Persoanele nevaccinate pot ieși în weekend, dar într-un anumit interval de timp

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O imagine postată pe Facebook care spune că persoanele nevaccinate nu își pot părăsi locuințele vineri, sâmbătă și duminică a fost distribuită de mii de ori la sfârșitul lunii septembrie 2021, provocând câteva reacții furioase. Cu toate acestea, postarea a fost înșelătoare: persoanele nevaccinate pot ieși în weekend, dar într-un anumit interval de timp. Pagina de Facebook care a realizat această imagine și-a cerut scuze pentru prezentarea datelor incomplete și neactualizate și a corectat informațiile.

Imaginea prezintă trei noi restricții aplicabile în localitățile care înregistrează o incidență cumulată calculată la 14 zile de mai mult de 6 cazuri noi de Covid-19 la 1,000 de locuitori. Una dintre cele trei restricții spune incorect că persoanele nevaccinate nu își pot părăsi locuințele în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, menționează certificatul verde stabilit la nivelul UE, care confirmă dacă o persoană a fost vaccinată împotriva virusului sau a fost vindecată de boală, ceea ce înseamnă că are o anumită imunitate.

„Impunerea «Certificatului verde» este o agresiune, un veritabil act de război împotriva cetățeanului. De azi suntem in legitimă apărare”, spune această postare de pe Facebook care solicită „rezistență”. Postată pe 24 septembrie 2021, a fost distribuită de peste 4,200 de ori de atunci. „Cuuum? 3 zile pe saptamana nu am voie sa ies din casa??? Deloc? Sunt arestata la domiciliu?”, spune unul dintre comentarile la postare.

Cu toate acestea, această imagine este înșelătoare: persoanele nevaccinate pot ieși în weekend, dar într-un anumit interval de timp sau în anumite condiții.

Captură de ecran a postării pe Facebook realizată pe 1 octombrie 2021.

Ce spune imaginea?

Imaginea înșelătoare răspândită pe Facebook a fost postată pentru prima dată pe 24 septembrie 2021 de o pagină numită „Politică la minut”, care susține că prezintă „politică românească și europeană explicată simplu, nepărtinitor”.

Aceasta încearcă să rezume trei noi restricții menite să oprească răspândirea Covid-19.

Două dintre măsuri au fost corect menționate: faptul că activitatea anumitor operatorilor economici care desfășoară activități de comerț, precum cafenelele, restaurantele sau centrele comerciale este limitată la intervalul de timp 5:00-18:00 și accesul persoanelor se face pe baza prezentării certificatului verde; și că va exista o delimitare a zonei de restaurante din centrele comerciale pentru a permite doar accesul persoanelor vaccinate.

Însă prezentarea primei restricții era incorectă la momentul publicării. Aceasta spune că circulația persoanelor nevaccinate în afara locuinței este interzisă „în zilele de vineri, sâmbăta și duminica”.

Pagina de Facebook care a postat prima dată această imagine și-a dat seama de greșeală și a șters-o. A postat o imagine nouă, actualizată, cu scuzele de rigoare. „În ultima postare am prezentat date incomplete și neactualizate. Ne cerem scuze și revenim cu informațiile corecte”, au spus administratorii paginii.

În noua imagine, se specifică faptul că persoanele nevaccinate nu își pot părăsi casele vineri, sâmbătă, duminică numai între orele 20:00 și 5:00. Programul de lucru al cafenelelor, restaurantelor și centrelor comerciale a fost, de asemenea, actualizat în noua postare cu intervalul de timp între 5:00 și 20:00, în timp ce a treia restricție referitoare la „delimitarea food court-urilor” a rămas aceeași.

În ciuda corectării, prima postare incorectă a continuat să fie distribuită.

Captură de ecran a postării de pe Facebook făcută de „Politică la minut” realizată pe 4 octombrie 2021.

Ce a decis CNSU

Restricțiile rezumate în imaginile de pe Facebook sunt extrase din această decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din 23 septembrie 2021.

În această decizie s-a propus „interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20:00-5:00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1,000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1,000 de locuitori” (articolul 1). Excepții de la această regulă au fost aplicate anumitor categorii de persoane, de exemplu celor care au fost complet vaccinate împotriva Covid-19, celor care se deplasează în interes profesional, celor care au nevoie de asistență medicală sau care au un motiv justificat, precum îngrijirea unui copil sau a unei persoane în vârstă.

Persoanele nevaccinate pot părăsi locuința în acest interval de timp numai cu o declarație pe propria răspundere, cu legitimația de serviciu sau o adeverință de la angajator.

Articolul 3 limitează programul de lucru cu publicul pentru operatorii economici, cum ar fi magazinele, restaurantele sau cafenelele în timpul weekend-ului, de la 5:00 la ora 18:00 în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este între 6 și 7,5 la mia de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Regulile mai spun că în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este între 3 și 6 la mia de locuitori, restaurantele din centrele comerciale trebuie delimitate de restul spațiului. Astfel, accesul în aceste zone este permis doar persoanelor care prezintă un document care atestă că sunt vaccinate, testate sau vindecate de infecția cu virusul SARS-CoV-2, cum ar fi Certificatul Verde.

Măsurile actualizate

Aceste măsuri au fost în vigoare doar până pe 30 septembrie 2021, când CNSU a emis un nou document cu noi reguli. Guvernul a adoptat o hotărâre care include aceste măsuri emise de CNSU pe 2 octombrie 2021.

Potrivit celei mai noi decizii, persoanele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sunt scutite de carantina de weekend. Restricțiile de circulație sunt aplicate doar persoanelor nevaccinate pentru zilele de vineri, sâmbăta și duminica între orele 20:00 și 05:00 în zonele în care rata de incidență a noilor infectări este cuprinsă între 6 și 7,5 la mia de locuitori. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii. Persoanele nevaccinate pot ieși în continuare cu declarație pe proprie răspundere în aceleași condiții menționate anterior.

Programul activităților economice a fost și el extins, fiind permis până la ora 24:00 în timpul săptămânii, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22:00.

Accesul la restaurantele care sunt delimitate în interiorul centrelor comerciale le este permis, de asemenea, numai persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Aceleași categorii de oameni pot participa, de asemenea, la anumite evenimente sau activități, în anumite condiții explicate aici.

Peste 1,27 milioane de persoane au fost infectate în România cu virusul SARS-COV2, si peste 37,000 oameni au murit de la începutul pandemiei. Pe 4 octombrie 2021, aproximativ 5,43 milioane de persoane au fost complet vaccinate împotriva Covid-19. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că doar 33,5% din populație se vaccinase până la această dată potrivit cifrelor ECDC care se actualizează constant, ceea ce face ca România să aibă a doua cea mai mică rată de vaccinare din Europa, după Bulgaria.

COVID-19