Candidatul la președinție Nicușor Dan în timpul unei dezbateri din 15 mai 2025 la Palatul Cotroceni din București, organizată de postul național de televiziune TVR, la care adversarul său a fost absent. (AFP / Daniel MIHAILESCU)

Alegeri prezidențiale în România: o virulentă campanie de dezinformare împotriva candidatului pro-european

Documente falsificate, „deepfake”-uri și atacuri la persoană – candidatul pro-european la alegerile prezidențiale din România, Nicușor Dan, este ținta unei campanii de dezinformare și propagandă care se intensifică înaintea turului al doilea, potrivit analiștilor.

Pentru Roxana Radu, profesoară asociată la Universitatea Oxford din Marea Britanie, atacurile observate pe rețelele sociale împotriva primarului Bucureștiului sunt sistematice și deliberate.

„Acestea poartă semnele unei campanii coordonate, cu conținuturi distribuite și amplificate pe diverse platforme, care apoi capătă amploare prin rețele de boți”, a explicat ea pentru AFP.

Primul scrutin, organizat pe 24 noiembrie, a fost anulat de Curtea Constituțională după ce candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu a obținut un rezultat surprinzător, în urma unei campanii masive pe TikTok marcată de suspiciuni de interferență rusă.

Autoritățile sunt, prin urmare, mult mai vigilente în acest ciclu electoral. Înaintea turului întâi din 4 mai, acestea au avertizat în legătură cu „noi tentative de manipulare și ingerință din partea unor actori statali”.

Contactate de AFP, autoritățile nu au oferit un răspuns până la data publicării.

Platformele Facebook și TikTok, extrem de populare în România – cu aproximativ nouă milioane de conturi fiecare, la o populație de 19 milioane de locuitori – afirmă că sunt în contact permanent cu autoritățile române și că au mobilizat echipe pentru a garanta integritatea alegerilor.

Diplomă falsă și „propagandă LGBT+”

Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, care se va confrunta duminică cu naționalistul George Simion, 38 de ani, clasat pe primul loc în primul tur, a fost vizat inclusiv de o imagine falsificată a diplomei sale de bacalaureat, distribuită de mii de ori pe Facebook, TikTok și X.

Primarul capitalei ar fi obținut, potrivit falsului, note mediocre la toate materiile, cu excepția matematicii – disciplina sa de specialitate. Postările au generat un val de comentarii răutăcioase și îndoieli cu privire la capacitatea sa de a conduce o țară.

Documentul conține incoerențe evidente, însă a fost suficient pentru a-l determina pe Dan să își arate diploma reală într-o dezbatere televizată.

Un alt videoclip intens distribuit sugerează că alesul centrist s-ar fi declarat favorabil includerii de „propagandă LGBT+” în programele școlare.

În realitate, imaginile integrale ale discuției îl arată pe primarul Bucureștiului explicând pur și simplu că educația sexuală ar trebui introdusă „la o vârstă potrivită riscurilor la care sunt expuși copiii”.

Nicușor Dan este constant prudent în privința acestui subiect și a fost chiar criticat pentru faptul că nu a apărat în mod clar drepturile persoanelor LGBTQ+, într-o țară unde influența Bisericii Ortodoxe este foarte puternică.

Atacuri la persoană

Politicianul, care trăiește în concubinaj dar nu este căsătorit, a fost ținta unor atacuri privind viața sa privată – de exemplu, s-a spus că copiii săi nu sunt botezați, afirmație pe care el și partenera sa au dezmințit-o public.

Firea sa rezervată este adesea ironizată în montaje video sau în „deepfake”-uri, videoclipuri extrem de realiste generate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Numeroase postări îl prezintă, de asemenea, ca fiind pe spectrul autist – o narațiune reluată chiar de George Simion.

„Este autist, sărăcuțul”, a spus acesta. La rândul ei, o altă figură a extremei drepte, Anamaria Gavrilă, l-a invitat vineri să facă un control medical pentru a elimina orice suspiciune privind „mișcările bruște și repetitive ale capului, ridicările necontrolate ale umerilor și privirea rătăcită, care evită constant contactul vizual”.

Pentru Mădălina Boțan, profesoară la Universitatea de Științe Politice din București, astfel de narațiuni, observate și în alte alegeri din Europa, „a dezumaniza candidatul, a-l transforma într-o figură nedemnă de încredere, ceea ce poate avea un efect de descurajare asupra susținătorilor săi”. 

Algoritmi favorabili extremei drepte

Image
Candidatul la președinție George Simion vorbește în timpul unei dezbateri cu adversarul său Nicușor Dan (nu apare în fotografie), organizată de Euronews România la București, pe 8 mai 2025. (AFP / Daniel MIHAILESCU)

În schimb, George Simion beneficiază de un teren fertil pe rețelele sociale, unde mesajele sale emoționale și adesea foarte virulente sunt favorizate de algoritmi, în special pe TikTok.

Platforma, vizată de o anchetă a Comisiei Europene, a anunțat în martie că a eliminat peste 27.000 de conturi false.

Însă dezechilibrele persistă: potrivit unui raport publicat săptămâna aceasta de organizația Global Witness, utilizatorii noi de TikTok au fost expuși, înaintea turului al doilea, la „aproape de trei ori mai mult conținut de extremă dreaptă” decât la alte tipuri de mesaje politice.

Un fenomen care, în opinia organizației, „compromite integritatea unei noi alegeri”, TikTok fiind acuzată că nu a luat „măsuri suficiente”.

Un alt studiu, realizat de compania britanică Refute, a identificat „o campanie coordonată de influență” care vizează importanta diasporă românească. Au fost detectate peste 32.000 de videoclipuri promovându-i pe Simion și Georgescu.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne