Acesta nu este un program care arată că rata de incidență a Covid-19 este planificată de autorități

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 23 Septembrie 2021, la 10:44
  • 7 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP România
O foaie de calcul care arată rata de incidență a Covid-19 în fiecare județ din România pentru următoarele opt săptămâni a fost distribuită de mii de ori în ultima săptămână cu afirmații conform cărora pandemia a fost planificată în prealabil de către autorități, inclusiv perioada exactă când fiecare județ va intra în cel mai rău scenariu, cel „roșu”. Cu toate acestea, aceasta nu este un document oficial, ci o prognoză care arată rata incidenței realizată de un medic și cercetător, în scop didactic și ca un avertisment cu privire la evoluția negativă a pandemiei dacă nu se iau măsuri împotriva răspândirii coronavirusului.

„Să nu ziceți că nu v-am zis. PROGRAMAREA pe săptămâni a numărului de cazuri de ciumă care urmează”, citește această postare de pe Facebook din 17 septembrie 2021, care a fost distribuită de peste 5,800 de ori de atunci. Postarea distribuie o foaie de calcul care arată rata de incidență a cazurilor de Covid-19 pentru fiecare dintre cele 42 de județe din România pentru o perioadă de opt săptămâni, de la 6 septembrie la 1 noiembrie 2021.

„Deja se știe cum va fi în zilele următoare. Totul este planificat!”, adaugă și această postare din 18 septembrie 2021, distribuită de 5,200 de ori de atunci. Această postare, precum și altele cu afirmații similare (aici, aici) distribuie aceeași imagine.

Postarea a adunat sute de comentarii de la utilizatori care cred că aceasta este o „programarea pe saptamani a numărului de cazuri de Covid-19”. „Totul e planificat, se lucrează după grafic!”, spune un comentariu. Cu toate acestea, unii utilizatori au realizat că aceasta este o „prognoză” și nu un „program” real: „Tabelul de mai sus se numește prognoză simplă a incidenței. Desigur, pentru vorbitorii funcționali ai limbii române”, a spus un utilizator.

Image
Captură de ecran a postării pe Facebook realizată pe 22 septembrie 2021.

Cu toate acestea, acesta nu este un document oficial și nici un program creat de autorități. Aceasta este o prognoză pentru rata de incidență realizată de un medic și cercetător, care deseori publică prognoze legate de evoluția Covid-19 pe pagina sa de Facebook.

O căutare de cuvinte cheie pe Facebook a constatat că aceeași imagine a fost postată aici pe 14 septembrie 2021 de către Octavian Jurma, medic și cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, potrivit profilului personal de Facebook și blogului său de pe platforma Republica. Este unul dintre fondatorii Grupului pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale și a devenit cunoscut prin proiecțiile sale asupra ratelor de infectare din timpul pandemiei de Covid-19 și mai ales prin criticile aduse autorităților față de modul defectuos de gestionare defectuoasă a situației. A fost, de asemenea, consilier onorific la Ministerul Sănătății din România din februarie până în aprilie 2021, până când fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a fost demis.

Pe pagina sa de Facebook, a publicat mai multe prognoze privind rata de incidență a Covid-19 în România, printre care mai multe în ultima lună (aici pe 7 septembrie, aici pe 31 august).

Rata incidenței este o măsură a frecvenței cu care un eveniment, în acest caz o infectare cu Covid-19, are loc într-o anumită perioadă. Numeric, este definit ca numărul de cazuri noi de îmbolnăvire într-un interval de timp, ca proporție din numărul de persoane care s-au infectat cu virusul. Rata incidentelor este utilizată pentru a vedea cum evoluează pandemia și poate fi utilizată de guverne pentru a impune anumite restricții atunci când aceasta, raportată la un anumit număr de locuitori (1,000 în cazul României), este depășită pentru a opri sau a încetini răspândirea virusului.

În timp ce prognozele publicate anterior de Jurma au fost relatate de platformele de știri (aici, aici, aici), cel pe care l-a publicat pe 14 septembrie a fost folosit de teoreticienii conspirațieii ca un instrument pentru a demonstra că pandemia este „planificată” și că autoritățile au deja un program stabilit.

Însuși cercetătorul a menționat însă în postarea sa de pe Facebook că imaginea arată o „prognoza simplă a incidenței în județe în următoarele 4 saptamani cu grad ridicat de probabilitate (+ înca 4 cu incertitudine ridicată)”.

Prognoză pentru a „avertiza autoritățile”

Contactat de AFP, cercetătorul a explicat că aceasta „este predicția felului în care vor evolua lucrurile în următoarele săptămâni”. „Este o prognoză săptămânală pe baza creșterii din ultima săptămână, este o prognoză de altfel simplă, și am făcut asta tocmai în ideea să le arăt oamenilor că pot să facă asta și singuri ... și să afle cum va arăta situația după o săptămână, două, trei, sau chiar și șase (în județul lor - n.r)”, a spus Jurma pentru AFP pe 21 septembrie 2021.

„Fac mai multe tipuri de prognoze, asta este cea mai simplă, tocmai în ideea că oricine poate să o facă. Pe această am făcut-o tocmai în scop didactic, să încurajez lumea să calculeze singură (...) Sunt prognoze anticipative pe care le fac cu scopul de a alerta autoritățile asupra unor posibile incidențe, la fel cum un meteorolog care avertizează dacă va fi ploaie, o face în scopul ca tu să îți iei o umbrelă. Asta e scopul prognozei, să îți permită să îți iei niște măsuri ca tu să te ferești de consecințele prognozei”, a adăugat el.

Pe 20 septembrie 2021, Jurma a publicat o altă prognoză disponibilă pentru opt săptămâni, din 20 septembrie până în 15 noiembrie 2021. De asemenea, el a atras atenția și în această postare că prognoza sa anterioară a fost utilizată în mod greșit. „Am aflat că formele timpurii ale acestui tabel de prognoză simplă a incidenței standard circulă ca dovadă că pandemia este programată ... Vă atrag atenția asupra faptului că pe grafic scrie „PROGNOZĂ”, nu „PROGRAM [MALEFIC]”, a spus cercetătorul în postarea sa de pe Facebook.

„Am încercat și eu să explic la mine pe pagină diferența dintre prognoză și program ca pe o diferență dintre prognoza meteorologică și programul meteorologic - faptul că un meteorolog face o prognoză meteo nu înseamnă că meteorologul produce ploaia, norii produc ploaia, dar dacă crezi că meteorologul are puteri supranaturale și este într-o conspirație malefică atunci poți să spui «aha, a zis că o să plouă și a plouat»”, a spus Jurma în timpul apelului telefonic cu AFP.

„Prima dată am fost măgulit că am făcut niște prognoze atât de bune încât oamenii cred că am programat pandemia, dar când am văzut cât de mulți distribuie (postările false - n.r) am făcut și această postare ... Cine le distribuie nu citește ce se întâmplă, iar din păcate multe prognoze au fost suficient de corecte încât să creeze impresia că a fost programată cumva pandemia în România, iar unii cred că e un program sustras din nu știu ce cufere ale securității, deși ele sunt publice la mine pe pagină din luna august (2021 - n.r), când am început să le fac”, a spus cercetătorul pentru AFP.

Datele oficiale din 21 septembrie 2021 arată că prognoza publicată de Jurma pe 14 septembrie a fost destul de exactă. De exemplu, în timp ce prognozele cercetătorului arată că Bucureștiul ar avea o rată a incidenței de 2,85 pe 21 septembrie, cifrele oficiale din această zi arată că rata incidenței a fost de 2,91. Acesta este cazul și pentru alte județe, cum ar fi Cluj, unde prognoza lui Jurma arată o rată a incidenței de 2,90, datele oficiale arată o rată a incidenței de 2,55, sau Iași, unde prognoza a prezis o rată a incidenței de 1,58, iar datele oficiale au confirmat o rată a incidenței de 1,53.

„Faptul că în București nu s-a luat nicio măsură pentru a împiedica circulația liberă a virusului face ca prognoza matematică să se suprapună atât de bine peste prognoza realității pentru că din păcate pandemia evoluează după niște legi matematice. Odată de recunoaștem rata de reproducere a fiecărei tulpini, numerele devin extrem de predictibile într-o populație care nu ia nicio măsură”, a explicat Jurma pentru AFP.

De la începutul pandemiei, peste 1,16 milioane de persoane au fost infectate în România cu virusul SARS-Cov2, dintre care peste 35,000 au decedat. România a intrat în al patrulea val de infectări cu Covid-19 și a atins deja pragul de peste 7,000 de cazuri pe zi, acesta fiind cel mai mare număr din ultimele șase luni, care a fost raportat pe 22 septembrie 2021. Pe 22 septembrie 2021, 5,41 milioane de persoane au fost complet vaccinate împotriva bolii Covid-19. Cu toate acestea, asta înseamnă mai puțin de 30% din populație, ceea ce face ca România să aibă a doua cea mai mică rată de vaccinare a populației din Europa, după Bulgaria.

Conform celei mai recente decizii guvernamentale din septembrie 2021, nu mai există scenariul „verde”, „galben” și „roșu” așa cum fuseseră stabilite anterior, dar în schimb există acum patru praguri de la care vor fi impuse restricții precum închiderea magazinelor, cinematografelor sau teraselor, interzicerea festivalurilor sau a evenimentelor sportive, chiar și carantina de noapte sau în weekend și care sunt stabilite la o rată de incidență de peste 2, 3, 4 și 7,5 la mia de locuitori. Restricțiile pentru fiecare dintre praguri sunt, de asemenea, explicate aici. Anterior, „scenariul roșu” pe care utilizatorii de Facebook îl menționează în postările lor, era impus la o rată de incidență de peste 3 la mia de locuitori, care este în prezent „al doilea prag”.

În iulie și august, mai mulți oficiali au estimat că la jumătatea lunii septembrie vor fi înregistrate aproximativ 1,500 de cazuri noi de Covid-19 pe zi. Cu toate acestea, predicțiile lor au fost cu mult depășite.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne