Postări false susțin că Nicușor Dan „a fluturat doar steagul UE” după ce a câștigat alegerile prezidențiale din România

  • Publicat pe 22 Mai 2025, la 12:11
  • 6 minute de citit
  • De: AFP România
La scurt timp după ce candidatul pro-UE Nicușor Dan a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din România, pe 18 mai 2025, numeroase postări distribuite de mii de ori pe rețelele sociale au susținut în mod fals că acesta a fost filmat fluturând steagul Uniunii Europene – „în locul steagului României” – în timpul celebrărilor alături de susținători, în capitala București. Alte postări au sugerat în mod înșelător că primarul Capitalei ar fi fluturat steagul UE înaintea celui național. Însă transmisiunile integrale ale mai multor canale de televiziune contrazic aceste afirmații: Dan a fost filmat fluturând mai întâi steagul României, apoi pe cel al Uniunii Europene. Informația a fost confirmată pentru AFP și de mai mulți jurnaliști care au asistat la momentul respectiv.

Dan, primarul centrist al Bucureștiului, a câștigat duminică turul doi tensionat al alegerilor prezidențiale din România, învingându-l pe naționalistul George Simion, într-un scrutin considerat crucial pentru direcția viitoare a țării, stat membru al UE și NATO aflat la granița cu Ucraina, țară afectată de război.

Scrutinul a avut loc la cinci luni după ce Curtea Constituțională a României a anulat alegerile anterioare, pe fondul unor acuzații de interferență rusă și promovare masivă pe rețelele sociale a candidatului de extremă dreapta, căruia nu i s-a mai permis să candideze.

Rezultatul a fost urmat rapid de un val de dezinformare care l-a vizat pe președintele ales Dan.

„Primul lucru făcut de noul președinte: iese la balcon fluturând steagul UE, nu pe cel al României”, spune un text suprapus pe un videoclip publicat pe Facebook pe 20 mai 2025. Postarea, distribuită de peste 3.100 de ori, conține un clip scurt în care Dan este filmat fluturând steagul Uniunii Europene de pe balconul sediului său de campanie din București, în timp ce o mulțime îl privește de jos.

„Felicitări pentru alegerea unui președinte care flutură steagul european în locul celui național”, spune un text scris pe un videoclip similar, distribuit de sute de ori din 19 mai 2025.

O afirmație similară a fost publicată și alături de înregistrarea video pe TikTok, de exemplu aici și aici, unde a fost distribuită de mii de ori. 

În timp ce unele postări afirmau pur și simplu că Dan a afișat steagul UE, altele susțin în mod fals că acesta l-a fluturat „în locul” sau înaintea steagului României. 

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook realizate pe 21 mai 2025

Steagul României a fost fluturat primul

Analiza înregistrărilor de la momentul sărbătoririi arată că Dan a fluturat mai întâi steagul României, înaintea celui al Uniunii Europene.

O înregistrare publicată de postul de televiziune privat Digi24 (link arhivat aici), pe 18 mai 2025, pe pagina oficială de Facebook (link arhivat aici), îl arată pe Dan pășind pe balconul sediului său de campanie, aflat în clădirea Institutului Cervantes, în apropiere de Primăria Municipiului București, ținând în mână steagul României.

El a fluturat scurt steagul României înainte de a-l așeza pe balustradă. Imediat după aceea, i-a fost înmânat un steag al UE, pe care de asemenea, l-a fluturat către mulțime.  

Potrivit lui Valentin Stan, reporter Digi24 care a acoperit evenimentul și a asistat la momentul respectiv din mulțime, Dan a ieșit mai întâi pe balcon fără niciun steag. Apoi s-a întors înăuntru și a reapărut aproximativ zece minute mai târziu, de data aceasta purtând steagul României.

„A ieșit cu steagurile la a doua ieșire. Prima dată a ieșit cu steagul României, l-a ținut sus”, a declarat Stan pentru AFP într-o convorbire telefonică pe 21 mai. „Oamenii l-au aplaudat, au scandat, iar el a așezat steagul României pe balustradă”, a spus el. 

Un membru al echipei lui Dan i-a înmânat apoi un steag al Uniunii Europene, pe care acesta l-a fluturat înainte de a-l așeza lângă steagul României, pe aceeași balustradă, a povestit Stan. 

În momentul în care oamenii au văzut steagul Uniunii Europene, au scandat și mai tare”, a spus Stan. 

Image
Capturi de ecran din videoclipul Digi24 postat pe Facebook pe 21 mai 2025

Publicația online Recorder a realizat un documentar despre noaptea alegerilor, care include același moment de la minutul 16:20 (link arhivat de YouTube aici ). 

Andrei Udișteanu, jurnalist la Recorder care l-a filmat pe Dan pe balcon, a declarat pentru AFP, la 21 mai 2025, că președintele ales nu părea să aibă la el niciun steag, dar când a apărut a doua oară – surprins de camera lui Udișteanu în jurul orei 23:20 – ținea în mână atât steagul României, cât și cel al Uniunii Europene.

Potrivit lui Udișteanu, ambele steaguri păreau să fi fost pregătite în prealabil de echipa de campanie a lui Dan.

După ce a trecut printre membrii din staff aflați într-o sală de conferințe a Hotelului Cișmigiu, „Nicușor Dan a ieșit pe balcon ținând steagul României”, a spus Udișteanu. „L-a arătat, apoi l-a dat unui membru al staff-ului”, a adaugat el. 

Apoi, „a luat steagul UE și l-a arătat și pe acesta. L-a pus pe balustradă, a rugat pe cineva să îl țină ca să nu cadă, a salutat și a ieșit de pe balcon”, a declarat reporterul Recorder pentru AFP.

B1TV a surprins și imagini cu Dan pe balcon, unde se poate vedea deja steagul României aranjat pe balustradă, în timp ce Dan flutură steagul UE.

Alte imagini filmate din mulțime și publicate pe TikTok (link arhivat aici) confirmă, de asemenea, ordinea în care au avut loc evenimentele.

Dan a ieșit în stradă duminică seara, în București, pentru a-și sărbători victoria în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Susținătorii au fluturat atât steaguri ale României, cât și ale Uniunii Europene. O parte dintre ei au purtat mai multe steaguri europene de mari dimensiuni.

La ora 21:00, în momentul anunțării oficiale a rezultatului, Dan a susținut o declarație de presă, în cadrul căreia steagul României era afișat pe podium.

Image
Candidatul la alegerile prezidențiale din România, Nicușor Dan, salută susținătorii după anunțarea rezultatelor exit poll-urilor la București, pe 18 mai 2025. (AFP / Daniel MIHAILESCU)

Dan se confruntă cu o misiune dificilă de a reuni o țară profund divizată după un tur doi tensionat, în urma căruia victoria centristului a fost salutată de Bruxelles și de alți aliați europeni. 

Pe parcursul campaniei, o serie de narațiuni online — inclusiv afirmații potrivit cărora Dan ar fi „aliniat Bruxelles-ului” și nu intereselor României — au invadat rețelele sociale. Răspândirea unor videoclipuri trunchiate sau scoase din context a fost una dintre principalele tactici folosite în aceste campanii de dezinformare, potrivit unei analize realizate de AFP

AFP a demontat, printre altele, un fragment editat dintr-o discuție pe care Dan a avut-o cu români din Madrid, în aprilie, modificat astfel încât să pară că ar susține „propaganda LGBTQ”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne