Un lucrător medical afișează un vaccin Moderna împotriva Covid-19 la Spitalul Taipei Tzu Chi din New Taipei City pe 9 iunie 2021. ( AFP / Sam YEH)

Experimentele greșite nu reușesc să demonstreze că vaccinurile Covid-19 conțin grafen și organisme cu tentacule

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

În postări de pe rețelele de socializare distribuite de mii de ori în octombrie 2021, un medic american osteopat sceptic la vaccin susține că un experiment pe care l-a efectuat a dezvăluit că a găsit un „obiect sau organism” tentacular în vaccinul Moderna împotriva Covid-19 și o „substanță asemănătoare grafenului” în vaccinul Johnson & Johnson. Dar experții spun că experimentul pe care l-a descris nu a fost efectuat în condiții adecvate, că rezultatele sale nu pot fi verificate și că grafenul nu este o componentă a niciunui vaccin Covid-19.

„REFUZAȚI V@CCINAREA!!! Dr. Carrie Madjed a început sa plangă când a văzut la microscop ce se găsește în «vaccinuri»”!, spune această postare de pe Facebook din 15 octombrie 2021 care a fost distribuită de peste 21,000 de ori de atunci.

„Dr. Carrie Madej a examinat la microscop ce conține vaccinul antiCovid. Ceea ce a descoperit, pur și simplu te va lăsa cu gură căscată. Nu sunt un negaționist. Nu am spus niciodată că nu ar există vreun virus sau ce dracu o fi. Oare ce se va întâmpla cu acești oameni?”, citesc mai multe alte postări (aici, aici), distribuite de sute de ori.

Postările includ un videoclip de 15 minute și este un segment dintr-un episod al controversatului podcast american The Stew Peters Show care a fost difuzat pe 29 septembrie 2021. AFP a verificat anterior acest program pentru că a răspândit afirmații false despre vaccinurile Covid-19 (aici, aici).

Videoclipul cu interviul a fost postat și pe platforma Rumble cu descrierea că „Dr. Carrie Madej s-a alăturat astăzi lui Stew Peters și părea evident zguduită de ceea ce văzuse după ce a examinat fiolele de «vaccin» Moderna și J&J”.

Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 1 noiembrie 2021.

În interviu, Carrie Madej susține că a examinat o fiolă cu vaccinul Moderna împotriva Covid-19 la microscop și a văzut un „obiect sau organism - nu sunt sigură cum să-i spun - din care ieseau tentacule. Și a fost capabil să se ridice singur”. Ea mai spune că „acest lucru nu ar trebui să fie injectat în ființe umane, în special în copii”.

Carrie Madej spune despre ea că este un „medic osteopat de medicină internă” care combină „medicina tradițională cu cea holistică pentru o sănătate optimă”. Ea a făcut și alte afirmații false în trecut, inclusiv că vaccinurile modifică genele, ceea ce AFP a dezmințit în limba poloneză în ianuarie 2021.

Mai mulți cercetători au declarat pentru AFP că experimentul la care face referire în videoclip a fost eronat și nu a putut oferi dovezi că vaccinurile conțin ingrediente periculoase. Afirmația nu are, de asemenea, credibilitate, deoarece nu există nicio modalitate de a verifica în mod independent dacă Madej a analizat efectiv fiolele cu vaccinuri.

Observații „deloc științifice sau riguroase”

Cercetătorii au explicat că observațiile lui Madej nu au valoare științifică și nu ne permit în niciun fel să deducem că vaccinul conține organisme vii.

Virginie Serin, cercetător la Centre d'Élaboration de Matériaux et d'Etudes Structurales și secretarul general al Société Européenne de Microscopie (EMS), a declarat pe 21 octombrie că afirmația este falsă și că experimentul descris de Madej nu a fost realizat cu rigoare științifică.

Serin a explicat că un experiment de evaluare a conținutului unui vaccin ar fi efectuat în mod normal într-o „cameră sterilă” rece, pentru a fi sigur că nu are loc nicio reacție. În videoclip, Madej descrie reacțiile pe care le-a observat petrecându-se când proba a ajuns la temperatura camerei.

Imaginile despre care se pretindeau că ar fi de la microscopul lui Madej au fost puse sub semnul întrebării.

„Mizerie obișnuită”

Philippe Roingeard, profesor de biologie celulară la Universitatea din Tours, a declarat pe 19 octombrie 2021 că imaginile descriu „lucruri care se văd frecvent în microscopia optică”. „Este cu siguranță o mizerie pe care o vezi în mod regulat când observi ceva pe o lamă de sticlă. Poate fi puțină murdărie sau puțină impuritate care se află între lamă și lamela de sticlă”, a adăugat Roingeard.

Roingeard, care în 2020 a publicat o galerie foto cu viruși la microscop, a spus că imaginea de la Madej „nu are nimic de-a face cu vaccinul” și că veți vedea la fel într-o picătură de apă de la robinet. „Pentru a vedea exact ce este acolo, aveți nevoie de un microscop electronic”, spune Roingeard.

José Valpuesta, cercetător în biochimie și biologie moleculară, este de acord. El a subliniat că Madej susține că a folosit o fiolă de vaccin care era deschisă și care fusese folosită o singură dată. „Orice ar fi putut intra acolo, murdăria ar fi putut pătrunde în el”, a spus el. „Oricine pune o picătură de apă la microscop va putea vedea ceva în mișcare”, a adăugat el.

Valpuesta, care regretă profund că videoclipul circulă pe rețelele de socializare, a rezumat videoclipul spunând : „Sunt absolut convins că toate acestea sunt false, nu este deloc un animal sau o creatură din spațiu.”

În mod similar, Jung Jae-hun, care predă medicina preventivă la Colegiul de Științe Medicale a Universității Gachon, a declarat pe 19 octombrie 2021 că „toate vaccinurile sunt fabricate într-un mediu steril, nealterate de alți agenți patogeni sau viruși, ca să nu mai vorbim de paraziți întregi”.

Moderna nu a răspuns solicitării la comentarii a AFP până la data publicării acestui articol.

Niciun „material supraconductor”

Madej a mai spus că a observat că proba ei și-a schimbat culoarea atunci când a fost expusa la lumina albă a microscopului și susține că „materialul supraconductor poate face asta”. „Un material supraconductor ar fi ceva ca un sistem de calcul injectabil”, adaugă ea, susținând că „aceasta este dovada că pun un sistem de operare în oameni”.

Acest lucru este fals. Întrebată despre o afirmație similară în iulie 2021, Catherine Klapperich, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea din Boston, a spus: „Nu este nimic mecanic, nu este nimic electric, nu este nimic magnetic” în vaccinuri.

AFP a dezmințit anterior mai multe afirmații conform cărora vaccinul conține microcipuri, inclusiv că acele „microcipuri” ar fi responsabile pentru oamenii care ar fi devenit magnetici și afirmațiile anterioare de la Carrie Madej cum că vaccinurile sunt folosite pentru a injecta oamenii cu un „ID digital”.

Fără grafen în vaccinurile Covid-19

În același videoclip, Madej spune că a analizat și o fiolă cu vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19 și a văzut substanțe asemănătoare grafenului: „Există cu siguranță o substanță care arăta ca grafenul. Toate aveau structuri asemănătoare grafenului”.

Un farmacist ține o fiolă cu vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19 la centrul medical Jamaica Plain din Boston, Massachusetts, al Departamentului pentru Veterani al SUA pe 4 martie 2021. ( AFP / Joseph PREZIOSO)

Grafenul este un material la care oamenii de știință se uită pentru aplicații biomedicale care au stârnit îngrijorări cu privire la toxicitate.

În iulie 2021, AFP a verificat mai multe afirmații false cu privire la prezența oxidului de grafen în vaccinul Covid-19, inclusiv declarații făcute de medicul Jane Ruby, care a apărut și la The Stew Peters Show, precum și un studiu spaniol publicat de Dr. Pablo Campra (aici, aici). Cercetătorii au spus pentru AFP atunci că nu există nicio dovadă că oxidul de grafen este utilizat în niciun vaccin aflat în prezent pe piață.

Și Johnson & Johnson a declarat pentru AFP că ingredientele din vaccinul său împotriva Covid-19 sunt disponibile publicului. Aceste nu includ grafen. „Ingredientul activ din candidatul de investigație la vaccinul Covid-19 al lui Janssen este Ad26.COV2.S”, a spus compania într-un comunicat trimis prin email pe 22 octombrie 2021.

Ingredientele inactive, spune comunicatul, sunt următoarele: „Acid citric monohidrat, citrat trisodic. dihidrat, alcool, hidroxipropil betadex, polisorbat 80, clorură de sodiu, hidroxid de sodiu, acid clorhidric și apă”.

Ingredientele celorlalte vaccinuri Covid-19 autorizate pentru utilizare în UE (Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca) sunt, de asemenea, publice și nu includ grafenul.

„Grafenul este testat în scopuri biomedicale, inclusiv pentru vaccinuri, dar aceste aplicații sunt încă într-o fază experimentală și este de așteptat o lungă așteptare înainte de a deveni disponibile comercial în urma studiilor clinice”, a mai spus pentru AFP în iulie 2021 profesorul Hong Byung-hee, expert în nanomateriale la Universitatea Națională din Seul.

Traducerea și adaptarea
VACCINARE COVID-19