O înregistrare audio falsă a fost adăugată peste acest reportaj CNN din Israel

Membrii unei echipe CNN care relatează despre războiul din Israel și Gaza au fost văzuți cum se aruncă într-un șanț de pe marginea drumului sub tirul rachetelor în timpul unei transmisiuni în direct. Înregistrarea video a momentului dramatic a devenit virală pe rețelele de socializare. O versiune a filmării care conține înregistrări audio manipulate a fost distribuită ulterior, cu afirmații false potrivit cărora producătorii și jurnaliștii CNN ar fi înscenat întreaga transmisiune. AFP a reușit să urmărească videoclipul alterat până la un canal YouTube care răspândește frecvent dezinformări. Un purtător de cuvânt al CNN a negat, de asemenea, afirmația și a catalogat clipul editat drept o „distorsiune”.

„MINCINOSII DE LA CNN AU FOST PRINSI FALSIFICAND ATACURILE DIN ISRAEL...PRODUCATORUL CNN DA INSTRUCTIUNI JURNALISTILOR CUM SA JOACE TEATRU SI SA MINTA OPINIA PUBLICA....”, spune această postare de pe Facebook din 12 octombrie 2023, care include o înregistrare video în care corespondentul internațional șef al CNN, Clarissa Ward, și echipa sa se grăbesc să se adăpostească în timp ce rachetele trec pe deasupra lor în apropiere de granița dintre Israel și Gaza.

Acest videoclip a fost distribuit de peste 170 de ori de atunci. Alte postări similare, în care se afirmă că „mass-media fabrică știri despre atentate sau atacuri inexistente” au fost distribuite în limba română aici și aici.

Afirmația falsă a fost, de asemenea, răspândită în limba engleză pe conturi sociale din SUA care au mai răspândit dezinformări pe X (aici și aici) și pe Facebook (aici, aici și aici).

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 10 noiembrie 2023

În videoclipul fals, Ward și echipa sa sunt nevoiți să se adăpostească în timpul unui schimb de rachete în apropiere de Fâșia Gaza. Camera continuă să filmeze în timp ce aceștia se adăpostesc într-un șanț de lângă șosea, având-o în prim-plan pe Ward care își trage răsuflarea, în timp ce un bărbat din spatele ei vorbește la un telefon mobil.

O voce care se presupune a fi cea a unui producător din studio intervine și pare să dea instrucțiuni pe măsură ce acțiunea se desfășoară.

„...Acum vedeți că zona este complet pustie, dar vreau să-i scoatem de pe drum. Puneți-i să se întindă lângă drum”, spune vocea.

„Spune-i cameramanului să o țină pe Clarissa în cadru, bine... Uită-te în jur, Jerry, uită-te în jur ca și cum ai fi în pericol. Încearcă să arăți bine și speriat... bine, asta e frumos, asta e imagine care își merită banii.”

Pe 7 octombrie 2023, atacatori ai grupării Hamas au trecut granița din Gaza în Israel și au comis cel mai sângeros atac de la crearea țării în 1948. Ca represalii, Israelul a anunțat că va distruge Hamas și a început un bombardament necruțător asupra Fâșiei Gaza.

Atacul Hamas s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morți de partea israeliană, majoritatea civili uciși pe 7 octombrie, potrivit ultimelor cifre oficiale israeliene, în timp ce 42 de soldați au fost uciși în Fâșia Gaza de când armata israeliană și-a început operațiunile terestre în teritoriul palestinian. Până pe 13 noiembrie, mai mult de 11.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Gaza în urma represaliilor Israelului, a transmis Ministerul Sănătății condus de Hamas.

Dar afirmația că CNN a filmat un atac înscenat în Israel este falsă.

Audio alterat

O privire mai atentă la clipul editat dezvăluie un logo însoțit de cuvintele „The Quartering” în colțul din stânga sus, precum și un „outro” care invită telespectatorii să dea „Like, Share and Follow”.

Image
O captură de ecran a postării false care afișează filigranul „The Quartering” realizată pe 10 noiembrie 2023

Aceste două elemente nu se regăsesc în videoclipurile oficiale ale CNN.

Un clip postat pe X de CNN arată momentul în care prezentatorul de știri din studio, John Berman, a intrat în direct cu Ward, însă a găsit-o pe aceasta adăpostindu-se în șanț (link arhivat aici).

„Bună, John”, începe Ward. „Așadar, iertați-mă, am o poziție ușor inelegantă. Dar tocmai am avut parte de un baraj masiv de rachete care au lovit aici, nu prea departe de noi. Așa că am fost nevoiți să ne adăpostim aici, pe marginea drumului”. Ea își continuă apoi relatarea (link arhivat aici).

O altă versiune, puțin mai lungă, încărcată pe site-ul CNN, conține imagini în care întreaga echipă se grăbește să coboare pe un drum înainte ca sunetul rachetelor care aterizează în apropiere să-i oblige să se culce la pământ (link arhivat aici).

În imaginile originale, nu există o voce suprapusă care să dirijeze echipa CNN.

O căutare folosing cuvintele cheie „The Quartering” a condus AFP către un canal de YouTube cu un nume similar, unde a găsit publicată o versiune mai lungă a videoclipului manipulat, care a acumulat peste 180.000 de vizualizări.

Image
O captură de ecran a videoclipului manipulat de pe canalul YouTube „The Quartering”, realizată pe 12 octombrie 2023

Canalul explorează subiecte „din industria jocurilor de noroc, benzi desenate și lumea în general”, conform secțiunii „Despre noi”.

Alte căutări au arătat că The Quartering este administrat de YouTuberul Jeremy Hambly, cunoscut pentru promovarea opiniilor de dreapta și a conspirațiilor. El a adunat peste 1,5 milioane de abonați pe YouTube (link arhivat aici).

Într-un e-mail pentru AFP, un purtător de cuvânt al CNN a catalogat videoclipul lui Hambly drept „fabricat”.

„Înregistrarea audio din videoclipul postat și distribuit pe X este fabricată, incorectă și distorsionează în mod iresponsabil realitatea momentului care a fost relatat în direct pe CNN, pe care oamenii ar trebui să îl urmărească în întregime singuri pe o platformă de încredere”, a declarat un purtător de cuvânt al CNN.

Platformele de socializare au fost inundate de dezinformări cu privire la războiul dintre Israel și Hamas începând cu 7 octombrie, inclusiv cu mai multe afirmații potrivit cărora unele dintre atacuri au fost înscenate.

AFP a demontat mai multe dintre aceste afirmații, inclusiv faptul că acest jurnalist român ar fi înscenat un raid aerian în Israel sau că această echipă de filmare a înscenat imagini cu un copil rănit. Alte demontări pot fi citite aici în engleză și aici în română.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne