România nu prevede amenzi pentru folosirea termenilor „mamă” și „tată” în public
- Publicat pe 19 Decembrie 2024, la 14:16
- Actualizat pe 19 Decembrie 2024, la 15:57
- 5 minute de citit
- De: Paula CABESCU, AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Într-un videoclip postat pe TikTok, pe 13 decembrie 2024 și distribuit de peste 21.000 de ori, adunând peste 50.000 de aprecieri, o femeie susține că românii pot fi amendați cu până la 2.000 de lei pentru folosirea cuvintelor „mamă” și „tată” în public. Ea sugerează că oamenii vor fi obligați să adopte termeni precum „părinte 1” și „părinte 2” atunci când copiii se adresează părinților lor. Ea susține că aceasta înseamnă că femeile nu se vor mai putea bucura pe deplin de „binecuvântarea pe care Dumnezeu a dat-o mamelor”.
Videoclipul a fost, de asemenea, distribuit pe Facebook de mii de ori (aici sau aici ).
O postare susține, de asemenea, că amenda ar fi de 2.000 de euro, semnificativ mai mult decât 2.000 de lei. Un utilizator a comentat: „Vor să desființeze ortodoxia, acesta este scopul neo-marxiștilor, ne vor fi impuse mai multe reguli, acesta este doar începutul”. Un altul a spus: „Ați vrut Europa, suportați-o”.
Totuși, acest lucru este fals. AFP nu a găsit nicio lege sau proiect legislativ în România care să impună amenzi pentru utilizarea unor termeni precum „mamă” și „tată”. Afirmația pare să provină dintr-un glosar intern al Parlamentului European conceput pentru a promova incluziunea prin recomandarea unor termeni neutri precum „părinte” în contexte administrative - un document care a fost anterior ținta dezinformării.
Afirmații vechi
O afirmație similară a apărut pentru prima dată în martie 2021, provenind de la versiunea moldovenească a Sputnik, o instituție media controlată de statul rus recunoscută pe scară largă pentru răspândirea dezinformării și promovarea propagandei Kremlinului, care vizează adesea ceea ce numește „agenda LGBTQ” și amenințările percepute la adresa valorilor familiei.
La momentul respectiv, afirmația a fost distribuită și de bloguri românești la scurt timp după aceea (aici,aici).
Și în acest caz, afirmația provine dintr-o interpretare greșită a glosarului lingvistic incluziv al Parlamentului European, care a recomandat doar utilizarea unor termeni neutri precum „părinte” în formularele administrative pentru a recunoaște diversele structuri familiale.
„Unealtă administrativă”
La începutul lunii ianuarie 2021, Parlamentul European a publicat un glosar de limbaj nediscriminatoriu pentru comunicarea internă și externă. Scopul documentului de 19 pagini este de „a ajuta personalul Parlamentului European să comunice corect în domeniile dizabilității, aspectelor LGBTQ și chestiunilor legate de rasă, etnie și religie” (arhivat aici).
În special în secțiunea privind terminologia LGBTQ, documentul afirmă că „este important să se recunoască diversitatea formării familiei” și că, prin urmare, termenii „părinți/îngrijitori” sunt preferabili termenilor „mamă/tată”.
În versiunea română a glosarului, la pagina 12, se explică faptul că „un exemplu în acest sens ar fi formularele administrative, unde este esențial să se recunoască toate realitățile”.
Cu toate acestea, documentul nu interzice și nu amendează o utilizare mai tradițională a terminologiei familiale.
Glosarul este „un instrument administrativ, un glosar practic pentru administrație, în special pentru traducătorii care lucrează într-un mediu complex în care multilingvismul este norma”, a declarat pentru AFP biroul de presă al Parlamentului European.
Acesta a subliniat că glosarul nu a fost distribuit deputaților europeni, deoarece aceștia „se bucură de libertatea mandatului” (a se vedea aici), și nici „nu face parte din niciun dosar legislativ”. „Este un instrument intern pentru administrație”, a scris biroul într-un e-mail din 16 decembrie 2024.
Ghidul Parlamentului European privind limbajul neutru din perspectiva genului a fost adoptat pentru prima dată în 2008.
De atunci, ghidul a fost actualizat periodic pentru a ține pasul cu evoluțiile lingvistice și culturale, de exemplu în 2018.
În România, guvernul a declarat că nu există legi sau proiecte de lege care să impună amenzi pentru utilizarea în public a unor termeni precum „mama” și „tata”.
„Informația privind posibilele amenzi pentru folosirea termenilor 'mamă' și 'tată' este complet falsă și nu are bază legală în legislația națională”, a declarat Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru AFP la 18 decembrie 2024.
„Nu există nicio lege, proiect legislativ sau reglementare în vigoare în România care să impună amenzi pentru utilizarea termenilor 'mamă' și 'tată' în spațiul public”, a scris acesta într-un e-mail.
„Autoritățile române nu au adoptat o astfel de măsură, iar informația menționată nu are temei legal”, a adăugat ministerul.
AFP a contactat, de asemenea, mai multe ONG-uri, cum ar fi Asociația Pro Democrația, care se concentrează pe promovarea democrației și a participării civice, și Asociația ACCEPT, care se concentrează pe drepturile LGBTQ. Niciuna dintre acestea nu avea cunoștință de vreo astfel de legislație sau inițiativă.
„Din sursele noastre interne, în România la ora actuală nu exista nicio lege sau proiect legislativ local care impune amenzi pentru utilizarea termenilor 'mamă' și 'tată' în public”, a declarat secretarul general Iuliana Iliescu de la Asociația Pro Democrația într-un e-mail din 16 decembrie 2024. „Nu au fost date amenzi in acest sens asociat ghidului european”, a mai spus ea.
Victor Ciobotaru, directorul Asociației ACCEPT, a declarat de asemenea pentru AFP la 17 decembrie că „nu există vreun proiect de lege în acest sens”.
„Ghidul din parlamentul european nu cuprindea decât recomandări de adoptare a unui limbaj incluziv în situații administrative specifice. Nu avem cunoștință de existența unor inițiative legislative sau de de demersuri de introducere de pedepse în aceste sens”, a adăugat Ciobotaru.
Asociația ACCEPT a publicat și o postare pe Facebook în care demontează afirmațiile false care circulă pe internet.
AFP a demontat alte dezinformări legate de LGBTQ aici în română și aici în engleză.
Imaginea principală a fost înlocuită.19 decembrie 2024 Imaginea principală a fost înlocuită.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne