Acest videoclip nu arată un actor care se preface a fi o victimă a regimului al-Assad în Siria

Ofensiva fulgerătoare a unei alianțe de rebeli condusă de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a pus capăt, pe 8 decembrie 2024, regimului președintelui Bashar al-Assad. Între dezvăluirile despre atrocitățile comise de clanul Assad și întrebările legate de intențiile noii puteri, numeroase informații false sau scoase din context circulă de atunci pe rețelele sociale. Unele dintre aceste postări susțineau că prezintă un incident înscenat în care era implicat un bărbat despre care se spunea că și-a simulat rănile în urma unor presupuse torturi din partea fostelor autorități ale țării. În realitate, videoclipul prezintă irakieni filmând o scenă umoristică la Bagdad.

Rebelii conduși de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au preluat puterea pe 8 decembrie, înlăturându-l pe fostul președinte Bashar al-Assad, a cărui familie a condus Siria cu o mână de fier timp de peste cinci decenii. 

De atunci, numeroase imagini cu prizonieri torturați și mărturii despre represiunea exercitată de foștii lideri ai țării au fost distribuite în mass-media și pe rețelele sociale.

Unii utilizatori de rețele sociale pun însă la îndoială veridicitatea unor mărturii, distribuind o filmare despre care susțin că ar fi o înscenare făcută de un bărbat pretindea că a fost torturat sub regimul lui Bashar al-Assad. 

„O 'victimă a torturii' lui Assad sare pe piciorul lui 'torturat' până când 'salvatorii' îi arată greșeala... ”, spune una dintre postările care distribuie videoclipul, publicată pe 14 decembrie 2024. Alte postări similare ai fost făcute aici sau aici

În videoclipul de aproximativ zece secunde, un bărbat coboară dintr-un taxi cu piciorul drept în ghips. Bărbatul așa-zis rănit se sprijină inițial pe piciorul bandajat, până când un alt bărbat, care îl ajută, îi dă o palmă ușoară peste cap pentru a-i indica să schimbe piciorul.  

Videoclipul a devenit viral, circulând cu afirmații similare în mai multe limbi, inclusiv în engleză, spaniolă, chineză  și italiană.

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook realizate pe 19 decembrie 2024

Dar, spre deosebire de ceea ce susțin postările, aceste imagini nu sunt menite să amplifice realitatea atrocităților din Siria. 

Un videoclip umoristic

Pentru a identifica locul filmării, am realizat o căutare inversă de imagini pe video. Aceasta a permis obținerea unei versiuni mai clare, în care se distinge un număr de telefon și inscripția „x_Hayder_r” pe geamul taxiului. Printr-o căutare pe Google folosind aceste informații, am descoperit contul de Instagram al persoanei care a distribuit inițial videoclipul (arhivat aici).  

Videoclipul a fost publicat de acesta pe 8 decembrie 2024, în aceeasi zi în care gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham a preluat puterea in Siria. 

Image
Captură de ecran a contului de instagram al lui x_hayder_r realizată pe data de 16 decembrie 2024

În biografia sa, acest internaut menționează că deține un magazin în cartierul al-Kadhimiya, Bagdad, situat în apropierea unei subunități de pompieri. De asemenea, în fundalul videoclipului se pot observa numele unor restaurante în limba arabă. Aplicația de telefon Google Lens ne ajută să traducem cuvântul „falafel” scris pe una dintre vitrine.

Image
Captură de ecran din Google Lens realizată pe 16 decembrie 2024

O căutare pe Google Earth Pro pentru restaurante de falafel în cartierul al-Kadhimiya, Bagdad, confirmă că videoclipul a fost filmat în acest loc (arhivat aici).

Image
Capturi de ecran a unei imagini din satelit (stânga) și a unei imagini Google Maps (dreapta), casetele colorate au fost adăugate de AFP

O falsă informație recurentă

O căutare inversă a arătat că aceeași video a fost distribuită în mod fals de utilizatorii de rețele sociale, care afirmau în alte postări că bărbatul în ghips era un actor palestinian care încerca să se prezinte ca fiind o victimă în contextul războiului din Fâșia Gaza. 

„Un alt Pallywood! Un actor din Gaza se preface că este ‘victimă’, dar greșește accidental piciorul cu ghips, încercând să păcălească. Asta numesc ei (un) genocid!”, scria, de exemplu, în franceză un utilizator pe X, pe 13 decembrie. 

În urma răspândirii rapide a acestor postări, autorul videoclipului a clarificat că filmarea a avut loc la Bagdad și că este, mai ales, o glumă, fără legătură cu situația din alte țări.

„Acest videoclip a fost filmat în Irak, la Bagdad, mai precis în cartierul al-Kadhimiya”, a spuns în arabă utilizatorul x_Hayder_r pe Instagram pe 14 decembrie. „Un videoclip umoristic pe care îl atribuiți tinerilor palestinieni și îl prezentați ca fiind din Gaza. Ce legătură are acesta cu Gaza?, spuneți-mi?”, adaugă el.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, din 7 octombrie, videoclipuri și fotografii au fost scoase din context și prezentate în mod fals drept propagandă menită să tulbure opinia publică. Pe rețelele de socializare, unii utilizatori au denunțat presupusele înscenări ale unor palestinieni care încearcă să exagereze pierderile umane, acuzație însoțită adesea de termenul „Pallywood”, o combinație între Palestina și Hollywood. 

AFP a demontat numeroase afirmații însoțite de fotografii scoase din context, fiind realizate în alte momente sau în alte locuri. Printre cele mai virale exemple se numără: cadavre învelite în giulgiuri în timpul unei manifestații la Cairo, în 2013; un copil costumat de Halloween în Thailanda; tineri care transportă un altul pentru a înfrunta o interdicție de circulație în Iordania; un exercițiu medical din 2017 sau imagini cu o fetiță salvată dintre dărâmăturile unui bombardament, care a fost dusă în brațe de mai multe persoane. 

AFP a demontat și alte dezinformări privind răsturnarea lui Bashar al-Assad de la putere în Siria. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne