UE nu a ordonat Moldovei să introducă în școli ore pentru studiul LGBTQ
- Publicat pe 9 Octombrie 2024, la 14:54
- 9 minute de citit
- De: Paula CABESCU, AFP România
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Presupusul document, care pretinde a fi un ordin oficial al Ministerului Educației din Moldova și care poartă semnătura ministrului Dan Perciun, prezintă mai multe măsuri presupuse a fi legate de potențiala aderare a Moldovei la UE. Încă de la primul paragraf, documentul afirmă că obiectivele sale sunt „creșterea calității procesului educațional în ceea ce privește concentrarea asupra nevoilor de formare ale elevilor și punerea în aplicare a inițiativei «Ambasadori pentru UE»”.
Acesta continuă prin impunerea a cel puțin o oră pe săptămână pentru cursuri de educație sexuală și studii de gen non-binare, alocarea de fonduri de stat pentru băi neutre din punct de vedere al genului în școlile municipale și introducerea unui program extracurricular european pentru activități de team-building. În plus, ordinul impune angajaților din învățământul municipal să urmeze cursuri de educație sexuală aprobate de UE. Ultimul punct al ordinului vorbește despre faptul că Ludmila Pavlov, „secretar de stat”, va controla executarea acestui ordin.
„Maia și cei din PAS nu au copii, de asta susțin toată mizeria și satanismul european și american. Ei vor să își bată joc de copiii noștri. Treziți-vă odată moldoveni”, scrie o postare pe Facebook din 28 septembrie 2024 cu referire la președinta Republicii Moldova Maia Sandu și fostul ei Partid Acțiune și Solidaritate, care prezintă documentul, partajat de 125 de ori.
„Stimați părinți, să nu acceptăm aceasta, să ne opunem vehement acestei urgii... zice gurile apropiaților de... că acest document e fals... slavă lui Dumnezeu... că această hârtie e fake... rog toți cei ce îl citiți... să îl memorați... și o să vă convingeți că în scurt timp... documentul acesta o să apară din nou cu o nouă forță... care deja va avea caracter... adevărat”, scrie o altă postare din 29 septembrie 2024, distribuită și ea de zeci de ori.
De asemenea, au fost distribuite mai multe postări similare, de exemplu aici, aici sau aici.
Pe 20 octombrie 2024, Moldova va organiza alegeri prezidențiale, simultan cu un referendum-cheie privind aderarea la Uniunea Europeană (UE). Referendumul urmărește să modifice Constituția națională pentru a include oficial obiectivul aderării la UE, reflectând angajamentul Moldovei de a strânge legăturile cu Europa în contextul tensiunilor geopolitice actuale, în special cu Rusia.
Afirmațiile privind o presupusă agendă LGBTQ legată de Uniunea Europeană sunt răspândite de ceva timp, aceste narațiuni survenind adesea și mai mult în timpul momentelor politice critice, în special în preajma alegerilor sau a discuțiilor privind integrarea în UE, cum ar fi în cazul Moldovei, care a primit statutul de țară candidată din partea Consiliului European la 23 iunie 2022.
„Comunitatea LGBTIQ+ este frecvent vizată de actori ruși și pro-ruși pentru a discredita integrarea Republicii Moldova în UE, în special în contextul actual, înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Peter Stano, într-un e-mail trimis pe 8 octombrie 2024.
Dar documentul este falsificat, au declarat mai multe surse pentru AFP.
„Nu există informații” despre acest document
La 24 septembrie 2024, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova (MEC) a emis un avertisment, declarând că așa-numitul „ordin” privind introducerea obligatorie a orelor suplimentare în universități este un document „fals”. Ministerul a mai indicat că a sesizat autoritățile de aplicare a legii cu privire la falsificarea documentelor oficiale. Acest lucru a fost, de asemenea, preluat de diverse instituții media, spre exemplu aici, aici sau aici, care au relatat dezmințirea ministerului.
În aceeași zi, ministrul Dan Perciun a mai precizat, într-o postare pe Facebook, că mai multe persoane au primit prin e-mail un „ordin” trucat, care urmărea să legitimeze diverse falsuri promovate de propaganda rusă și agenții săi locali cu privire la integrarea europeană. Perciun a precizat că „în această lună este esențial să fim vigilenți și să nu ne lăsăm manipulați de cei care vor răul Republicii Moldova”, adăugând că sistemul educațional va beneficia de investițiile europene pentru modernizarea școlilor, grădinițelor și universităților moldovenești.
„Acest document este în totalitate fals”, a declarat MEC pentru AFP într-un e-mail din 7 octombrie 2024, la câteva zile după ce postarea a început să circule din nou pe rețelele sociale.
Ministerul Educației și Cercetării a precizat pentru AFP că nu există niciun „Ordin nr. 195 din 15 septembrie 2024” înregistrat în sistemul său. În schimb, au spus ei, registrul lor oficial indică faptul că „Ordinul nr. 195 este din 2 februarie 2024”, și se referă la „anularea concursului pentru funcția vacantă de director al Colegiului de Arte Plastice «Alexandru Plămădeală» din Chișinău”.
AFP a căutat ordinele emise în septembrie 2024 și a văzut că există două publicate pe 3 septembrie (1, 2), precum și alte două pe 20 și 22 septembrie. Niciunul dintre acestea nu se referă la introducerea studiilor LGBTQ. AFP nu a putut găsi ordinul la care face referire ministerul.
„Ordinul trucat apărut în spațiul mediatic conține formulări care nu sunt utilizate în limbajul oficial al Ministerului”, a declarat serviciul său de presă, adăugând că „ordinele ministrului nu se referă doar la instituțiile de învățământ din municipii, ci la întregul sistem educațional”, spre exemplu. „În instituții nu avem 'studenți', dar 'elevi', nu avem 'prelegeri', dar 'lecții', nu avem 'băi comune', dar 'blocuri sanitare', nu avem 'cursuri”, dar „discipline școlare'”, au adăugat aceștia.
„Nu avem secretar de stat Ludmila Pavlov”, a mai spus MEC. Potrivit site-ului oficial, Ludmila Pavlov deține funcția de secretar general adjunct al ministerului.
Atunci când a fost întrebat despre directive sau recomandări din partea Uniunii Europene cu privire la includerea studiilor LGBTQ în programa școlară din Moldova, ministerul a susținut că „nu există”. De asemenea, ei au clarificat că Moldova nu are obligații specifice legate de reformele educaționale privind drepturile LGBTQ ca parte a procesului său de aderare la UE, afirmând că „armonizarea legislației” pe tema Educației „nu prevede expres această măsură”.
Ministerul Educației desfășoară în prezent o reformă curriculară menită să alinieze curriculumul național la standardele educaționale europene. Cu toate acestea, nu există planuri specifice de a introduce cursuri legate de drepturile LGBTQ în acest cadru, după cum arată documentul aici.
Republica Moldova a făcut progrese în drumul său către aderarea la UE în decembrie 2023 odată cu deschiderea negocierilor de aderare.
În avizul său privind cererea de aderare a Moldovei, publicat în iunie 2023, Comisia Europeană a identificat mai multe domenii în care erau necesare îmbunătățiri. Acestea includeau punerea în aplicare a „18 hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, care acopereau aspecte precum „eșecul autorităților de a oferi protecție împotriva violenței domestice și a discriminării pe motive de orientare sexuală”. De asemenea, Comisia a considerat că „trebuie să se facă mai mult pentru a aborda discursul instigator la ură și discriminarea bazată pe orientarea sexuală și identitatea de gen, precum și violența bazată pe gen”.
De asemenea, Comisia a remarcat că Moldova trebuie să „consolideze protecția drepturilor omului, în special a grupurilor vulnerabile” și să continue eforturile de promovare a „egalității de gen” și de combatere a „violenței împotriva femeilor”. Cu toate acestea, deși Comisia evidențiază domeniile în care sunt necesare progrese suplimentare, nu sunt prezentate măsuri specifice privind protecția minorităților sexuale.
„Uniunea Europeană nu a solicitat niciodată includerea studiilor LGBTIQ în curriculum-ul educațional din Moldova”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano.
Stano a menționat că UE promovează drepturile omului în Moldova prin intermediul procesului de aderare, iar acest lucru „include sprijin pentru sectorul justiției, transparență, responsabilitate și măsuri antidiscriminare în protecția tuturor minorităților, inclusiv a comunității LGBTIQ+”.
De asemenea, AFP a contactat GENDERDOCM (GDM), o organizație neguvernamentală care protejează și promovează drepturile persoanelor LGBTQ din Moldova, pentru a întreba despre presupusul document.
„Nu avem nicio informație despre aceste documente”, a declarat pentru AFP Angelica Frolov, coordonatoarea programului de lobby și advocacy pentru drepturile LGBTQ al GDM, într-un e-mail din 4 octombrie 2024.
Frolov a subliniat pericolul mai larg al acestor „știri false”, afirmând că astfel de dezinformări pot avea efecte „mult mai nocive și profunde” decât par la prima vedere, deoarece scopul lor este de a provoca reacții din partea statului și a societății civile care să implice un refuz de a proteja persoanele LGBTQ sau de a combate discriminarea împotriva lor. „Mulți oficiali și persoane publice influente au căzut, din păcate, în această capcană bine întinsă.”, a spus ea.
AFP a contactat, de asemenea, universitățile din Moldova cu privire la acest presupus document.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Moldova (aici) a precizat pentru AFP, într-un e-mail din 8 octombrie 2024, că nu a primit nicio directivă din partea Ministerului Educației și Cercetării, nici din partea vreunei alte instituții, cu privire la introducerea studierii drepturilor LGBTQ în programul său de studii. De asemenea, universitatea a declarat că nu are informații despre nicio directivă a UE privind includerea subiectelor LGBTQ în programele academice. Universitatea a adăugat că în cadrul său „nu se promovează, nu se studiază, nu se țin cursuri și nu se desfoșăară activități extracurriculare referitoare la drepturile LGBTQ” în acest moment.
Inițiativa „Ambasadori pentru UE” din Moldova nu are legătură cu LGBTQ
AFP a verificat, de asemenea, inițiativa "Ambasadori pentru UE", menționată în documentul fals care circulă pe rețelele de socializare, și a constatat că aceasta a fost propusă de președinție ca un "efort apolitic de susținere și promovare a vectorului european în rândul elevilor care studiază în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova", a scris presa locală, care a transmis și un document semnat la 28 august 2024 de Ministerul Educației.
Potrivit documentului, ministerul solicită liderilor educaționali și organelor locale de specialitate să organizeze în mod activ activități de informare legate de inițiativa „Ambasadori pentru UE” pe parcursul anului de învățământ 2024-2025 și să asigure participarea elevilor și profesorilor conform unui calendar prestabilit, care nu este încă menționat.
Ministerul Educației și Cercetării a declarat pentru AFP în e-mailul său din 7 octombrie că inițiativa „Ambasadori pentru UE”, propusă de Aparatul Prezidențial al Republicii Moldova, vizează promovarea valorilor europene în rândul elevilor din școlile de învățământ general.
De asemenea, AFP nu a putut găsi nicio politică legată de LGBTQ asociată cu acest document.
Discriminarea rămâne o problemă în societatea moldovenească. În ciuda faptului că țara a fost recunoscută în mai 2023 pentru progresele semnificative realizate în ceea ce privește protecția juridică a persoanelor LGBTQ, un studiu din martie 2024 a arătat că 70% dintre moldoveni nu ar accepta încă persoanele LGBTQ ca vecini.
Sprijinul public pentru parcursul european a crescut în ultimele luni, de la 57% în aprilie 2024 la 63% în septembrie, potrivit celui mai recent sondaj publicat în octombrie de Watchdog. În plus, 53% dintre moldoveni cred că majoritatea populației sprijină acum aderarea la UE.
Președinta Maia Sandu, care candidează pentru a fi realeasă, conduce în prezent cursa prezidențială, 36% dintre respondenți exprimându-și sprijinul pentru ea, potrivit unui sondaj CBS-Research publicat de Watchdog. Cu o poziție pro-UE puternică a administrației sale, este de așteptat ca Sandu să obțină o victorie în al doilea tur al alegerilor împotriva oricărui contracandidat.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne