Această înregistrare video nu arată fermieri care împrăștie bălegar în fața ambasadei Ucrainei
- Publicat pe 29 februarie 2024, la 11:34
- 5 minute de citit
- De: Alexis ORSINI, AFP Franța, AFP Polonia
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Mii de agricultori au protestat în Franța timp de câteva săptămâni, la începutul anului 2024, din cauza unor probleme precum salariile, reglementările și concurența străină. În acest context, o înregistrare video distribuită online și având logo-ul Euronews arată tractoare care pulverizează ceea ce pare a fi bălegar asupra unei clădiri. Potrivit descrierilor, videoclipul arată un protest al fermierilor francezi împotriva ambasadei Ucrainei din Paris. Dar acest lucru este greșit: nu este vorba de un reportaj realizat de Euronews, iar videoclipul este de la o demonstrație din decembrie 2023 față de problemele locale dintr-un oraș francez aflat departe de Paris.
„Fermierii francezi au umplut Ambasada Ucrainei cu balegă”, spune o postare pe Telegram din 11 februarie 2024 (aici), care a adunat de atunci peste 1.800 de vizualizări. Postarea distribuie o înregistrare video în care se vede cum un tractor stropește o clădire care afișează steaguri franceze, europene și ucrainene. Textul suprapus în video este scris în engleză și spune: „Apelul ambasadei Ucrainei de a pune capăt protestelor a înfuriat fermierii francezi”. O altă postare pe Facebook cu afirmații similare a fost publicată aici în aceeași zi.
„AȘA PROCEDEAZA UN POPOR DE FERMIERI ALBI, AUTOHTONI, CĂRUIA II PASĂ DE PĂMÂNTUL SI HRANA PROPRIEI ȚĂRI”, adaugă încă o postare care a distribuit videoclipul pe 12 februarie.
Aceeași postare a devenit populară și în alte câteva limbi, precum olandeză, poloneză și franceză.
La începutul anului 2024, fermierii au protestat timp de mai multe săptămâni în Franța și în alte țări europene din cauza unei serii de probleme care le subminează mijloacele de trai, inclusiv reglementările UE, prețurile ridicate ale combustibililor și importurile de produse agricole din alte țări, inclusiv din Ucraina. Au existat, de asemenea, proteste ale fermierilor și transportatorilor români.
Dar postările care distribuie o înregistrare video ce pretinde că ar arăta un reportaj Euronews despre fermierii francezi aflați în fața ambasadei ucrainene din Paris sunt greșite.
Euronews a declarat pentru France 24 Observateurs (link arhivat aici) că nu a produs și nu a publicat acest videoclip. „Este o imitație sofisticată a stilului, a elementelor vizuale și a formatului Euronews”, a precizat postul.
„În ultimele douăsprezece luni, ne-am confruntat cu o serie de cazuri similare în care videoclipuri Euronews false au început să circule online”, a avertizat Euronews.
Video din Dijon, din decembrie 2023
O căutare inversă a videoclipului arată că acesta a fost publicat pentru prima dată pe X pe 15 decembrie 2023 (link arhivat aici) de către un jurnalist independent. Acesta are legenda: „Fermierii aruncă gunoi de grajd și paie pe Consiliul Regional din Dijon”.
Această versiune nu poartă logo-ul Euronews și nu are un text suprapus care să facă referire la Ucraina.
Des #agriculteurs déversent du fumier et de la paille sur le Conseil Régional à #Dijon. pic.twitter.com/pi1NKMbwOY
— Luc Auffret (@LucAuffret) December 15, 2023
Potrivit presei locale, aproximativ 300 de persoane au manifestat împotriva întârzierilor în acordarea de către regiune a ajutoarelor pentru tinerii fermieri. Protestatarii au împrăștiat gunoi de grajd în fața clădirii, au aruncat cu ouă, au presărat paie pe fațade și au eliberat mai multe capre.
Clădirea este sediul consiliului regional Bourgogne-Franche-Comté din Dijon (link arhivat aici). Nu este aceeași cu cea a ambasadei Ucrainei din Paris, așa cum este afișată pe Google Street View (link arhivat aici).
Scrisoarea nu a fost semnată de ambasadorul ucrainean
O versiune a acestui reportaj falsificat, arată o presupusă scrisoare a ambasadorului Ucrainei în Franța, Vadim Omelchenko, adresată fermierilor francezi pe 7 februarie, în care li se spune să înceteze protestele. În scrisoare este scris: „Poporul ucrainean regretă faptul că fermierii francezi care se confruntă cu primele dificultăți economice s-au întors împotriva guvernului francez și a poporului ucrainean” și că „ucrainenii au cerut fermierilor francezi să le urmeze exemplul și să se unească de dragul patriei lor”.
Ambasada ucraineană a declarat pentru AFP pe 13 februarie 2024 că presupusa scrisoare nu provine de la ei. „Această scrisoare nu a fost niciodată compusă sau expediată de către ambasada Ucrainei în Franța”, a precizat aceasta.
Site-ul italian de verificare a faptelor Open (link arhivat aici) a constatat că semnătura atribuită în videoclip ambasadorului ucrainean nu corespunde cu semnătura autentică a acestuia, care apare într-o scrisoare din iunie 2023 (link arhivat aici).
Reportajul fals al Euronews susține că președintele sindicatului FNSEA din Franța, Arnaud Rousseau, a reacționat cu furie la presupusa scrisoare, spunând: „Îi sfătuim pe diplomații ucraineni să se preocupe de propria lor țară. Nu vă sfătuim să raportați nimic cuiva de pe urma căruia trăiți de doi ani”. Aceasta este o referire la sprijinul francez după ce Rusia a invadat în februarie 2022.
Dar imaginile în care apare Rousseau sunt dintr-un interviu acordat postului BFMTV pe 2 februarie 2024 (link arhivat aici), în care acesta nu face referire la Ucraina. FNSEA a declarat pentru AFP pe 13 februarie: „Arnaud Rousseau [...] nu a făcut niciodată aceste remarci”.
Încă o personificare a presei
Acest videoclip este doar unul dintre multele exemple în care afirmații false care critică Ucraina au fost răspândite prin imitarea unor instituții media de renume. Două exemple implică USA Today și Al Jazeera.
Campania „Doppelganger” a implicat răspândirea dezinformării antiucrainene prin intermediul unor imagini care uzurpă identitatea unor instituții media occidentale, într-o operațiune atribuită Rusiei de către serviciile de informații franceze.
Din septembrie 2023, dezinformarea online atribuită Rusiei nu mai constă doar în transmiterea de informații false antiucrainene, ci și în provocarea directă a presei occidentale de a le verifica.
Protestele agricultorilor de la începutul anului 2024 au fost în mod repetat subiectul unor afirmații înșelătoare și false pe rețelele de socializare. De exemplu, au existat afirmații potrivit cărora fermierii francezi au afișat un banner prin care cereau ca Franța „să părăsească necondiționat și imediat UE”, iar o imagine generată de inteligența artificială a unei grămezi de fân lângă Turnul Eiffel din Paris a devenit virală, utilizatorii crezând că este reală.
AFP a demontat, de asemenea, ca fiind falsă o înregistrare video care ar fi arătat soldați mobilizați la protestele din România.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne