Armata indiană spune că acești soldați s-au prăbușit din cauza căldurii, nu a vaccinului împotriva Covid-19

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 10 Septembrie 2021, la 18:32
  • Actualizat pe 16 Septembrie 2021, la 13:01
  • 4 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP România
Un videoclip cu soldați ai armatei indiene care par să se fi prăbușit la pământ a fost distribuit de zeci de mii de ori pe platformele de socializare, cu afirmații care sugerează că leșinul lor ar fi fost cauzat de vaccinurile împotriva Covid-19. Cu toate acestea, autoritățile spun că incidentul a fost cauzat de insolația făcută în timpul unui antrenament de rutină.

„Armata indiană și-a vaccinat soldații anti-covid iar după administrarea primei doze unii au murit instant”, spune această postare din 27 august 2021 care a fost distribuită de peste 180 de ori. Această postare, care a fost distribuită de peste 41,000 de ori tot din 27 august, leagă, de asemenea, indirect boala soldaților de vaccinare, susținând că soldații au fost cu „toții vaccinați”.

Postările distribuie un videoclip de 22 de secunde în care mai mulți soldați îngrijesc colegi căzuți la pământ. Soldații par să fi leșinat și să fie inconștienți. Unora dintre ei pare să li se efectueze procedura de resuscitare cardiopulmonară. În timpul videoclipului, soldații pot fi auziți strigând „du-te acolo” și „du-te înăuntru”.

Image
Captură de ecran cu postarea înșelătoare de pe Facebook realizată pe 10 septembrie 2021,

În timp ce presa indiană a relatat că, în mai 2021, aproximativ 90% din personalul armatei indiene a fost vaccinat împotriva Covid-19, nu există nicio modalitate de a ști dacă soldații din videoclip erau sau nu vaccinați în momentul în care au fost filmați. Mai mult, până în prezent nu există rapoarte cu privire la efectele secundare grave ale vaccinurilor, cum ar fi decesul, înregistrate în rândul soldaților armatei indiene.

O căutare inversă a imaginilor pentru cadrele-cheie ale videoclipului a constatat că videoclipul a fost publicat aici pe Youtube pe 21 august 2021. Titlul, în limba hindi, spune: „Tragic: soldatul armatei moare lovit de căldură în timpul antrenamentului în Pathankot, mulți jawani sunt spitalizați”. Termenul de „jawan” este folosit pentru a descrie un „tânăr” în mai multe limbi din Asia de Sud și este folosit adesea pentru a descrie un soldat junior din armata indiană. Contrar unor afirmații care circulă pe Facebook, nu există dovezi că mai mulți soldați au murit în incident.

Videoclipul a fost, de asemenea, publicat aici pe Twitter în aceeași zi de o platformă dedicată știrilor video numită ”Editorji”. În titlul videoclipului ”Editorji” spune: „Un jawan a murit și patru sunt în stare critică după ce mai mult de 30 de soldați s-au prăbușit din cauza căldurii și epuizării la o cursă de rezistență în stația militară Mamun lângă #Pathankot, #IndianArmy”. Editorji a publicat, de asemenea, o știre aici potrivit căreia 10 soldați fuseseră internați la spital.

Agenția de știri indiană Asian News International (ANI) a scris, de asemenea, pe Twitter pe 21 august că „în timpul unei activități de instruire organizată ... în condiții meteorologice extreme, un soldat și-a pierdut viața” și că alte detalii sunt așteptate. Agenția de știri indiană a adăugat câteva ore mai târziu, citând surse ale armatei, că: „Într-o activitate de instruire organizată, supravegheată și monitorizată lângă Pathankot, din cauza condițiilor meteorologice severe, a existat o victimă și câțiva indivizi admiși în MH Pathankot”.

O versiune similară a evenimentelor a fost relatată de către Forțele Armate Indiene pe pagina lor de Instagram numită Defense Squad pe 21 august și ar poate fi găsită și în materialele de presă din 21 august (aici, aici, aici) și 22 august (aici, aici), găsite de AFP printr-o căutare pe Google folosind „soldații armatei indiene în Pathankot” drept cuvinte-cheie.

O știre publicată de Indian Express adaugă că „competiția de anduranță se desfășura deja timp de 72 de ore și distanța de 10 km parcursă cu încărcătură completă și armă a început la o oră relativ târzie - în jurul orei 9 dimineața - când vremea nu a fost favorabilă”.

Un locotenent-colonel staționat la Pathankot care a solicitat anonimatul, deoarece nu era autorizat să vorbească cu mass-media, a oferit pentru AFP India aceeași versiune a evenimentelor ca în știrile citate. Potrivit acestuia, acesta „a fost într-adevăr un caz de insolație, deoarece a fost extrem de umed în acea zi și, deoarece (antrenamentul) a început la 9:45, ceea ce este considerată o oră târzie pentru astfel de evenimente ... de aici și epuizarea”.

Biroul de Informații pentru Presă (PIB), agenția de comunicare cu mass-media a Guvernului Indiei, a comentat în legătură cu videoclipul viral aici pe Facebook pe 30 august, explicând că: „Acest videoclip nu are nicio legătură cu #VaccinareaCOVID19. În timpul antrenamentului, tinerii soldați leșinaseră din cauza căldurii arzătoare și a umidității”.

Pe 21 august, în regiune s-a înregistrat o temperatură de 32 de grade. Potrivit Departamentului Meteorologic Indian, Indicele de Precipitații Standardizat (SPI) din august, care este o măsurătoare a precipitațiilor pe un interval de timp, a fost „extrem de uscat” pentru regiunea Pathankot. Umiditatea pe vreme uscată nu este neobișnuită în acea parte a Indiei înainte de o perioadă de precipitații, care a avut loc mai târziu în luna respectivă.

16 septembrie 2021 Ultima secțiune a acestui material a fost actualizată pentru a clarifica informațiile cu privire la condițiile meteorologice de la momentul incidentului.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne