Poza nu a fost făcută în 2021 la Viena, ci în 1991 la Moscova

Imaginea unui protest în masă a fost distribuită de sute de ori pe Facebook, cu afirmația incorectă că ar arată un protest recent de la Viena față de noile măsuri restrictive împotriva Covid-19 din Viena. Un protest a avut loc pe 20 noiembrie 2021 în Austria, dar acea poză nu a fost făcută atunci, ci în 1991 la Moscova.

„Viena. Urmăm noi”, scrie descrierea unei imagini postate pe Facebook pe 22 noiembrie 2021 și distribuită de aproape 600 de ori de atunci. Imaginea arată o mulțime masivă de oameni într-o piață.

Descrierea continuă să spună că „dacă 545 se votează miercuri sau înainte de 1 Decembrie, ne vedem la Parlament”, făcând referire la propunere legislativă care privește stabilirea unor noi măsuri în domeniul sanitar, inclusiv cerința certificatului verde la locul de muncă în România. Aceeași imagine cu afirmații similare a mai fost publicată în aceeași zi și aici sau aici și distribuită de zeci de ori.

Mii de oameni s-au adunat pe 20 noiembrie 2021, la Viena, pentru a protesta împotriva restricțiilor și vaccinării obligatorii împotriva Covid-19. Cu toate acestea, imaginea distribuită pe rețelele de socializare nu a fost făcută în Viena, așa cum se susține în postări, ci în Moscova în 1991 și nu are nimic de-a face cu măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 24 noiembrie 2021.

În luna august a acestui an, AFP a verificat sursa acelei imagini atunci când a fost distribuită pe rețelele de socializare, cu afirmații că ar arata un protest față de măsurile împotriva pandemiei de Covid-19 din Franța.

Cum am găsit fotografia originală

O căutare inversă a imaginilor a condus AFP pe site-ul ziarului rus Gazeta.ru, unde o fotografie foarte asemănătoare poate fi găsită într-o galerie publicată în 2016, ca parte a poveștii celei de-a 25-a aniversări a primului președinte al Rusiei, Boris Elțin.

Legenda de sub imagine spune: „Miting în sprijinul lui Boris Elțin în Piața Manezhnaya din Moscova în 1991”. Sursa a fost agenția de presă rusă Tass, unde am găsit și fotografia, precum și aici, pe site-ul Centrului Elțin, care a explicat că a fost un protest desfășurat pe 10 martie 1991.

Era asemănătoare, dar nu exact aceeași fotografie cu cea folosită în postările incorecte de pe Facebook.

Așa că AFP făcut o nouă căutare inversă de imagine, de data aceasta cu fotografia agentiei Tass, care a condus la o imagine care arată exact ca cea folosită în postările incorecte de pe Facebook. A fost publicată în revista Atlantic la aproximativ 20 de ani de la căderea Uniunii Sovietice (poza AP este numărul 15 pe listă). Imaginea a fost realizată de fotograful agenției Associated Press (AP), Dominique Mollard, pe 10 martie 1991 și arată același protest la Moscova.

„Sute de mii de protestatari s-au adunat în Piața Manezhnaya din Moscova, lângă Kremlin, duminică, 10 martie 1991, cerând demisia președintelui sovietic Mihail Gorbaciov și a colegilor săi comuniști. La miting au participat aproximativ 500,000 de persoane, cea mai mare demonstrație anti-guvernamentală din 73 de ani de când comuniștii au preluat puterea”, se arată în descrierea imaginii pe site-ul Associated Press.

Mai târziu, însă, s-a descoperit că această fotografie a fost modificată prin copierea unei părți din oamenii adunați și adăugarea acesteia la imagine. Într-o știre specială, Atlantic a publicat explicația AP conform căreia o parte din oamenii adunați au fost dublați pentru a elimina semnul luminos din lentilă - ceea ce, după cum a declarat această agenție de presă, este „inacceptabil conform valorilor și principiilor știrilor noastre”.

Fotografia modificată a fost folosită pentru o postare incorectă pe Facebook, așa cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos:

Image
Partea de jos a fotografiei este mărită și marcată de AFP pentru a arăta manipularea.

La fel ca descrierea AP, portalul independent Medusa, care publică texte despre Rusia, precizează că protestul a fost înregistrat pe 10 martie 1991, înainte de referendumul pentru supraviețuirea Uniunii Sovietice. Potrivit diverselor surse, la miting au participat între 200,000 și 500,000 de persoane.

Site-ul bibliotecii prestigiosului Institut de Studii Politice din Paris (Sciences Po) descrie și el demonstrații în sprijinul lui Boris Elțin din 10 martie 1991 și precizează că aproximativ 500,000 de oameni s-au adunat cu acea ocazie.

Protestatarii aveau pancarte pe care scria „Noi credem în Elțîn” și „Nu lui Gorbaciov”, potrivit arhivelor AFP despre protest.

Elțîn era atunci liderul Republicii Sovietice Ruse (primul președinte necomunist al Republicii Sovietice), în timp ce Gorbaciov a fost președintele Uniunii Sovietice pentru a finaliza dizolvarea Uniunii Sovietice la sfârșitul anului 1991.

În comparație cu alte demonstrații și imagini foto ale pieței Manejului din Moscova, AFP a remarcat câteva clădiri care pot servi drept dovadă că aceasta este locația, cum ar fi Muzeul Geologic de Stat și Biserica Marelui Mucenic Tatiana.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în orașe din Europa și Australia pe 20 noiembrie 2021, să protesteze față de noile restricții impuse împotriva pandemiei de Covid-19.

În Austria, aproximativ 40,000 de oameni au protestat în centrul Vienei, la invitația partidului de extremă dreapta FPO (Partidul Libertății). Din 22 noiembrie 2021, 8,9 milioane de oameni din Austria nu pot să-și părăsească locuințele decât pentru a merge la muncă, pentru a cumpăra produse de bază și pentru a face mișcare. De asemenea, țara va introduce vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 de la 1 februarie 2022, alăturându-se Vaticanului, singurul loc din Europa cu o astfel de condiție în prezent.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne