
Afirmații nefondate că Michelle Obama este o femeie transsexuală folosesc imagini alterate ca „dovezi”
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 29 Iunie 2022, la 12:37
- 13 minute de citit
- De: AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Obama nu este singura femeie celebra care a devenit ținta unor afirmații transfobe. Actuala vicepreședinta a SUA, Kamala Harris, premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, și soția președintelui francez Emmanuel Macron, Brigitte, au fost, de asemenea, subiectul unor afirmații nefondate potrivit cărora ar fi femei transsexuale, după cum AFP a relatat aici la sfârșitul anului trecut.
„Adevărul: Michelle Obama este de fapt Michael La Vaughn”, titrează postările de pe blog, de exemplu aici și aici, care au fost distribuite în total de aproape 400 de ori pe Facebook din 13 iunie 2022.

Afirmațiile fac legătura între presupusul statut de transsexualitate al lui Michelle Obama și sprijinul lui Barack Obama pentru protecția drepturilor la căsătorie ale persoanelor de același sex. „Acesta este motivul pentru care momentul definitoriu pentru președinția lui Obama a fost iluminarea Casei Albe cu curcubeul LGBTQ”, spun postările de pe blog.
Folosind imagini falsificate, postările de pe blog încearcă să demonstreze că Michelle Obama s-a identificat anterior ca fiind Michael LaVaughn Robinson, numit adesea în afirmații „Big Mike”. Afirmațiile adaptează numele dinainte de căsătorie al lui Michelle Obama, care era Michelle LaVaughn Robinson.
Fotografia 1: Părul și trăsăturile faciale ale lui Michelle Obama au fost modificate
Prima imagine prezentată în postările de pe blog este descrisă ca fiind o „fotografie a lui Barack Obama cu brațul în jurul lui Big Mike în anii Gorbaciov (1985-1991)”. Fotografia pare să îl arate pe Obama având brațul în jurul unui alt bărbat.
Cu toate acestea, o căutare inversă a imaginii a relevat faptul că imaginea originală arăta un tânăr Barack Obama cu brațul în jurul lui Michelle. Versiunea folosită în articole a fost trucată astfel încât să-i schimbe părul, tenul și alte trăsături pentru a o face să pară mai masculină.
Imaginea originală a fost postată de Barack Obama pe contul său de Twitter, cu o legendă care spune: „Am știut-o de mult atunci și sunt absolut convins de asta și astăzi - ești unică, @MichelleObama. La mulți ani!”. Imaginea a fost postată pe 17 ianuarie 2019, ziua de naștere a lui Michelle Obama. Barack Obama nu a menționat anul în care a fost realizată fotografia sau alte detalii despre aceasta.
I knew it way back then and I’m absolutely convinced of it today — you’re one of a kind, @MichelleObama. Happy Birthday! pic.twitter.com/ejqm0uC9J4
— Barack Obama (@BarackObama) January 17, 2019
Mai multe mass-media, printre care Newsweek, People, Daily Mail și Oprah Magazine, au inclus fotografia originală în articole despre cuplu.
Michelle Obama a distribuit-o și ea pe contul său de Twitter, împreun cu o notă de mulțumire, la scurt timp după ce soțul ei a postat-o.
O comparație a celor două imagini, vedeți mai jos, arată că cea din stânga, folosită de bloguri, a modificat părul dat pe spate al lui Michelle Obama într-o tunsoare scurtă, i-a îngroșat sprâncenele, i-a adăugat o umbră de barbă și i-a lărgit gâtul.

Mai multe organizații de fact-checking, cum ar fi CheckYourFact, Politifact și LeadStories au demontat, de asemenea, afirmațiile false care folosesc o versiune modificată a fotografiei.
Fotografia 2: Înălțimea lui Michelle Obama a fost modificată , iar mai multe detalii au fost adăugate
Unele dintre postările de pe blog includ o altă imagine trucată, descrisă ca fiind o „fotografie de epocă” a tânărului Barack Obama „în poziții compromițătoare cu Michael LaVaughn Robinson”. Imaginea îi arată pe tânărul cuplu îmbrățișându-se, în timp ce Michelle Obama pare să fie mai înaltă decât Barack Obama.
O căutare inversă a acestei imagini a relevat că fotografia originală a fost publicată aici de Michelle Obama pe contul său de Facebook la 6 noiembrie 2012, data alegerilor prezidențiale din 2012 din Statele Unite, cu descrierea: „A votat pentru el din același motiv pentru care s-a căsătorit cu el - caracterul lui. Votați astăzi pentru președintele Obama”.
Comparația celor două imagini de mai jos arată clar că cea din stânga, folosită de bloguri, a modificat înălțimea lui Michelle Obama și a adăugat detalii în partea inferioară a corpului pentru a o face să pară mai înaltă și mai corpolentă decât Barack Obama, precum și pentru a-i schimba poziția mâinilor. Culoarea și calitatea fotografiei au fost, de asemenea, modificate.

Fotografia 3: Fața lui Michelle Obama, adăugată pe corpul unui model masculin
În continuare, blogurile publică o captură de ecran a unei postări de pe Facebook în care apare chipul lui Michelle Obama pe trupul unui bărbat. O căutare inversă a constatat că imaginea a fost construită din două fotografii separate.
AFP a constatat că chipul fostei Prime Doamne a fost decupat din această fotografie publicată de Casa Albă, preluată din anuarul foto al lui Michelle Obama din 1980 de la liceul Whitney M. Young Magnet din Chicago.
O altă căutare inversă pentru partea de corp masculin a imaginii a condus AFP la mai multe articole despre moda masculină în anii 1970 (aici, aici, aici și aici).

Fotografiile 4 și 5: „Umflături” adăugate pe rochiile lui Michelle Obama
În continuare, blogurile prezintă două imagini cu Michelle Obama purtând rochii, una roz și una verde, care par să arate o umflătură în partea din față a rochiei.
AFP a reușit să afle, printr-o căutare inversă, că fotografia care o arată pe fosta Primă Doamnă purtând o rochie roz este din 24 aprilie 2013. Imaginea a fost găsită aici, pe site-ul furnizorului britanico-american de imagini Getty Images. Creditul de pe site-ul Getty îi aparține fotografului AFP Jewel Samad.
În imaginea originală, potrivit legendei fotografiei, atât președintele american Barack Obama, cât și Prima Doamnă Michelle Obama sunt văzuți sosind la Baza Forțelor Aeriene Andrews din Maryland, în apropiere de Washington, înainte de a pleca spre Dallas, Texas, pentru a participa mai târziu în cursul zilei la un eveniment al Comitetului Național Democrat.
În timp ce în imaginea originală, mâna lui Michelle Obama este poziționată în același loc ca în imaginile de pe blog, în fotografie nu apare nicio umflătură, așa cum o arată și comparația imaginilor de mai jos:

AFP nu a putut găsi exact aceeași fotografie originală cu Obama purtând rochia verde. Cu toate acestea, am reușit să aflăm că Obama a purtat acea rochie pe 25 august 2008, la discursul de deschidere din prima zi a Convenției Naționale Democrate din 2008 de la Denver.
În înregistrarea integrală a discursului disponibilă pe YouTube și în mai multe imagini filmate de AFP în timpul discursului, din diferite unghiuri, rochia ei este întinsă, spre deosebire de imaginile folosite în postările de pe blog:


Fotografia 6: Imaginea îl arată pe Barack Obama alături de prieteni, nu Michelle
De asemenea, blogurile denaturează o fotografie veche a lui Barack Obama cu prietenii. Articolele pretind că arată „o imagine a lui Barack, Bill Gates și Michael în zilele când erau tineri”, adăugând că în fotografia din dreapta „putem vedea o imagine identică pe brațul drept al lui Michael pe atunci și în ultima vreme”.
Cu toate acestea, o căutare inversă a imaginii a găsit-o postată aici, cu o descriere care sună astfel: „Barack Obama, în vârstă de 19 ani, împreună cu prietenii săi Mark Anderson și Romeo Garcia de la Occidental College la un festival în Parcul Central din Pasadena, 1980”.
Aceeași imagine poate fi găsită și aici, pe Twitter, cu o descriere similară, precum și aici, postată de site-ul de știri și divertisment Buzzfeed într-o colecție de „35 de fotografii cu Barack Obama în tinerețe”.
Potrivit fostului președinte american, Obama și-a întâlnit soția abia în 1988, după primul său an de facultate de Drept.
Imaginile publicate de Michelle Obama de la începutul anilor 1980 nu indică, de asemenea, nicio asemănare cu bărbatul identificat ca „Michael” în postări.
Michelle Obama a publicat pe Instagram, în mai 2018, o imagine cu ea ca tânără studentă la Universitatea Princeton, pe care a urmat-o din 1981.
View this post on Instagram
Comparația din capturile de ecran de mai jos pune în contrast imaginea prezentată greșit în articolele de pe bloguri și imaginea lui Michelle Obama la Princeton.

Obama a mai împărtășit fotografii cu ea și din seara balului de absolvire din 1982 și o alta de când se afla în campusul Universității Princeton, în 1983.
AFP nu a putut găsi dovezi că Obama și Gates au fost prieteni sau au fost văzuți împreună în 1980, așa cum se sugerează în afirmație. Potrivit istoricului companiei Microsoft, pe care Gates a fondat-o în 1975 (aici, aici), Gates (aici în 1980) avea la acea vreme peste 25 de ani și locuia în Bellevue, Washington, unde compania își avea noul spațiu de birouri.
Videoclip: Citatul președintelui cu cuvintele „Michael și cu mine”, scos din context
De asemenea, articolele denaturează o înregistrare video ca parte a afirmațiilor nefondate potrivit cărora Michelle Obama s-a identificat anterior ca fiind Michael.
Sub un scurt comentariu care spune „Iar aici spune: «Michael and I»…”, articolele prezintă un clip cu Barack Obama rostind cuvintele „Michael și cu mine” în cadrul discursului său de mulțumire adresat președintelui demisionar al Statului Major interarme, Mike Mullen, în cadrul unei ceremonii desfășurate pe 30 septembrie 2011.
Arhivele Casei Albe arată că numele „Michael” face parte din transcrierea oficială:

În discurs, Obama pare să-i enumere pe rând pe membrii familiei lui Mullen, printre care soția sa Deborah, fiul lor Michael și celălalt fiu al lor, John - cunoscut și ca „Jack”.
În comentariile sale de întâmpinare a lui Mullen la preluarea postului, pe 1 octombrie 2007, președintele american de atunci, George W. Bush, i-a mulțumit, de asemenea, lui „Deborah, Jack și Michael”, potrivit acestei înregistrări a evenimentului.
Articolele de pe blog mai menționează o altă afirmație nefondată, și anume aceea că fiicele lui Michelle și Barack Obama, Sasha și Malia, sunt adoptate. Michelle Obama a dezvăluit în cartea sa de memorii „Becoming”, precum și într-un interviu acordat emisiunii Good Morning America de la ABC în noiembrie 2018, că și-a conceput fiicele prin fertilizare in vitro (FIV) după ce și-a dat seama, la jumătatea vârstei de 30 de ani, că „ceasul biologic este real” și că „producția de ovule este limitată”. Fosta primă doamnă a dezvăluit, de asemenea, că a suferit un avort spontan la vârsta de 20 de ani.
Femeile din politică, vizate de afirmații transfobe
Jacinda Ardern și Brigitte Macron sunt, de asemenea, menționate alături de Michelle Obama de către blogurile în limba română ca fiind transgender, afirmațiile susținând că: „elitei satanice îi place să pună în fruntea națiunilor personalități controversate și corupte, majoritatea fără copii”.
Termeni precum „transsexualitate satanistă” sau „elită satanică” sunt adesea folosiți de susținătorii teoriei conspirației QAnon, fondată pe credința că lumea este condusă de un grup puternic de politicieni și celebrități corupte, printre care Clinton, Obama, Bush, George Soros, Bill Gates și celebrități de la Hollywood, inclusiv Oprah Winfrey și Tom Hanks.
Strategiile utilizate pentru a răspândi aceste zvonuri depind frecvent de fotografii modificate, cu zoom pe diferite părți ale corpului, precum și de inventarea unei istorii ascunse și a unui „alter ego” masculin.
„Narațiunea despre persoanele «trans» în secret este o caracteristică de lungă durată a violenței de gen online”, spune un raport din ianuarie 2021 al institutului de cercetare american Wilson Center. „Persoanele care promovează acest tip de campanii de dezinformare presupun că identitățile transsexuale, în special cele «ascunse», sunt atât de detestabile încât, odată ce adevărul este dezvăluit, aceste femei își vor pierde toată credibilitatea și puterea”, mai arată acest raport.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne