Armata nu a fost scoasă în stradă pentru a intimida fermierii și transportatorii care au protestat în Baia Mare

În ianuarie 2024, fermierii și transportatorii români au protestat timp de câteva săptămâni, provocând perturbări în numeroase județe prin blocarea drumurilor și vizând puncte vamale importante. O înregistrare video filmată în Baia Mare în timpul unuia dintre aceste proteste și care arată soldați mergând pe lângă un convoi de camioane care claxonează a început să circule cu falsa narațiune că aceștia au fost mobilizați pentru a-i intimida pe protestatari. Cu toate acestea, reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor, împreună cu organizații media locale din Baia Mare și Ministerul Apărării, au declarat pentru AFP că soldații nu au fost implicați în protest și că prezența lor a fost o coincidență. MApN a explicat că plutoanele se îndreptau spre un poligon de pregătire.   

„În Baia Mare au scos armata”, spune această postare pe Facebook din 15 ianuarie 2024, distribuită de peste 160 de ori. Postarea include o înregistrare video în care se vede un convoi de camioane care claxonează zgomotos, iar în fundal se pot observa câteva zeci de soldați care merg în formație pe marginea străzii. 

În videoclip se poate auzi un bărbat care susține că „Un pic protest a început și deja scot armata”. „Oamenii au ieșit în stradă să-și spună neajunsurile din cauza statului, iar statul aruncă armata pe oameni, uitați-vă câți sunt”, spune el.  

Videoclipul de pe Facebook a căpătat amploare după ce a fost distribuit inițial pe TikTok. Contul care a postat inițial videoclipul, identificabil după numele de utilizator vizibil în postarea de pe Facebook, a șters de atunci videoclipul.  Aceleași imagini se regăsesc într-un alt videoclip de pe TikTok, postat tot aici pe 15 ianuarie 2024, care a adunat peste 300 de distribuiri. 

„Suntem cumva în război, că nu înțeleg ce caută ăștia, Armata pe străzi... Sunt oameni pașnici. Chiar nu mai avem voie să deschidem gura!!”, spune un comentariu la postare. „Împotriva noastră sunt... rușine”, a spus un alt utilizator. 

În schimb, alți utilizatori au respins afirmațiile, spunând că prezența armatei s-a datorat faptului că se aflau în apropierea unui teren de antrenament. „Unitatea și poligonul sunt aproape. Merg la poligon. Nu vă mai stresaț”, a spus un utilizator pe TikTok.  

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 9 februarie 2024

AFP a găsit, de asemenea, un alt videoclip postat pe TikTok pe 15 ianuarie 2024, care arată un grup de soldați mergând pe marginea unui drum într-o altă locație. Bărbatul din videoclip poate fi auzit spunând: „Ne aflăm în Baia Mare pe centura orașului unde guvernarea PSD-PNL-UDMR a scos jandarmeria, poliția, poliția locală și inclusiv armata pe centură pentru a ne intimida pe cei care participăm la acest miting împotriva trădătorilor de neam și țară”. 

Cu toate acestea, afirmațiile conform cărora aceste înregistrări video arată că armata a fost trimisă să intimideze protestatarii din Baia Mare sunt incorecte. 

Prezența armatei în apropierea protestului a fost o „coincidență”

Cele mai vechi versiuni ale videoclipului pe care AFP le-a putut găsi sunt datate 15 ianuarie 2024.

Am găsit aici, pe YouTube, o altă înregistrare video de la protestul din 15 ianuarie din Baia Mare, care arată un convoi similar într-o zonă comercială. Videoclipul a fost publicat de o organizație media locală din Baia Mare, Vasile Dale. În videoclip pot fi văzute mai multe vehicule de poliție, însă în el nu apare niciun soldat. 

Aceeași organizație media a mai publicat aici un scurt articol, care includea același videoclip, pe 15 ianuarie 2024. 

Contactat de AFP, site-ul presei locale a confirmat, într-un e-mail din 30 ianuarie 2024, că înregistrarea lor video arată un protest care a avut loc pe 15 ianuarie 2024 „pe șoseaua de centură a municipiului Baia Mare, între orele 10-12.00”. 

Aceștia au confirmat că scena cu soldații din videoclipul viral a fost înregistrată pe 15 ianuarie și au explicat că imaginile lor nu i-au surprins pentru că nu făceau parte din protest.   

„Imaginile (distribuite în postările înșelătoare de pe rețelele de socializare, n.r.), însă militarii nu au avut nicio legătură cu protestul transportatorilor din Maramureș!”, județul a cărui capitală este Baia Mare, a declarat pentru AFP Vasile Dale.  

Organizația media locală a explicat că, după ce au ieșit din unitatea militară - situată pe Bulevardul Unirii. n.r - militarii au continuat să meargă „în coloană pe trotuar”. Aceștia „au trecut pe lângă vehiculele protestatarilor” și „se îndreptau spre poligonul de instrucție” care se află „la marginea municipiului Baia Mare”, au mai spus ei.  

„Nicio secundă nu au fost implicați în protest. Modul în care a apărut pe Facebook și TikTok este un fake grosolan”, au subliniat ei, adăugând că „militarii s-au aflat în momentul și locul nepotrivit, iar anumite persoane au profitat de acest lucru”.  

Contactați de AFP și întrebați dacă armata a participat la protestul din Baia Mare sau s-au implicat în vreun fel, doi reprezentanți și negociatori ai fermierilor și transportatorilor au respins aceste afirmații. Georgian Calotă a declarat pentru AFP, pe 6 februarie 2024, că este de părere că întâmplarea „a fost o coincidență”, în timp ce Dănuț Andruș a calificat aceste informații drept „false” într-un mesaj din 8 februarie.  

Image
Fermierii români conduc încet tractoarele pe drumul spre București în satul Afumați, în timpul protestelor din 16 ianuarie 2024 (AFP / Daniel MIHAILESCU)

Mai multe știri din presa locală publicate pe 15 ianuarie, cum ar fi aici sau aici, au relatat și ele despre protestul care a avut loc în Baia Mare.

Un articol din presa locală din 15 ianuarie spune aici că protestele organizate de transportatori și fermieri din toată țara au ajuns în Baia Mare în acea zi. În articol se menționează că, începând cu ora 10.00, mai multe camioane și tractoare s-au deplasat încet spre intrarea în oraș, ceea ce a dus la perturbarea traficului. Totodată, notează că poliția a monitorizat protestatarii, care s-au abținut să ajungă în centrul orașului. Acesta nu face nicio mențiune despre prezența armatei. 

Alte instituții de presă locale au declarat, de asemenea, pentru AFP că nu au auzit ca armata să se fi implicat în protestul care a avut loc în Baia Mare. 

„În afara mersului camioanelor în convoi nu a existat nicio altă manifestație a protestului în Baia Mare”, a declarat pentru AFP, pe 30 ianuarie 2024, Cătălin Vischi, jurnalist la site-ul local de știri din Baia Mare 2mnews.ro. „Baia Mare nu e în război, implicit nu defilează soldații pe străzi”, a spus acesta.

„A fost doar o coincidență", a spus pe 30 ianuarie pentru AFP și Ana Avram, redactor-șef la Ziarul de Maramures, adăugând că „armata nu s-a implicat în protestul fermierilor” și că afirmația „nu a fost nimic altceva decât o dezinformare crasă”.  

Soldați care se îndreaptă spre terenul de instrucție

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a explicat, într-un articol publicat pe 16 ianuarie pe site-ul său, că înregistrarea video care arată „ o deplasare de rutină către poligonul de instrucţie a unui detaşament de militari din Baia Mare...  este scoasă din context şi interpretată în mod eronat ca o posibilă acţiune de ordine publică”.  

Într-un e-mail din 31 ianuarie 2024, MApN a precizat că militarii fac parte din Batalionul 813 Infanterie „Maramureș” staționat în Baia Mare. 

„Cei aproximativ 45 de militari au efectuat, în data de 15 ianuarie, cu prilejul deschiderii anului de instrucție, o deplasare pe jos către una dintre facilitățile de instrucție de pe raza municipiului Baia Mare, situată în zona  șoselei ocolitoare a orașului”, a precizat MApN în e-mail. 

Potrivit ministerului, militarii aparținând a două plutoane de infanterie au început deplasarea mergând în formație strânsă în jurul orei 10:30 de la sediul unității militare din Baia Mare. Traseul lor a cuprins Bulevardul Unirii și strada Dumbravei, încheindu-se la terenul de instrucție Groși - aflat într-o comună cu același nume situată la sud de municipiul Baia Mare - după care au revenit la bază.  

MApN a adăugat că imaginile care au devenit virale cu afirmații înșelătoare au fost surprinse în apropierea sensului giratoriu care face legătura între Bulevardul Unirii și Bulevardul Regele Ferdinand. 

Ministerul a adăugat că cel de-al doilea videoclip postat pe TikTok cu aceeași afirmație înșelătoare a fost filmat „pe strada Dumbravei, în apropierea terenului de instrucție”. 

AFP a urmărit în mod independent traseul soldaților prin geolocalizarea ambelor videoclipuri care îi arată pe aceștia mergând de-a lungul drumului.

Am reușit să localizăm prima înregistrare video în apropierea sensului giratoriu care face legătura între Bulevardul Unirii și Bulevardul Regele Ferdinand, identificând mai multe indicii vizuale, în special o casa de culoare roz vizibilă în fundal, în spatele soldaților care au trecut pe lângă ea.  

Image
Comparație între videoclipul postat pe Facebook și Google Maps, realizată pe 9 februarie 2024

În ceea ce privește cea de-a doua înregistrare video, am aflat că aceasta a fost într-adevăr înregistrată pe strada Dumbravei, un segment din traseul soldaților către terenul de instrucție menționat de MApN. 

Am coroborat acest lucru prin identificarea mai multor indicii vizuale, cum ar fi clădirea vizibilă pe partea stângă a străzii (văzută în videoclipul de la secund 35) și clădirea și pavajul de pe partea dreaptă a străzii - unde mergeau soldații - începând de la secunda 45 din videoclipul de pe TikTok, confirmând astfel potrivirea locației.  

Image
Comparație între videoclipul postat pe Tiktok și Google Maps, realizată pe 9 februarie 2024

„Deplasarea detașamentului de militari a avut strict scopul executării unor activități curente de pregătire și instruire”, a precizat ministerul. Instruirea a fost „planificată din timp” și nu a avut „nicio legătură cu situația generată de desfășurarea acțiunilor de protest”, au adăugat ei.

MApN a subliniat că „în nicio situație legea nu prevede atribuții din domeniul ordinii publice pentru structurile MApN”. 

În România, armata nu poate interveni în probleme de ordine publică fără declararea stării de urgență, ceea ce nu este cazul în prezent. Structurile Ministerului Afacerilor Interne preiau conducerea în menținerea ordinii, Ministerul Apărării Naționale oferind sprijin pe timp de pace, în conformitate cu strategia națională de ordine și siguranță publică.  

Mai jos este traseul parcurs de soldați de la unitatea lor până la terenul de instrucție, conform informațiilor ministerului (marcat cu o linie albastră). Locația primei înregistrări video (marcată cu săgeata roșie) și locația celei de-a doua înregistrări video (marcată cu săgeata portocalie) indică direcția în care se îndreptau soldații în momentul în care au fost realizate înregistrările video distribuite pe rețelele de socializare.

Image
Traseul urmat de soldați (linia albastră). Locația primului video (roșu) și a celui de-al doilea (portocaliu) pe Google Maps care indică direcția în care se îndreptau, vizual realizat pe 13 februarie 2024 de AFP

Acest lucru confirmă faptul că înregistrările video care arată soldații mergând pe marginea drumului au fost filmate pe drumul de la unitatea lor spre terenul de instrucție. 

Fermierii și transportatorii români au protestat în toată țara 

Începând cu 10 ianuarie, fermierii, care au solicitat plăți mai rapide ale subvențiilor și compensații, și transportatorii, îngrijorați de creșterea ratelor de asigurare și a taxelor și de întârzierile la trecerea frontierei, au protestat în România, provocând perturbări majore în peste 20 de județe. Aceștia au blocat drumurile publice, au încercat să forțeze o baricadă a poliției pentru a ajunge la sediul guvernului de la București și au vizat puncte vamale importante din zonele de est și nord-est, cum ar fi cel de la Siret, care face legătura cu Ucraina. 

Pe 2 februarie, guvernul a ajuns la un acord cu fermierii și transportatorii, punând capăt protestelor care au durat săptămâni întregi. Ca parte a acordului, a fost înființat un comitet interministerial la cabinetul prim-ministrului pentru a analiza și a răspunde în mod eficient cererilor protestatarilor.  

În întreaga Europă, fermierii și-au exprimat furia în ultimele săptămâni, cerând guvernului o serie de reduceri în fața prețurilor în creștere, a birocrației și a concurenței din partea importurilor ucrainene mai ieftine. 

Nemulțumiți de salariile mici, de combustibilul scump, de noile norme de mediu ale UE și de viitorul „Green Deal”, aceștia au organizat proteste în Franța, Germania, Belgia, România, Italia sau Spania, determinând Uniunea Europeană să se grăbească în a le soluționa plângerile înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2024. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne