Un lucrător medical pregătește o doză de vaccin Pfizer-BioNTech Covid-19 pentru prima persoană din România care a primit un vaccin Covid-19 la București, pe 27 decembrie 2020. ( POOL / AFP / Daniel MIHĂILESCU)

Studiul acesta nu arată că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 au o încărcătură virală mai mare

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 20 Septembrie 2021, la 14:33
  • 6 minute de citit
  • De: AFP Franța
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Afirmația potrivit căreia un studiu al Universității din Oxford a dezvăluit că persoanele vaccinate poartă o încărcătură virală de SARS-CoV-2 care este de 251 de ori mai mare decât cea a persoanelor nevaccinate a fost distribuită de mii de ori pe Facebook după ce a fost prezentată de postul de știri TV din România Antena 3. Însă aceasta este o interpretare greșită a unui studiu care nu a făcut o astfel de comparație, ci a analizat în schimb încărcătura virală a celor infectați cu varianta Delta în comparație cu o versiune anterioară a virusului. Autorii studiului și alți experți au negat afirmațiile false.

„Studiu medical publicat de revista medicală THE LANCET !!! Cei VACCINAȚI au încărcătură virală de 250 de ori mai MARE decît cei NEVACCINAȚI !!!", spune această postare de pe Facebook din 14 septembrie 2021, distribuită de peste 3,100 de ori de atunci. Postarea distribuie o secvență de 4:55 minute preluată din emisiunea de știri „Subiectiv” prezentată de Răzvan Dumitrescu la Antena 3.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 14 septembrie 2021.

În cadrul emisiunii, este prezentat un studiu publicat de revista medicală The Lancet despre care gazda spune că arată că persoanele vaccinate au o încărcătură virală de 251 de ori mai mare decât cele nevaccinate.

„Pe data de 10 august 2021, revista The Lancet a publicat un studiu aprobat de Oxford Universtiy Clinical Research Group, care trage concluzii alarmante privind măsura în care persoanele injectate cu două doze de ser anti-Covid-19 (așa-zisele vaccinuri) transmit virusul SARS-Cov2 ... Studiul constată că personale complet vaccinate au în mucoasa nazală o încărcătură virală de 251 de ori mai mare decât cele nevaccinate”, spune prezentatorul TV.

Povestea, care amenință să submineze încrederea în vaccinare, a circulat, de asemenea, în mai multe limbi, cum ar fi engleză, germană și franceză și a fost deja verificat de AFP Franța și AFP SUA.

Această interpretare a studiului este totuși falsă, după cum confirmă chiar autorii săi.

De unde vine această cifră?

Cifra care circulă pe scară largă este preluată dintr-o lucrare științifică aflată în etapa pre-publicării numită „Transmiterea variantei SARS-CoV-2 Delta în rândul lucrătorilor medicali vaccinați, Vietnam”, publicată de revista medicală The Lancet pe 10 august 2021.

În această publicație preliminară, cercetătorii au studiat infectările cu varianta Delta a coronavirusului printre personalul medical al unui spital specializat în tratamentul bolilor infecțioase din Vietnam. Toate persoanele au fost vaccinați împotriva Covid-19 cu serul produs de AstraZeneca.

Între 11 și 25 iunie 2021, 69 dintre cele 900 de cadre medicale din spital au fost testate pozitiv cu SARS-CoV-2, toate fiind infectate cu tulpina Delta. 62 dintre ele au participat la un studiu clinic, toate recuperându-se fără probleme.

Contrar celor menționate în postările înșelătoare, acest articol nu este un „studiu publicat în The Lancet”, ci o versiune introductivă a unei lucrări științifice care nu a fost încă evaluată de către colegi sau publicată într-o revistă științifică. Jurnalul medical The Lancet a inclus o notă în care menționa că studiul este preliminar. „Constatările nu ar trebui să fie utilizate pentru luarea deciziilor clinice sau de sănătate publică și nu ar trebui să fie prezentate unui public larg, fără a sublinia că acestea sunt preliminare și nu au fost revizuite de colegi”, menționează The Lancet.

„O interpretare greșită a datelor”, spun autorii studiului

Numărul 251 apare în rezumatul materialului pre-publicat: „Încărcăturile virale la cazurile de infecție cu varianta Delta descoperite au fost de 251 ori mai mari decât cele ale cazurilor infectate cu tulpini vechi detectate în perioada martie-aprilie 2020”.

Mai exact, cercetătorii explică faptul că cadrele medicale - toate vaccinate - care au fost infectate cu varianta Delta au avut o încărcătură virală mult mai mare decât persoanele infectate cu tulpinile originale ale virusului care au circulat în primele luni ale pandemiei. Vaccinurile împotriva coronaviruslui nu erau încă disponibile în acel moment.

Ca răspuns la afirmațiile false care circulă despre studiul lor, cercetătorii au publicat o declarație prin care clarifică faptul că ei compară diferite tulpini ale virusului, nu diferențele dintre persoanele vaccinate și cele nevaccinate. „Diferențele de încărcare virală au fost determinate de capacitatea variantei Delta de a provoca încărcături virale mai mari; nu aveau nimic de-a face cu starea de vaccinare a individului infectat”, au scris ei.

„Astfel, afirmația că persoanele vaccinate transportă în căile respiratorii o încărcătura de SARS-CoV-2 de 251 ori mai mare în comparație cu persoanele nevaccinate este o denaturare a datelor”, au adăugat ei.

Pe scurt, scopul studiului nu a fost de a compara încărcăturile virale dintre persoanele vaccinate și cele nevaccinate. Scopul a fost de a examina infecțiile descoperite ale variantei Delta și de a analiza încărcătura virală în rândul acestui grup. Pentru a compara încărcătura virală a persoanelor vaccinate și nevaccinate, ar fi fost necesar să se utilizeze un eșantion de pacienți infectați cu aceeași tulpină de virus și pe o perioadă similară de timp, ceea ce nu a fost realizat în această lucrare.

Frédéric Altare, imunolog și director de cercetare la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm), a fost de acord. „Scopul acestui articol este de a măsura încărcătura virală comparată la persoanele infectate cu varianta Delta față de cele infectate cu tulpinile originale din 2020. Cercetătorii au descoperit că persoanele infectate cu varianta Delta au de 250 de ori mai multă încărcătură virală, adică pentru cantitatea de virus decât cele infectate cu un an mai devreme”, a declarat el pentru AFP pe 25 august 2021. „Se pare că (cercetătorii - nr.) au fost interesați doar de această activitate la persoanele vaccinate, dar nu pentru că sunt vaccinați au această încărcătură virală”.

„A compara încărcăturile virale la persoane vaccinate cu persoanele care nu sunt vaccinate fără a lua aceleași tulpini virale este ca și cum ai compara mere și pere”, a declarat profesorului Jean-Daniel Lelièvre, șef al departamentului de boli infecțioase de la spitalul Henri-Mondor din Créteil pentru AFP. El a explicat că concluzia că încărcătura virală a „nevaccinaților este de 251 de ori mai mare decât cea a nevaccinaților” este o „interpretare greșită a datelor științifice”.

Prin urmare, este imposibil să se concluzioneze din acest studiu că o persoană vaccinată ar avea o cantitate mai mare de virus în organism decât o persoană nevaccinată. Până la apariția variantei Delta, diverse studii (aici, aici, aici) au ajuns, dimpotrivă, la concluzia că vaccinurile au redus încărcătura virală a virusului, așa cum a explicat Claude-Agnès Reynaud, imunolog și director de cercetare la CNRS în acest material publicat anterior de AFP.

Vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Delta

Tulpinile originale ale virusului descoperite în primele luni ale pandemiei au fost înlocuite cu variante mai infecțioase. Conform celor mai recente informații publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 6-12 septembrie, 83% din cazurile noi erau infectăricu variante care prezintă îngrijorare, aproximativ o treime dintre acestea fiind cu varianta Delta.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor estimează că varianta Delta este mai mult de două ori mai infecțioasă decât tulpina dominantă anterioară (varianta Alpha).

Dar, în timp ce persoanele complet vaccinate pot fi infectate cu varianta Delta și pot răspândi agentul patogen, riscul de infecție și transmitere rămâne în continuare mai mare în rândul celor nevaccinați.

„Persoanele nevaccinate rămân cea mai mare preocupare”, subliniază CDC. „Cel mai mare risc de transmitere este în rândul persoanelor nevaccinate care sunt mult mai susceptibile de a se infecta și, prin urmare, transmit virusul”, adaugă experții.

În mod crucial, vaccinurile oferă în continuare protecție ridicată împotriva formelor severe de boală cauzate de varianta Delta și de alte variante. Într-o actualizare a informațiilor făcută pe 15 septembrie, CDC constată că datele noi indică faptul că vaccinurile Covid-19 aprobate sunt eficiente împotriva spitalizării și a morții cauzate de varianta Delta.

Potrivit unui raport recent al INSP, peste 80% din noile infecții cu Covid-19 din România au fost raportate la persoanele nevaccinate. De asemenea, 92,8% din totalul deceselor înregistrate au fost la persoanele nevaccinate, iar 5% la persoanele vaccinate cu schemă incompletă.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne