Videoclipul nu arată că vaccinurile Covid-19 provoacă cheaguri de sânge periculoase

Într-un videoclip distribuit de mii de ori în mai multe limbi pe rețelele de socializare, un bărbat, prezentat ca fiind om de știință, compară două probe de sânge și apoi pretinde că vaccinurile Covid-19 provoacă coagularea sângelui, ceea ce poate duce la efecte secundare grave. Însă metoda pe care o folosește nu permite observarea acestui lucru, așa cum au declarat mai mulți hematologi pentru AFP.

„Sângele unei persoane vaccinate analizat la microscop de specialistul în toxicologie Armin Koroknay. Sângele este plin de fibrină și se coagulează chiar și în interiorul corpului, ceea ce poate produce moartea din cauza prea multor cheaguri de sânge”, spune această postare pe Facebook din 23 septembrie 2021, care a fost distribuită de peste 8,100 de ori de atunci.

Postarea distribuie un videoclip lung de un minut și jumătate cu subtitrări adăugate în limba română a unui bărbat pe nume Armin Koroknay, care este prezentat ca fiind un „specialist în domeniul toxicologiei”, și care compară presupusele probe de sânge ale unei persoane nevaccinate și a uneia vaccinate, susținând că sângele persoanei vaccinate „nu este normal” din cauza „smogului electric” și „mineralelor din sânge scăzute”.

Image
Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 29 septembrie 2021

Secvența a fost tăiată dintr-un videoclip inițial de șase minute, subtitrat în franceză, care a fost publicat pe 24 august 2021 pe site-ul Ethic Citizen, care se declară o „sursă independentă de informații”. Apoi, s-a răspândit pe rețelele sociale în mai multe limbi, cum ar fi franceză, cehă și slovacă. Videoclipul conține mai multe declarații false, după cum a fost confirmat de mai mulți experți pentru AFP Belgia aici.

Experimentul realizat cu imagini microscopice nu permite tragerea unor concluzii științifice. Nu se știe, de fapt, de unde provin ambele probe de sânge, concluziile sunt extrase din analiza sângelui a doar două persoane, iar tehnica utilizată în experiment nu poate determina dacă sângele persoanei vaccinate se coagulează.

Cine este Armin Koroknay?

Cercetătorii contactați de AFP au indicat că există o lipsă de informații cu privire la bărbatul de pe internet. Numele de Armin Koroknay apare în un singur articol, din jurnalul PubMed, care este considerat a fi o platformă dovedită pentru publicațiile științifice. Profilurile sale de pe rețelele profesionale LinkedIn și Xing arată că este originar din orașul elvețian Ernetschwil, unde lucrează pentru o companie numită „Living Microscope”, pe care AFP nu a putut însă să o găsească. De asemenea, are un site web numite „Cellmove” dedicat studiului celulelor și microorganismelor, unde susține că a studiat farmacie și biologie.

Experții spun că acest experiment nu dovedește nimic

În videoclip, Koroknay compară două mostre, dintre care cea din stânga ar conține sângele unei persoane nevaccinate împotriva Covid-19 și cea din dreapta ar trebui să arate sângele unei persoane vaccinate. „Este interesant cum lipsesc celulele roșii din sânge”, spune el despre proba din dreapta. „Nu este normal.”

Diferența dintre cele două imagini este cu adevărat izbitoare: în timp ce în stânga presupusele celule sanguine sunt distribuite în spațiu, în dreapta sunt așezate una peste alta. Potrivit lui Koroknay, acesta este rezultatul „smogului electric” și „mineralelor scăzute din sânge”, ambele cauzate de vaccin.

Însă, potrivit experților, imaginile nu spun nimic. În timp ce un frotiu de sânge (o picătură de sânge întinsă pe o lamă de microscop) permite observarea celulelor roșii din sânge, „cu siguranță nu permite concluzionarea faptului că are loc coagularea”, a spus pentru AFP Manuel Cliquennois, șeful departamentului de hematologie al Spitalului Universitar Saint-Pierre din Bruxelles.

Prezența cheagurilor în sânge poate fi detectată prin teste precum timpul de tromboplastină parțială activat (APTT) sau timpul de protrombină (PT), dar nu prin simpla observare la microscop, a spus Cliquennois.

„Coagularea poate fi evaluată folosind teste funcționale, adică prin măsurarea timpului de coagulare, a activității diferiților factori de coagulare, a concentrației acestora în sânge sau prin măsurarea prezenței produselor de degradare a coagulării. Nimic din toate acestea nu este menționat în videoclip, ceea ce indică ignoranța completă a acestui om, care se prezintă ca fiind om de știință”, a adăugat Cliquennois.

Image
Un tehnician de laborator sortează probe de sânge pentru un studiu de vaccinare Covid-19 la Centrele de Cercetare din America în Hollywood, Florida, pe 13 august 2020 ( AFP / Chandan KHANNA)

Potrivit lui Chloe James, specialist în hematologie și hemostază la Spitalul Universitar din Bordeaux, coagularea sau cheagurile de sânge pot fi observate și prin analiza nivelului cantitativ a D-dimerilor, care este o metodă mult mai riguroasă decât observarea unei probe de sânge la microscop.

Analiza D-dimerilor dintr-o probă de sânge poate fi prescrisă dacă un medic suspectează prezența unui cheag de sânge. Este posibil ca pacienții cu tromboză să aibă niveluri ridicate de D-dimeri. Pe de altă parte, un pacient cu niveluri ridicate de D-dimeri nu are neapărat tromboză, a declarat James pentru AFP într-un interviu din 8 septembrie 2021.

În ceea ce privește eșantionul prezentat în videoclip, nu se pot trage concluzii despre acesta posibilă coagulare a sângelui în proba observată, conform lui James. Forma celulelor din sânge nu dovedește nimic, deoarece „globulele roșii așteaptă prima ocazie de deformare”, a spus ea.

Nici o concluzie asupra fibrinei

Armin Koroknay susține, printre altele, că sângele este umplut cu fibrină după vaccinare, o proteină care provoacă coagularea sângelui. „Dacă acul este introdus în deget, sângele va începe imediat să producă fibrină”, spune Koroknay în videoclip. „Există atât de multă fibrină încât sângele nici măcar nu iese din deget - chiar și în interiorul corpului, sângele este atât de plin de fibrină încât nu curge prin artere și vene”.

Cu toate acestea, potrivit experților, aceasta este o absurditate. Manuel Cliquennois a confirmat pentru AFP că producția de fibrină, atunci când corpul sângerează, este un proces complet natural pentru a proteja corpul în caz de rănire. „Când suntem răniți, sângele în contact cu aerul va activa coagularea sângelui în locul în care ne tăiem: primul pas sunt trombocitele, apoi vom activa calea coagulării”. Unul dintre factorii acestei coagulări este fibrina.

Potrivit lui Chloe James, nu se pot trage concluzii din imaginile din videoclip cu privire la prezența crescută a fibrinei în sânge. „Dacă am vrea să observăm fibrina, ar trebui mai întâi să o etichetăm cu anticorpi fluorescenți. Dar asta nu s-a făcut aici”, a spus ea. Această tehnică a așa-numitelor imunomarcaje face posibilă identificarea anumitor celule sau microbi datorită substanțelor radioactive speciale care se leagă de ele.

În ceea ce privește afirmația lui Koroknay legată de „niveluri scăzute de minerale în sânge”, așa ceva nu poate fi citit din imagini, potrivit experților. „Nu știm despre ce minerale vorbește, este un termen foarte general și neștiințific”, a spus Manuel Cliquennois.

Jean-Christophe Goffard, imunolog și șef al departamentului de medicină internă de la spitalul Erasme din Bruxelles, este de acord că imaginile nu oferă nicio informație cu privire la concentrația de „minerale” din celulele sanguine: „Concentrația mineralelor este calculată prin teste” și nu la microscop, a spus el.

Ce se poate citi din imagini?

„Șirurile” de celule sanguine blocate din a doua imagine din videoclip sunt adesea văzute în principal „în cazul inflamației severe sau atunci când există un exces de anticorpi în sânge, care poate fi observat în anumite boli ale sângelui, oaselor măduvei sau ganglionilor limfatici, cum ar fi mielomul multiplu”, a spus Manuel Cliquennois. „Nu are nicio legătură cu electrostaticele sau cu nivelurile de minerale din sânge”, a adăugat el.

Aceste cordoane de hemoglobină pot fi observate și în afecțiuni precum boala de aglutinină rece, conform lui Chloe James.

„Cazuri foarte rare” de cheaguri de sânge după vaccinare

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat în aprilie 2021 că cheagurile de sânge au fost văzute ca efecte secundare ale vaccinurilor împotriva Covid-19 produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson în „cazuri foarte rare”. EMA a recunoscut că există o „posibilă legătură” între vaccinurile acestor producători și „cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu un număr scăzut de trombocite”, beneficiile depășind însă în continuare riscurile de a avea efecte secundare în cazurile ambelor vaccinuri.

Cu toate acestea, aceste „evenimente tromboembolice atipice” nu sunt cauzate de un grup de celule roșii din sânge sau de o creștere bruscă a fibrinei, așa cum susține Armin Koroknay în videoclip. De fapt, este o reacție a anticorpilor anti-PF4 care „activează inadecvat trombocitele (responsabile de coagulare), care pot provoca tromboză”, a declarat Goffard pentru AFP.

Potrivit unui comunicat al Universității Oxford din aprilie 2021, riscul formării cheagurilor de sânge în creier este de multe ori mai mare într-o infecție cu coronavirus decât în cazul vaccinurilor Covid-19.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne