Vedere a piramidelor din Giza, Egipt, pe 3 mai 2024 (AFP / Jewel SAMAD)

Acest studiu nu dovedește că există „piloni uriași” sub piramidele din Egipt

Piramidele antice din Egipt au fost mult timp o sursă de fascinație, precum și un subiect frecvent al teoriilor conspirației. Cea mai recentă teorie care face vâlvă pe rețelele de socializare susține că monumentele ascund vaste structuri subterane sau chiar un 'oraș îngropat'. Afirmațiile provin dintr-un anunț de presă făcut în martie 2025 de trei cercetători italieni care nu sunt specialiști nici în arheologie, nici în egiptologie. Ipoteza lor, bazată pe interpretări controversate ale imaginilor radar, este lipsită de orice fundament științific, au declarat experții pentru AFP.

”De-a lungul decadelor, oamenii au considerat că piramidele din Egipt au fost construite doar ca morminte grandioase, utilizând unelte primitive. Cu toate acestea, o descoperire arheologică recentă ar putea răsturna complet această concepție (...) cea mai uluitoare descoperire a fost făcută la o adâncime mai mare: opt coloane cilindrice masive, decorate cu spirale sculptate, ce se întind până la 648 de metri sub pământ”, spune parțial o lungă postare pe Facebook din 23 martie 2025, distribuită de peste 2,000 de ori. 

„O descoperire uimitoare contestă tot ce credeam că știm despre piramidă”, titrează în parte un articol care împărtășește afirmații similare. 

Afirmațiile au început să se răspândească după ce trei cercetători italieni - Corrado Malanga, Filippo Biondi și Armando Mei - au anunțat că au folosit așa-numita tehnologie radar cu apertură sintetică (SAR) pentru a scana Piramida lui Khafre, una dintre cele trei piramide de la Giza, și au descoperit „un complex subteran colosal”.

În cadrul a două conferințe de presă organizate în Italia pe 15 și 16 martie și difuzate pe YouTube pe 22 și 23 martie, ei și-au prezentat cercetările. Aceștia susțin că sub piramida Khafre se află opt structuri cilindrice în formă de spirală, care ar coborî la o adâncime de peste 600 de metri și care conduc la două structuri cubice mari. Întregul complex subteran acoperă o suprafață de aproximativ doi kilometri sub toate cele trei piramide de la Giza, spun cercetătorii. În total, aceste două videoclipuri au fost vizionate de peste 340 000 de ori. Timp de mai bine de o oră, cercetătorii au dezvăluit imagini presupuse a fi rezultatul analizelor lor, alimentând o frenezie pe rețelele de socializare.

Image
Capturi de ecran ale afirmațiilor înșelătoare realizate pe 7 aprilie 2025

Mesaje despre presupusa descoperire au circulat rapid în numeroase limbi, inclusiv engleză, japoneză, arabă și franceză. Anunțul a fost preluat și de mai multe instituții de presă, precum Daily Mail din Marea Britanie.

Dar această teorie nu se bazează pe niciun fapt științific, au declarat experții pentru AFP. „Ipotezele sunt prezentate ca certitudini. Nu există nicio separare între ipoteză și ceea ce ei cred că a fost dovedit”, a declarat pentru AFP, la 28 martie 2025, Vincent Rondot, director de cercetare la Centrul Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) din Franța și director al departamentului de antichități egiptene de la Muzeul Louvre.

Studiu fără arheolog sau egiptolog calificat

Există o serie de motive de precauție. Primul este faptul că presupusa descoperire a fost publicată inițial pe un blog condus de o persoană pe nume Greg Reese. Reese se descrie ca scriitor și „diseminator de adevăruri ascunse și conspirații criminale”.

Cercetarea prezentată în martie 2025 nu a fost publicată în nicio revistă științifică și niciun arheolog sau egiptolog calificat nu a fost implicat în această lucrare.

Unul dintre autori, Corrado Malanga, este afiliat la Universitatea italiană din Pisa, dar domeniul său de expertiză este chimia organică. De asemenea, se declară interesat de ufologie, studiul OZN-urilor.

El susține că mulți oameni au fost răpiți de extratereștri și că majoritatea „nu își amintesc răpirea, deși poartă unele urme fizice ale acesteia sub forma unor cicatrici care datează de la operațiile și intervențiile chirurgicale efectuate de extratereștri”. Pe site-ul său, Malanga afirmă că un test de autoevaluare online ar putea determina dacă o persoană a fost răpită și că instrumente precum hipnoza regresivă și programarea neuro-lingvistică pot fi utilizate pentru recuperarea amintirilor.

Un coleg cercetător, Filippo Biondi, a postat un mesaj pe LinkedIn după prezentarea de presă pentru a clarifica faptul că nu mai face parte din Universitatea Strathclyde din Scoția și că acum conduce o companie privată de imagistică radar, Harmonicsar.

Cel de-al treilea membru al echipei, Armando Mei, se descrie ca fiind un cercetător arheologic și jurnalist. El este autorul mai multor cărți care apără teorii pseudo-arheologice, inclusiv una care susține că dealurile Visoko din Bosnia nu sunt formațiuni naturale, ci piramide antice construite de om. Cu toate acestea, această teorie a fost infirmată de comunitatea științifică și arheologică.

Nicole Ciccolo, purtătoarea de cuvânt a conferințelor de presă, este grafolog și are un canal YouTube cu peste 34 000 de abonați, pe care găzduiește discuții despre piramide și aterizarea pe Lună. În 2024, ea a publicat un videoclip intitulat „How to walk to Mars”, în care ea și Malanga pun la îndoială autenticitatea misiunilor lunare. Ei sugerează că NASA a înscenat primii pași ai omenirii pe Lună.

Image
Captură de ecran a paginii YouTube a lui Nicole Ciccolo realizată la 01 aprilie 2025

În loc ca rezultatele lor să fie revizuite de colegi, egiptologul francez Rondot a declarat că cercetătorii au decis să ocolească bunele practici științifice anunțându-și descoperirea pe rețelele de socializare și în cadrul unei conferințe de presă.

„Rezultatele de acest gen nu sunt făcute publice mai întâi publicului larg. Le împărtășești cu un grup foarte limitat de oameni care le pot evalua validitatea”, a spus Rondot.

„Nu există dovezi”

Potrivit lui Guillemette Andreu-Lanoë, vicepreședinte al Societății franceze de egiptologie și fost președinte al consiliului științific al Institutului francez de arheologie orientală (IFAO), și Jean-Guillaume Olette-Pelletier, specializat în egiptologie, cu un doctorat obținut la Universitatea Paris-Sorbonne, nu există niciun studiu arheologic sau geologic care să susțină ipoteza unor structuri subterane de mari dimensiuni sub piramidele de la Giza.

„Piramidele sunt structuri monumentale de piatră construite pe un platou plat”, a declarat Olette-Pelletier pentru AFP la 31 martie 2025. „Ele au fost ulterior scobite sau adaptate pentru a integra camere funerare și de înmormântare, dar nu există nicio dovadă a unor rețele subterane atât de adânci precum cele menționate”.

Arheologia utilizează tehnici precum magnetometria, care face posibilă analiza solului până la trei-cinci metri adâncime. Cu toate acestea, afirmațiile făcute în acest studiu nu se bazează pe „niciun fel de date valide din punct de vedere științific”, a declarat Olette-Pelletier.

Principalul argument avansat de cercetătorii italieni se bazează pe utilizarea unui „radar cu apertură sintetică” sau SAR, o tehnologie utilizată în special de NASA pentru a cartografia suprafața Pământului. Dar acest tip de radar nu este conceput pentru a detecta structuri situate la câteva sute de metri sub pământ, au declarat experții.

„Undele radar vor fi absorbite în sol pe măsură ce se deplasează. Prin urmare, va exista o constrângere în ceea ce privește adâncimea, care poate fi de ordinul câtorva zeci de metri cel mult”, a declarat pentru AFP, la 26 martie, Lawrence Conyers, specialist radar la Universitatea din Denver.

NASA însăși confirmă că SAR „face posibilă obținerea de imagini detaliate ale terenului Pământului”, dar „nu este conceput pentru a sonda adâncimi extreme”. 

O ipoteză științifică poate fi acceptată numai după acumularea de dovezi consistente, validate de publicații științifice recunoscute și de cercetări pe teren. Dar, în acest caz specific, se pare că autorii nu au efectuat săpături în Egipt și nici nu au obținut autorizație din partea Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

Renumitul arheolog egiptean Zahi Hawass, fost ministru al Turismului și Antichităților al Egiptului, a dezmințit afirmațiile cercetătorilor italieni într-o declarație (arhivată aici) care a fost preluată de presa internațională (aici în arabă și aici în engleză). Hawass a descris afirmațiile drept „nimic altceva decât invenții”.

„Nu există nicio dovadă științifică care să susțină aceste afirmații”, a spus el. Baza piramidei lui Khafre „a fost sculptată direct din roca de bază la o înălțime de aproximativ 8 metri. Conform studiilor științifice extinse și cercetărilor efectuate în ultimii ani, nu există coloane sub această bază”, a spus el. „Astfel de zvonuri nefondate vor fi în cele din urmă aruncate la coșul de gunoi al istoriei”, a adăugat el.

Olette-Pelletier a adăugat că autoritățile egiptene însele au lansat în 2015 așa-numitul proiect ScanPyramids, care urmărește în special să descopere camerele secrete din inima piramidelor din Giza și Dahshur și să facă lumină asupra construcției acestora fără a fi nevoie să se excaveze. Tehnologia aplicată este un amestec de termografie în infraroșu, imagistică prin radiografie muonică și reconstrucție 3D.

Un document din 2022

Un alt element care a fost folosit pentru a susține teza presupuselor megastructuri de sub piramide este o publicație științifică din 2022 a lui Corrado Malanga și Filippo Biondi.

Acesta detaliază modul în care o nouă metodă care combină radarul cu apertură sintetică (SAR) și tomografia Doppler (tehnică de imagistică) ar permite cartografierea interiorului Piramidei lui Khufu din Giza fără săpături sau deteriorări, deschizând calea pentru explorarea neinvazivă a altor monumente antice.

Publicată online în 2022, această publicație nu menționează, totuși, nicio descoperire majoră sau existența unor posibile suprastructuri în interiorul Piramidei lui Khafre.

„M-au pierdut în „algoritmii” pe care i-au folosit pentru interpretarea lor și i-au spus editorului că trebuie să aducă un matematician de top să se uite la asta. Nu sunt sigur că au făcut-o, deoarece articolul a apărut cu toate acele ecuații în el, pe care nu le-am înțeles niciodată”, și-a amintit Conyers despre faptul că i s-a cerut să revizuiască lucrarea 2022 la acea vreme.

Imagini mai vechi

Unele dintre postările de pe rețelele de socializare care distribuiau afirmațiile cercetătorilor italieni conțineau imagini care, de fapt, circulă online de ceva vreme.

„Mai jos vedeți o redare artistică a scanărilor radar făcute publice recent ale celor mai mari structuri realizate artificial pe Pământ sub complexul piramidal Giza. Incredibila ilustrație este la scară”, a scris adeptul teoriei conspirației Alex Jones pe X la 20 martie 2025, distribuind o fotografie a piramidelor ca vârfuri ale unor obeliscuri subterane mari, împodobite cu motive și inscripții egiptene.

Prin căutări inverse de imagini pe Google Lens și Tineye, aflăm că această imagine circula deja pe rețelele sociale în 2023.

Image
Captură de ecran a postărilor de pe X eealizată pe 1 aprilie 2025

În septembrie 2024, publicația de parodie franceză Pediavenir a glumit: „Arheologii dezvăluie că piramidele egiptene sunt de fapt turnuri masive construite în subteran”, împărtășind în același timp aceeași imagine.

O altă imagine care circulă pe scară largă pe rețelele de socializare arată o secțiune transversală a piramidei și presupusele structuri de dedesubt. Imaginea și informațiile false care o însoțesc au fost preluate de o instituție de presă marocană.

Speculațiile cu privire la coloanele subterane mari s-au transformat de atunci în afirmații online conform cărora un „vast oraș subteran” ar fi fost descoperit sub piramide, însoțite uneori de imagini generate de calculator. „Ei au amplificat farsa și au transformat-o într-o farsă super-științifică”, a declarat Olette-Pelletier.

Teorii ale conspirației piramidale

Piramidele din Egipt sunt un subiect frecvent al teoriilor conspirației și al poveștilor paranormale. Unii pretind implicarea extratereștrilor în construcția lor, în timp ce alții susțin că piramidele ascund cunoștințe oculte ținute secrete de elită.

Aceste teorii ale conspirației s-au răspândit mai mult odată cu apariția rețelelor sociale și a platformelor video precum YouTube. „Există un înainte și un după sosirea acestor platforme”, a declarat Tristan Mendès France, specialist în culturi digitale și extremism online, pe 29 martie 2025. „Ele au oferit o vizibilitate fenomenală acestor narațiuni, permițându-le să ajungă la un public fără precedent”.

Potrivit acestuia, aceste teorii au circulat mai întâi în cercurile conspiraționiste, înainte de a fi preluate de mass-media senzaționalistă în căutare de click-uri. „O parte semnificativă a utilizatorilor de internet ajung să fie prinși în propriile ecosisteme informaționale, unde obiceiurile lor de consum le consolidează convingerile”, a spus el.

Acest fenomen îl îngrijorează pe Mendès France. „Dacă acceptăm ideea că tot ceea ce am fost învățați despre piramide este fals, atunci aceasta implică faptul că sistemele naționale de educație și guvernele din întreaga lume iau parte la o vastă conspirație”, a spus el.

De aici, această îndoială sistematică poate duce la o radicalizare a convingerilor. „Ceea ce pare a fi o gândire conspiraționistă recreativă poate, atunci când este cultivată continuu, să deschidă ușa către o viziune mai extremă a realității”, a spus el.

AFP a verificat deja mai multe afirmații false referitoare la piramidele egiptene, inclusiv aici, aici și aici.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne