Această fotografie arată un protest anti-guvernamental din București în 2017, nu un protest anti-COVID din 2021

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 6 Octombrie 2021, la 11:06
  • 4 minute de citit
  • De: AFP România
O imagine care arată o adunare de oameni a fost distribuită de peste aproape două mii de ori pe Facebook, alături de afirmația că aceasta arată protestatari din București care au demonstrat în octombrie 2021 împotriva restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19. Afirmația este falsă: fotografia arată un protest anti-guvernamental în capitala României, București, în 2017. Un protest recent împotriva Covid-19, a avut loc recent, dar a atras o mulțime semnificativ mai mică.

„Așa arăta Bucureștiul ieri seară! Deci, am arătat lumii că românii nu dorm!”, spune această postare din 3 octombrie 2021 care a fost distribuită de peste 2,400 de ori de atunci. O postare similară a fost publicată aici pe 4 octombrie 2021.

Postările includ o imagine a unei mulțimi care protestează pe străzile Bucureștiului.

Image
Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 6 octombrie 2021.

Aceeași imagine - care datează de fapt din 2017 - a circulat în mai multe limbi în acest an, susținând că arată proteste recente împotriva guvernului sau a restricțiilor anti-COVID. AFP a demontat afirmațiile în mai multe limbi, precum franceză, engleză, olandeză și maghiară.

În realitate, imaginea arată un protest anti-guvernamental de la București, dar este din februarie 2071, cu trei ani înainte de începerea pandemiei de coronavirus.

O căutare inversă a imaginii pe Google a constatat că fotografia a fost publicată aici pe Twitter pe 5 februarie 2017 de analistul geopolitic belgian Kurt Deboff. „Wow. București, România în seara asta. Oamenii cer guvernului să plece”, se arată în mesajul de pe Twitter tweet.

Fotografii similare (aici, aici) realizate pe 5 februarie 2017 de jurnalistul AFP Andrei Pungovschi arată un număr imens de protestatari în aceeași piață din București.

Titlul fotografiei AFP spune parțial: „Această fotografie arată un cadru larg cu persoane care protestează împotriva unei ordonanțe privind corupția, emisă de către guvernul român, în fața sediului guvernului din Piața Victoriei, București, 5 februarie 2017”.

Prezența pe cele două imagini a mai multor vehicule parcate în aceleași locații (încercuite cu roșu de AFP), precum și prezența unei pancarte galbene în acelasi loc, confirmă faptul că cele două fotografii au fost făcute în aceeași seară.

Image
A collage with the photo posted on Facebook on October 3, 2021 (left) and the photo taken by AFP journalist Andrei Pungovski showing the same event (right).

Sute de mii de români au manifestat împotriva unei ordonanțe de urgență care ar fi dezincriminat anumite infracțiuni de corupție, cum ar fi abuzul în serviciu.

Ziua de 5 februarie 2017 a fost a șasea zi consecutivă de proteste împotriva ordonanței de urgență a guvernului. Numărul de persoane a depășit atunci recordul din zilele anterioare. Deși Guvernul a anunțat abrogarea ordonanței, oamenii au ieșit în stradă în număr și mai mare cerând demiterea Guvernului. Presa a estimat că 250,000 de oameni din București și alți 250,000 de români din toate marile orașe și din străinătate au participat la ceea ce a devenit cel mai mare protest din ultimii 25 de ani.

Proteste recente împotriva restricțiilor Covid-19

Pe 2 octombrie 2021, o demonstrație împotriva restricțiilor anti-COVID a fost organizată în București de partidul parlamentar AUR. Estimările presei arată între 10,000 și 15,000 de persoane au participat la acest protest, cerând ridicarea restricțiilor guvernamentale impuse în urma creșterii cazurilor de Covid-19 odată cu valul patru de îmbolnăviri. Protestatarii au mărșăluit din Piața Universității până în Piața Victoriei și ulterior, unii dintre manifestanți au plecat spre Palatul Cotroceni.

Dincolo de prezența politicienilor sau a grupurilor naționaliste printre aceștia, câteva mii de oameni, de toate vârstele, au protestat pentru mai multe cauze: multe mesaje erau împotriva măsurilor restrictive anti-COVID, în timp ce unele erau împotriva guvernului PNL, împotriva premierului Florin Cîțu, dar și împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Image
Oamenii participă la un protest împotriva restricțiilor și vaccinării anti-COVID în București pe 2 octombrie 2021. Câteva mii de oameni au manifestat la București, la apelul extremei drepte, împotriva „vaccinării obligatorii”, în timp ce România înregistra un nou record zilnic din cazuri Covid-19. ( AFP / Daniel MIHĂILESCU)

Pe parcursul anului curent au avut loc mai multe demonstrații împotriva restricțiilor anti-COVID în București (în iulie, în aprilie, în martie), precum și în alte orașe din România, dar niciunul dintre ele nu a avut mai mult de câteva sute sau mii de participanți și nu a atins dimensiunea protestelor din 2017.

Peste 1,28 milioane de persoane au fost infectate în România cu virusul SARS-COV2 si aproape 38,000 oameni au murit de la începutul pandemiei. Pe 5 octombrie 2021, peste 5,45 milioane de persoane au fost complet vaccinate împotriva Covid-19. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă că doar 33,5% din populație se vaccinase până la această dată potrivit cifrelor ECDC care se actualizează constant, ceea ce face ca România să aibă a doua cea mai mică rată de vaccinare din Europa, după Bulgaria.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne