Un lucrător medial ține o fiolă care conține Comirnaty, vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19, pe 21 februarie 2021 în capitala Suediei. ( AFP / Jonathan NACKSTRAND)

Norvegia nu a oprit campania de vaccinare

O postare pe Facebook care face mai multe afirmații despre Norvegia, precum că țara a oprit vaccinarea împotriva Covid-19, guvernul a spus că boala va fi tratată ca o gripă și că toate companiile aeriene norvegiene au eliminat cererea de purtare a măștilor a fost distribuită de zeci de mii de ori de la sfârșitul lunii octombrie 2021. Cu toate acestea, afirmațiile sunt false sau înșelătoare. Campania de vaccinare este încă în desfășurare în Norvegia, guvernul încurajează oamenii să facă doza a treia, iar companiile aeriene au ridicat restricțiile privind purtarea măștii numai pentru pasagerii care călătoresc intern sau pe rutele scandinave.

„Primit acum de la un român din Norvegia!!!”, spune această postare pe Facebook din 18 octombrie 2021, distribuită de peste 9,400 de ori de atunci. Postarea publică o captură de ecran a ceea ce pare a fi un comentariu pe Facebook în limba română făcut de un utilizator cu nume nordic.

În comentariu, presupusul utilizator face mai multe afirmații despre Norvegia, cum ar fi că „de 1 lună de zile s-au oprit toate vaccinurile”, noul guvern norvegian ar fi spus despre Covid-19 că „ de acum încolo se va trata ca o gripă cu medicamente care se foloseau și înainte” și că „la toate cele trei companii de zbor din Norvegia s-a eliminat purtarea măștii” și astfel măștile nu se mai poartă deloc pe aeroporturile norvegiene sau în avioane în timpul zborului.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 12 noiembrie 2021.

Cu toate acestea, aceste afirmații, precum și altele menționate în postare, sunt false sau înșelătoare. AFP a verificat deja unele dintre ele în trecut.

Vaccinarea este încă în desfășurare în Norvegia

„În Norvegia de 1 luna de zile s-au oprit toate vaccinurile”, susține postarea falsă de la jumătatea lunii octombrie.

Campania de vaccinare este însă încă în curs de desfășurare în Norvegia și nu s-a oprit în niciun moment. Până pe 15 noiembrie 2021, peste 4,22 milioane de oameni au fost vaccinați în Norvegia cu cel puțin o doză de vaccin împotriva Covid-19, ceea ce înseamnă că aproximativ 91,5% din populație a fost imunizată.

De la începutul lunii octombrie, Norvegia, alături de Suedia și Finlanda, au recomandat oprirea temporară a utilizării vaccinului Moderna împotriva Covid-19 la tineri ca măsură de precauție, invocând îngrijorarea cu privire la efectele secundare rare asupra inimii. În Norvegia, oficialii au încetat să recomande utilizarea vaccinului Moderna la cei sub 18 ani, sfătuindu-i să facă vaccinul Pfizer-BioNTech.

Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI) a adăugat că și bărbații sub 30 de ani ar trebui să ia în considerare și alegerea serului Pfizer-BioNTech atunci când se vaccinează. „Este important de subliniat că Spikevax de la Moderna este un vaccin la fel de eficient împotriva Covid-19 ca și Comirnaty, iar ambele tipuri de vaccin sunt încă recomandate celor peste 30 de ani”, a declarat Geir Bukholm, director general adjunct la FHI în octombrie.

Guvernul încurajează oamenii să se vaccineze în continuare

Postarea înșelătoare susține, de asemenea, că noul guvern instalat de „oameni corecți” ar fi spus la televizor că „ ajunge cu mascarada despre virus și despre vaccinuri” și că „de acum încolo se va trata ca o gripă cu medicamente care se foloseau și înainte”.

Pe 14 octombrie, cu câteva zile înainte ca postarea să fie publicată pe Facebook, a existat o schimbare de guvern în Norvegia. Noul guvern, unul minoritar, este o coaliție între Partidul Laburist și Partidul de Centru.

Cu toate acestea, corespondenții AFP din regiune au confirmat că nici noul guvern norvegian, precum nici cel anterior, nu au rostit oficial o astfel de expresie așa cum se susține în postarea de pe Facebook. Această afirmație este cel mai probabil o interpretare greșită a unei declarații a unui oficial norvegian din domeniul sănătății de acum două luni, așa cum AFP a verificat deja aici.

Într-un interviu publicat în septembrie în ziarul VG, directorul pentru Controlul Infecțiilor și Sănătatea Mediului al Institutului Norvegian de Sănătate Publică, Geir Bukholm, a făcut o comparație între virus și alte boli respiratorii, judecând la acea vreme că nu mai era considerat mai periculos dat fiind că majoritatea persoanelor cu risc sunt vaccinate. În interviu, Bukholm a declarat că: „Suntem acum într-o nouă fază în care trebuie să considerăm coronavirusul ca fiind una dintre numeroasele boli respiratorii cu variații sezoniere”.

După această declarație, au apărut mai multe articole care susțineau că Norvegia a reclasificat Covid-19 ca fiind la fel de periculoasă ca gripa. Institutul Norvegian de Sănătate Publică a declarat însă pentru AFP pe 29 septembrie că această interpretare este incorectă. „Nu este corect să scriem că Institutul Norvegian de Sănătate Publică a afirmat că «Covid-19 nu este mai periculos decât gripa obișnuită»”, a spus institutul.

Recent, pe 4 noiembrie 2021, noul Guvern a emis chiar și o recomandare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, încurajându-i să facă a treia doză de vaccinuri Covid-19. „Guvernul a decis că profesioniștilor din domeniul sănătății care, de-a lungul timpului, au contact cu pacienți cu un risc deosebit de mare de a se îmbolnăvi grav li se va oferi o doză de reîmprospătare de vaccin corona.”

FHI a recomandat, de asemenea, pe 5 noiembrie rapelurile pentru persoanelor de peste 65 de ani pentru a le oferi o bună protecție și a reduce riscul de apariție a cazurilor grave dacă se infectează, menționând înrăutățirea situației Covid-19 din țară.

Pe 12 noiembrie, guvernul a anunțat că tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani li se va oferi o a treia doză de vaccin Covid-19 și că lansarea rapelurilor pentru cei cu vârsta între 18-64 de ani va începe probabil anul viitor.

Un angajator poate întreba despre vaccinuri

Postarea continuă să spună că „nimeni nu mai are voie sa vorbească despre vaccinuri în Norvegia, nici măcar vreun angajator”, sugerând că angajatorii nu pot întreba angajații dacă au fost vaccinați împotriva Covid-19. În timp ce vaccinarea pentru fiecare categorie este în prezent voluntară în Norvegia, iar angajatorii nu o pot impune angajaților lor, li se permite să le verifice starea de vaccinare, după cum AFP a arătat recent aici.

Autoritatea Norvegiană de Inspecție a Muncii (Arbeidstilsynet) explică aici că angajatorii pot întreba dacă angajații au fost vaccinați sau pot cere un test de coronavirus dacă au un motiv deosebit de întemeiat pentru a face acest lucru. Angajatorii pot implementa astfel de măsuri de control dacă sunt necesare pentru a proteja viața sau sănătatea angajaților înșiși, a altor angajați sau a terților, cum ar fi pacienții sau utilizatorii, pentru posturi care implică un risc deosebit sau atunci când o lege sau un regulament face posibil acest lucru.

Aceste măsuri sunt necesare „de exemplu, într-o secție de infectări în care sunt tratați pacienții infectați cu corona și în care nu puteți ține o distanță de un metru și unde riscul de infecție este mare”, a spus Monica Seem, șef de departament la Autoritatea Norvegiană de Inspecţie a Muncii, în acest articol NRK. Ea a explicat că sectorul de sănătate și îngrijire este locul în care cineva are o bază reală pentru a cere să știe dacă angajații au fost vaccinați.

Obligația de purtare a măștilor, eliminată doar pe rutele scandinave

„De astăzi la toate cele trei companii de zbor din Norvegia s-a eliminat purtarea măștii, nu se mai poartă mască în aeroporturile din Norvegia și nici în avioane în timpul zborului”, se arată în postarea din 18 octombrie.

Începând cu 18 octombrie 2021, marile companii aeriene norvegiene - Scandinavian Airlines (SAS), Widerøe, Norwegian Air și Flyr AS -au eliminat într-adevăr cerințele privind purtarea măștilor, însă doar zborurilor interne și rutelor scandinave, deci între Danemarca, Norvegia și Suedia.

Companiile aeriene mențin cerința de a folosi măști de protecție la bordul zborurilor către destinații europene și internaționale.

„Toți pasagerii cu vârsta peste 6 ani trebuie să poarte mască pe toate zborurile SAS în afara Scandinaviei de la îmbarcare și pe toată durata zborului, până la debarcare. Pasagerilor fără mască facială li se va refuza îmbarcarea”, spune Scandinavian Airlines (SAS) pe site-ul său.

Image
Un avion SAS este fotografiat în timp ce un bărbat merge pe terminalul internațional al aeroportului Arlanda, la nord de Stockholm, pe 16 martie 2020, unde traficul aerian a încetinit din cauza răspândirii noului coronavirus Covid-19. ( AFP / Jonathan NACKSTRAND)

„Folosirea măștii este obligatorie pentru pasagerii noștri și echipajul de cabină de la bordul zborurilor noastre din Europa și către/din Scandinavia. Măștile de față trebuie să acopere nasul și gura și trebuie să fie făcute în acest scop”, precizează și Norwegian Air pe site-ul său.

„Măștile de față sunt încă necesare pe toate rutele Widerøe către restul Europei până la o nouă notificare”, spune și compania aeriană Widerøe.

Compania aeriană norvegiană low-cost Flyr AS spune pe site-ul său că „este opțional să purtați o mască facială la bordul” zborurilor lor din 14 octombrie. Potrivit relatărilor mass-media însă, Flyr va solicita în continuare purtarea măștilor pe primele sale rute internaționale către destinații din Franța și Spania.

Deși măștile de față nu sunt solicitate la nivel local de companiile aeriene, unele dintre regiunile aeroportului încă le cer pentru moment. După ce restricțiile au fost ridicate în Norvegia în septembrie, cerința măștii de față a rămas în vigoare pe Aeroportul din Oslo: „După conferința de presă despre redeschiderea Norvegiei, cerințele privind măștile faciale vor rămâne în vigoare la Aeroportul Oslo”, potrivit unui scurt comunicat publicat pe pagina de Facebook.

Înapoi la măsurile la nivel național

La sfârșit, postarea susține că Norvegia este acum liberă de orice restricții: „Nu se mai poartă măști nicăieri, oamenii petrec în restaurante și baruri, suntem liberi și liniștiți, mascarada și minciuna s-a încheiat în Norvegia. Nu se mai păstrează nicio distanță nicăieri”.

Datorită scăderii numărului de cazuri noi și a spitalizărilor, precum și a ratei mare de vaccinare, Norvegia a ridicat aproape toate măsurile pe 25 septembrie 2021, inclusiv recomandarea pentru distanțarea socială, limitele de capacitate pentru evenimentele publice și private și restricțiile privind programul de deschidere pentru baruri și restaurante. Doar la intrarea în Norvegia, oamenii încă trebuiau să poată prezenta un certificat valabil Covid-19 pentru a verifica că sunt complet vaccinați sau au avut boala n ultimele șase luni. Acest lucru se aplică atât rezidenților norvegieni, cât și străinilor care călătoresc în Norvegia.

Carantina în urma unei călătorii nu mai era necesară pentru călătorii care soseau din țări și zone verzi și portocalii, ci doar celor care soseau din zone roșii, roșii închise, violet (țări pe care Institutul Norvegian de Sănătate Publică le consideră a avea o rată acceptabilă de infecție) și țări gri (toate celelalte țări).

Pe 29 octombrie, pe măsură ce rata infecțiilor a început să crească în Norvegia, țara a anunţat că a decis să mențină pentru moment restricțiile de intrare și că „municipiile trebuie să continue să introducă măsuri locale în timpul focarelor atunci când este necesar și proporțional”.

Pe 12 noiembrie, Norvegia a decis să reintroducă măsuri la nivel național pentru a stopa creșterea cazurilor de coronavirus, inclusiv autorizarea orașelor să utilizeze permise de sănătate, după cum a relatat AFP aici. Noile măsuri includ o cerință ca adulții care au fost în contact cu un caz pozitiv să fie testați, iar lucrătorii sanitari nevaccinati vor trebui să fie testați de două ori pe săptămână și să poarte măști. În timp ce premierul Jonas Gahr Store a anunțat că în prezent nu este necesară o nouă carantină națională, restricțiile locale au reapărut deja în ultimele zile în Norvegia, care înregistrează în jur de 1,500 de cazuri zilnice într-o țară cu 5,4 milioane de locuitori.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne