry Potter în seria magică de cărți și filme „Harry Potter” scrisă de scriitorul britanic JK Rowling, publicată între 1997 și 2007.

Artiștii cântă în jurul unei marionete uriașe care îl înfățișează pe Lord Voldemort, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, pe 27 iulie 2012 ( AFP / Adrian DENNIS)

Alte imagini au fost și ele scoase din context, sunt înșelătoare sau chiar fabricate, așa cum AFP a verificat deja în iulie 2020.

Covid-19 este boala cauzată de un coronavirus numit SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aflat pentru prima dată despre acest nou virus pe 31 decembrie 2019, în urma raportării unui grup de cazuri de „pneumonie virală” în orașul Wuhan, provincia Hubei din China. Pe 11 martie 2020, OMS a clasificat focarul de Covid-19 drept pandemie, când virusul începuse să se răspândească rapid în întreaga lume.

Pe 12 ianuarie 2022, originea virusului rămâne încă necunoscută. Fără dovezi definitive, dezbaterea cu privire la originea virusului a făcut furori între experți încă de la începutul pandemiei, după cum a relatat deja AFP. O echipă de experți internaționali trimisă de OMS a călătorit la Wuhan în ianuarie 2021 pentru un studiu de „prima fază” asupra originii virusului. Raportul lor, scris în colaborare cu specialiștii chinezi, a fost însă criticat pe scară largă. La sfârșitul lunii martie 2021, OMS a cerut studii suplimentare și a reiterat că toate ipotezele rămân deschise.

La nivel global, pe 12 ianuarie 2022, există peste 313 milioane de cazuri confirmate de Covid-19, inclusiv peste 5,5 milioane de decese raportate, potrivit datelor culese de Universitatea Johns Hopkins. Peste 9,5 miliarde de doze de vaccin au fost administrate împotriva Covid-19.

COVID-19