Președintele Klaus Iohannis răspunde presei după ce a votat în turul doi al alegerilor prezidențiale la o secție de votare din București, pe 24 noiembrie 2019. ( AFP / Daniel MIHAILESCU)

Acest videoclip cu președintele Klaus Iohannis este tradus greșit din germană

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 8 Septembrie 2021, la 18:02
  • 6 minute de citit
  • De: AFP România, AFP Germania
Un videoclip în care președintele României Klaus Iohannis este intervievat în limba germană a fost tradus greșit în limba română și a fost distribuit de mii de ori cu afirmația că acesta „recunoaște tot”. În traducere, Iohannis ar fi admis că vinde copii către alte țări, ofensează poporul român și vorbește despre cum Partidul Național Liberal este plin de hoți. Traducerea este însă complet falsă: în videoclipul din 2014, Iohannis, care la acea vreme era încă primarul Sibiului, vorbește, de fapt, despre evoluția orașului după ce a fost numită Capitală Europeană a Culturii și despre viitorul Partidului Național Liberal după un scor dezamăgitor la alegerile europene.

„Acesta este adevăratul Iohannus, mărturisește fără jenă, practic recunoaște tot”, spune această postare pe Facebook din 30 august 2021, care a fost distribuită de peste 11,000 de ori de atunci. Postarea include un videoclip cu președintele României Klaus Iohannis care este intervievat în limba germană. Potrivit traducerii adăugate în videoclip, Iohannis ar fi recunoscut că a vândut copii către alte țări, jigneste poporul român numindu-l „prost” și vorbește despre modul în care Partidul Național Liberal, din care a făcut parte până a devenit președinte în 2014 , este plin de hoți, inclusiv el fiind unul dintre ei.

Videoclipul a adunat în secțiunea de comentarii diferite reacții ale utilizatorilor care l-au văzut recent, unii oameni amuzându-se de traducerea falsă, alții criticând-o, în timp ce unii chiar o cred și îl insultă pe președinte. „Traducerea este impecabilă. Blestemați să fiți toți cei ce a-ți votat cu acest mârlan!”, spune unul din comentarii.

Același videoclip, cu aceeași traducere, a fost postat aici pe 8 iulie 2020 și a fost distribuit de peste 52,000 de ori de atunci. Deși are o descriere similară, spre deosebire de postarea recentă din acest an, în cea veche este menționat că „traducerea nu este reală”.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 8 septembrie 2021.

Cu toate acestea, traducerea din germană în română este complet falsă. Președintele Klaus Iohannis vorbește de fapt despre evoluția orașului după ce a fost numit Capitală Europeană a Culturii, despre sașii transilvăneni care locuiesc în Transilvania și despre scorul dezamăgitor al Partidului Național Liberal la alegerile europarlamentare din 2014. 

O căutare pe Google folosind cuvinte cheie în engleză („Iohannis interview in German”) a arătat că videoclipul a fost postat pe 11 iulie 2014 pe canalul de Youtube al Siebenbuerger. Siebenbuerger este un site cu informații axate pe Uniunea sașilor transilvăneni din Germania. 

Iohannis, care la acea vreme era primar al Sibiului, a fost intervievat de Edwin-Andreas Drotleff la Dinkelsbühl cu ocazia zilei sașilor transilvăneni. Iohannis a ținut și un discurs la Dinkelsbühl cu această ocazie.

Sașii transilvăneni sunt unul dintre cele mai vechi grupuri minoritare germane din România. Iohannis însuși este de etnie germană.

Klaus Iohannis a fost primar al Sibiului din 2000 până în 2014, fiind reales în 2004, 2008 și 2012. În februarie 2013 s-a alăturat Partidului Național Liberal (PNL), iar în iunie 2014 a fost ales președinte al partidului. În noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales președinte al României și a fost reales în aceast[ funcție în noiembrie 2019. 

Iohannis nu a spus că vinde copii 

Subtitrările încep cu Drotleff care l-ar fi întrebat pe Iohannis dacă mai vinde copiii din Hermannstadt, numele german al orașului Sibiu. La această întrebare, conform traducerii false, Iohannis răspunde că încă o face, „dar la o scară mult mai mare”: „Acum îi vând cu tot cu părinți”, arată traducerea, adăugând că „fiind un adevărat veteran al vânzărilor”, acum îi vinde„ în Saxonia, Germania, Austria, SUA, Canada, mai puțin rușilor”. 

Acest răspuns inventat este bazat pe faptul că Iohannis a fost acuzat în trecut că a fost implicat în trafic internațional de copii în anii '90. În 2014, în timpul campaniei prezidențiale, după ce membrii din partidul oponent, PSD, au adus înapoi în discuție acuzațiile că Iohannis a ajutat o familie din Canada să adopte copii din România pentru „trafic de organe”, Iohannis a răspuns că acei copii erau adulți și în siguranță și că poate dovedi acest lucru. 

În același răspuns fals, Iohannis i-ar fi numit pe români „proști care l-au votat” și spune cât de mult îi place să vorbească în germană, spre deosebire de soția sa „Geta”, care „nu a reușit să învețe nicio limbă străină în afară de engleză, pe care o și predă”. Soția lui Iohannis se numește Carmen Iohannis și este un profesoară de limbă engleză la un liceu din Sibiu.

În realitate, Iohannis a fost întrebat de Drotleff ce înseamnă pentru el „ Steaua de Onoare a Federaţiei Saşilor Transilvăneniă” cu care fusese premiat anterior. El a răspuns că premiul este important pentru el, deoarece „sașii transilvăneni care locuiesc în Transilvania și sunt reprezentați de Forumul German, și sașii transilvăneni care locuiesc în Germania, în Austria, în SUA, în Canada, toți au ceva în comun, și ceva foarte important: toți împărtășim aceeași patrie în inimile noastre”.

Nu a spus că nimeni, inclusiv el, nu lucrează la Sibiu 

Potrivit traducerii false, Iohannis ar fi continuat să spună că „munca nu este pentru el” și că „nu a lucrat din 2007, când Hermannstadt a fost capitala europeană a Culturii”: „Atunci a trebuit să ies să fac niște poze tăind o panglică. Mi-au țiut pe urmă urechile toată ziua de la efort. Și atunci am jurat să nu mai muncesc nicio zi din viața mea”, ar fi spus el, adăugând că „a modernizat tot Hermannstadtul” și că„nu mai muncește nimeni acolo și se mândrește cu asta”. 

De fapt, Iohannis, care este întrebat „cum este orașul Sibiu astăzi în comparație cu momentul în care a preluat funcția” de primar, răspunde că orașul se descurcă destul de bine, dat fiind că nu are o rată șomaj mare de mulți ani. „Pentru că Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii în 2007, orașul a devenit foarte cunoscut. De asemenea, am pregătit orașul pentru asta și nu l-am lăsat acolo, continuăm să lucrăm la modernizare, la infrastructura orașului. Cred că Sibiul a devenit un oraș european modern”, spunea Iohannis în interviul din 2014. 

În timpul celui de-al doilea mandat de primar al lui Iohannis, în 2007, Sibiu a devenit „Capitală Europeană a Culturii”, alături de Luxemburg. 

Image
Klaus Iohannis vorbește în calitate de președinte ales în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Parlamentului din București, pe 18 noiembrie 2014. ( AFP / Daniel MIHAILESCU)

Traducerea falsă continuă să arate că Drotleff i-ar fi întreba pe Iohannis dacă este de acord că: „PNL e o adevărată școală de reeducare prin nemuncă”. Iohannis ar fi răspuns că partidul și colegii săi sunt cei mai buni la furt. „La PNL e o adevărată școală de hoți ... Cele mai bune rezultate la furat le-au național liberalii!”, ar fi răspuns Iohannis, potrivit traducerii.

Însă adevărata întrebare pe care o pune Drotleff a fost legată de care va fi viitorul PNL după ce partidul „a dezamăgit la alegerile europene” cu câștigarea a doar 15% din voturi în 2014

Răspunsul lui Iohannis la această întrebare a fost că „cei 15 la sută au fost dezamăgitori”, deoarece „ținteau 20 la sută”, dar acesta este în continuare „cel mai bun rezultat pe care l-a obținut Partidul Național Liberal la alegerile de acest fel”: „Deci, din acest punct de vedere, nu este atât de rău și nu este nici un motiv de tristețe. ... Avem un congres de partid la sfârșitul lunii iunie, va exista un nou comitet executiv și suntem convinși că vom găsi un candidat care va avea o șansă bună la alegerile prezidențiale”, i-a spus Iohannis lui Drotleff cu câteva luni înainte de a fi ales candidatul partidului la alegerile prezidențiale din 2014. 

Aceasta nu este prima dată când președintele Klaus Iohannis este ținta unor știri false. În februarie 2021, fotografii  din 2019 cu președintele României pe o pârtie de schi au fost folosite pentru a arăta că acesta nu respectă regulile impuse în pandemie privind purtarea măștilor în public. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne