Președintele croat Zoran Milanović vorbește presei după ce a primit vaccinul Covid-19 în Zagreb pe 7 ianuarie 2021. ( AFP / Damir SENCAR)

Președintele Croației nu a anunțat sfârșitul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 1 Octombrie 2021, la 16:16
  • 4 minute de citit
  • De: AFP Polonia
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Postări de pe rețelele sociale care susțin că președintele croat Zoran Milanović a anunțat sfârșitul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în Croația au fost distribuite de sute de ori în mai multe limbi în septembrie 2021. Afirmația este însă falsă: Ministerul Sănătății din Croația a confirmat pentru AFP că țara nu oprește programul de vaccinare împotriva Covid-19. Mai mult, conform Constituției Croației, președintele nu are autoritatea de a lua decizii în domeniul sănătăţii. Acuzația provine dintr-o interpretare greșită a unei declarații făcute de președinte la o conferință de presă.

„Președintele Croației opreste definitiv vaccinarea!”, spune această postare publicată pe 24 septembrie 2021 pe Facebook, distribuităde peste 700 de ori de atunci.

De asemenea, au fost publicate și articole (aici) care au fost distribuite de câteva sute de ori pe Facebook (aici ) cu titluri și afirmații similare. Unul dintre articole (aici) include o înregistrare de un minut și jumătate a întâlnirii președintelui Croației cu jurnaliștii din 10 septembrie 2021.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 30 septembrie 2021.

Afirmații similare au circulat și în alte limbi, cum ar fi în poloneză și finlandeză. AFP a verificat afirmațiile aici.

Afirmația este falsă, după cum a aflat AFP. Un corespondent AFP din Croația a confirmat că nu există nimic în declarația lui Milanovic care să poată fi interpretat ca un anunț de „încetare a vaccinării” împotriva Covid-19.

Ministerul Sănătății din Croația, contactat de un corespondent AFP care lucrează în țară, a negat categoric că programul de vaccinare împotriva Covid-19 a fost sau este pe cale să fie întrerupt.

„Astfel de informații nu sunt adevărate, așa că vă rog să nu le răspândiți mai departe”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului pentru AFP prin email, la 27 septembrie 2021.

În schimb, puțin peste 1,7 milioane de persoane din cei 4 milioane de locuitori ai Croației fuseseră vaccinați până la 30 septembrie, conform statisticilor oficiale de pe site-ul Ministerului Sănătății din Croația.

Datele arată, de asemenea, că, la 30 septembrie 2021, în Croația au fost diagnosticate puțin peste 404,000 de cazuri de Covid-19, inclusiv 8,640 care s-au dovedit letale.

Milanović este vaccinat

Mai mult, Milanović însuși nu este anti-vaccin. El a fost a vaccinat împotriva Covid-19 pe 7 ianuarie 2021. După vaccinare, Milanović i-a chemat pe toți cetățenii să se vaccineze.

Image
Un lucrător medical administrează un vaccin Covid-19 președintelui croat Zoran Milanovic la Zagreb pe 7 ianuarie 2021. ( AFP / Damir SENCAR)

„Oamenii, vaccinați-vă. Este mai bine decât să vă îmbolnăviți”, a spus el după vaccinare.

Cu toate acestea, președintele Croației s-a declarat împotriva vaccinării obligatorii împotriva Covid-19. Cine vrea să se vaccineze ar trebui să o facă, iar cine nu, nu ar trebui să fie obligat să facă acest lucru, crede Milanovic.

Ar putea președintele croat să declare încetarea vaccinărilor?

În Croația, funcția de președinte este în mare parte ceremonială. Președintele, de exemplu, reprezintă Croația în relațiile internaționale, este șeful forțelor armate, convocă alegeri parlamentare, ordonă prima sesiune a noului Parlament și numește un candidat pentru funcția de prim-ministru cu acordul Parlamentului.

Președintele poate, de asemenea, să convoace referendumuri, să-i grațieze pe oameni și să ofere decorații. Cu toate acestea, politicile de sănătate nu intră în sfera sa de competență.

Deci, de unde vine afirmația falsă că președintele Milanović a anunțat „sfârșitul” vaccinărilor Covid-19? Dezinformarea în acest sens a început să circule după ce Milanovic a răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la vaccinuri pe 10 septembrie 2021.

Întrebat dacă acoperirea vaccinării împotriva Covid-19 în Croația este suficientă în comparație cu alte țări, președintele a răspuns afirmativ. Milanović, însă, și-a exprimat îndoiala că nivelurile de vaccinare vor ajunge vreodată la peste 50% din populația Croației.

El a mai spus că nu se așteaptă ca pandemia să dispară în curând, dar că, în ciuda acestui fapt, oamenii trebuie să încerce să se întoarcă la o viață relativ normală.

Corespondentul AFP din Croația a confirmat că ceea ce a spus Milanovic în videoclipul și postările distribuite pe social media au fost traduse corect.

„Nu-mi pasă (câți sunt vaccinați în străinătate). Suntem suficient de vaccinați și toată lumea știe. Nu vom ajunge la mai mult de 50 la sută în vaccinări (din populație). Să ne îngrădească cu sârmă ghimpată dacă vor. Nu o vor face. Suntem suficient de vaccinați. Pentru că ei sunt suficient de vaccinați. Din perspectiva lor, suntem suficient de vaccinați. Nu există nicio modalitate de a expune aceste persoane în străinătate”, spune Milanovic.

„Dacă scopul și trebuie să știm care este scopul acestei nebunii, dacă scopul este de a elimina complet virusul, atunci avem un obiectiv. Nu am auzit niciodată asta. Dacă cineva îmi spune că acesta este obiectivul, le voi spune că sunt nebuni. Acest lucru este imposibil. Tot ce ne-a mai rămas este să ne adaptăm și să ne continuăm viața noastră normal”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne