Steagul negru de pe altarul iranian a fost prezentat greșit pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas

Atacul sângeros asupra spitalului Ahli Arab din orașul Gaza din 17 octombrie 2023, pentru care Israelul și palestinienii au făcut schimb de acuzații, a declanșat proteste în multe țări din regiune. În acest context, numeroși internauți au distribuit o imagine cu un steag negru arborat deasupra unui mausoleu din cel de-al doilea oraș din Iran a doua zi după ce spitalul a fost atacat și au afirmat că acesta reprezintă un „apel la răzbunare sau la război”. Dar acest steag negru este arborat în mod regulat în timpul festivalurilor religioase șiite și ocazional în afara acestor festivități și simbolizează o perioadă de doliu, au explicat pentru AFP trei experți privind Iranul.

Militanți ai mișcării islamiste palestiniene Hamas au lansat un atac surpriză fără precedent asupra Israelului la 7 octombrie, ucigând cel puțin 1.400 de persoane, majoritatea civili, pe străzi, în casele lor și la o petrecere rave în aer liber, potrivit oficialilor israelieni. De asemenea, atacatorii Hamas au luat aproximativ 240 de ostatici israelieni, cu dublă cetățenie și străini. Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, a declarat pe 31 octombrie că cel puțin 8.525 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian de către bombardamentele și luptele intense la sol necruțătoare ale Israelului, dintre care cel puțin 3.542 de copii și 2.187 de femei.

Pe 17 octombrie 2023, un atac a lovit complexul spitalicesc Ahli Arab din orașul Gaza și a provocat un scandal internațional.

Israelul și palestinienii s-au acuzat reciproc pentru atacul care a ucis cel puțin 471 de persoane strămutate de conflict și care au găsit adăpost în incinta spitalului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Cu toate acestea, un oficial european de rang înalt din cadrul serviciilor de informații a declarat pentru AFP că bilanțul este probabil mult mai mic, estimând numărul morților la „câteva zeci”. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a contestat, de asemenea, numărul de 471 de morți avansat de Hamas. Nici originea exploziei, nici bilanțul victimelor nu au putut fi verificate imediat în mod independent.

Fotografiile și înregistrările video ale AFP arată zeci de cadavre înfășurate în cearșafuri, saci negri sau sub pături.

ARATĂ ASCUNDE

Avertisment privind conținutul

Image
Oameni se adună lângă cadavrele victimelor ucise în timpul unui atac nocturn asupra spitalului Ahli Arab din orașul Gaza, 18 octombrie 2023 ( AFP / Mahmud Hams)

A doua zi după atacul asupra spitalului și în ciuda negării Israelului, mii de oameni au manifestat în țările din regiune pentru a-și exprima indignarea. În acest context, postări virale au susținut că, printr-un gest simbolic, Iranul a lansat un apel la război ca răspuns.

„Este prima dată de la moartea profetului Mohamed când steagul negru se ridică în Iran”, spun mai multe postări pe Facebook în limba română (aici, aici) din 18 octombrie 2023, care prezintă o imagine a mausoleului Imamului Reza cu un steag negru arborat pe el. În alte postări se afirmă că „Iranul a ridicat steagul negru al răzbunării”: „ Un steag negru a fost ridicat deasupra mausoleului imamului Reza din Mashhad, Iran. Aceasta înseamnă un apel la răzbunare sau la război”, spun similar alte câteva postări pe Facebook, cum ar fi aici, aici sau aici. Altele au susținut că este „pentru prima oară când steagul negru flutură pe Moscheea Imam Reza din Iran, cel mai mare complex islamic din lume” (aici, aici).

Afirmații similare au circulat în franceză, engleză și spaniolă.

Image
Captură de ecran a unor postări false pe rețelele de socializare realizate pe 25 octombrie 2023

Ce înseamnă acest steag?

La o zi după explozia de la spitalul Ahli Arab din nordul Fâșiei Gaza, agenția iraniană de știri Tasnim a anunțat pe X că un steag negru a fost arborat deasupra cupolei centrale a moscheii ca răspuns la atac (link arhivat aici), citând fundația caritabilă Astan Quds Razavi, care întreține mausoleul Imamului Reza situat în orașul Mashhad, în nord-estul Iranului.

Agenția Tasnim a relatat, de asemenea, într-un articol în limba engleză, că guvernul iranian a declarat data de 18 octombrie 2023 drept „zi de doliu național” pentru „crima Israelului împotriva civililor palestinieni”.

Image
Captură de ecran a postării din 18 octombrie 2023 pe X a agenției de știri iraniene Tasnim, realizată pe 25 octombrie 2023

Mausoleul Imamului Reza este un complex religios sacru în islamul șiit, care este credința majoritară în Iran și una dintre cele două ramuri principale ale islamului, alături de tradiția sunnită. Mausoleul este un important loc de pelerinaj religios și a fost construit peste mormântul celui de-al optulea imam al tradiției musulmane șiiți twelver, Imam Reza.

Image
Adunare la mausoleul lui Imam Reza, 1 octombrie 2023 ( AFP / ATTA KENARE)

Dar, contrar a ceea ce s-a spus pe rețelele de socializare, aceasta nu este „prima dată în istorie” când acest steag a fost arborat în vârful mausoleului și nu constituie un apel la „răzbunare sau război”.

„În fapt, steagul negru nu echivalează cu o declarație de război, ci este un semn de doliu”, a declarat pentru AFP, pe 17 octombrie, Pierre Pahlavi, director adjunct al Departamentului de Studii de Apărare din cadrul Colegiului Forțelor Canadiene.

„În mod normal, acesta este înălțat în fiecare an pe catargul moscheii Imam Reza în timpul Ashura (o dată importantă în calendarul islamic) și mai ales în contextul Muharram, o lună de doliu și un moment cheie pentru fondarea ramurii șiite a religiei islamice”, a declarat Pahlavi, specialist în politica externă iraniană.

Thierry Coville, cercetător și specialist în Iran la Centrul de Cercetare pentru Studii Internaționale și Strategice din Franța, a declarat pentru AFP pe 19 octombrie că steagul negru este de obicei „arborat în moschei și fluturat în procesiuni în timpul Muharramului, care în Iran comemorează martiriul imamului Hussein”.

Presa iraniană a relatat cu regularitate ocazii din trecut în care un steag negru a fost arborat în conformitate cu această tradiție, precum în acest articol din 2019 (link arhivat aici).

Image
Captură de ecran a unui articol din august 2019 al agenției de știri iraniene irna, realizat în data de October 20, 2023

Pe Google Maps, imagini precum cea de mai jos, din 2019, arată steagul negru fluturând deasupra domului Imam Reza (link arhivat aici).

Pe de altă parte, a vedea acest steag fluturând în afara unor ocazii precum Ashura și Muharram (care în 2023 s-a încheiat în august) este mult mai rar, au subliniat specialiștii.

Agenția de presă iraniană Tasnim a explicat într-un articol în persană că „în urma tragediei umane și a doliului tuturor oamenilor, în special al musulmanilor din întreaga lume”, la 18 octombrie sanctuarul a adoptat „o culoare de doliu”. Potrivit agenției, „crimele comise de regimul israelian în ultimele zile au atins apogeul marți seara, când sute de palestinieni care se refugiau în spitalul Al-Ahli, în centrul Gaza, au fost ținta atacurilor sioniste”.

Potrivit lui Pahlavi, steagul poate fi arborat în afara evenimentelor din calendarul religios „în perioade excepționale și dramatice pentru a marca o perioadă de doliu, iar acesta este tocmai sensul care ar trebui să fie văzut astăzi. Este un mesaj într-un moment de solidaritate cu victimele civile din spitalul din Gaza și, din punct de vedere politic, pentru a spune că Iranul este portdrapelul cauzei palestiniene”.

„Dar acest lucru este simbolic și retoric, nu există niciun proces instituțional declanșat de arborarea acestui steag. În mijlocul unui război al cuvintelor și al imaginilor, este un mesaj în plus destinat musulmanilor și arabilor din întreaga lume pentru a spune că, prin acest act care se abate de la tradiția normală, ei transmit un mesaj de solidaritate”, a adăugat el.

Experții au subliniat că, dacă acest steag negru ar fi înlocuit cu unul roșu, atunci ar căpăta o altă semnificație.

Un steag roșu (culoarea sângelui martirilor), arborat de asemenea foarte frecvent în Iran în luna Muharram, a fost folosit în mod excepțional după moartea, în ianuarie 2020, a comandantului iranian, generalul-maior Qassem Soleimani, ucis de un atac aerian american. „Atunci ar fi putut exista un sentiment de răzbunare în legătură cu Soleimani, care a murit ca un martir”, a declarat Thierry Coville.

Cu toate acestea, chiar și în acest scenariu, „acest semnal de alarmă nu a declanșat o escaladare sau un război deschis convențional. Iranul a continuat să ducă un război din umbră”, a explicat Pahlavi.

Amenințări din partea Iranului

Teheranul a avertizat în repetate rânduri că o invazie terestră a Fâșiei Gaza ar duce la un răspuns pe alte fronturi, ceea ce ar ridica temeri privind o conflagrație regională.

Experții subliniază că Iranul este un susținător de lungă durată al Hamas. „Au furnizat arme și au antrenat Hamas. Acolo unde persistă îndoiala este în ceea ce privește implicarea directă a autorităților iraniene și a organizațiilor paramilitare iraniene în operațiunea 'Inundația Al-Aqsa' și până când nu se va dovedi acest lucru, nu putem confirma”, a declarat Pahlavi.

„Poziția oficială a liderilor este de a saluta acțiunea Hamas, afirmând în același timp că nu au participat la acest atac”, a declarat Thierry Coville.

Image
Președintele iranian Ebrahim Raïssi în timpul unui discurs de susținere a palestinienilor pe 18 octombrie 2023 ( AFP / ATTA KENARE)

Pe 18 octombrie, președintele iranian Ebrahim Raissi a fost citat spunând că „lumea musulmană și opinia mondială” au cerut „încetarea cât mai rapidă a bombardamentelor, încetarea blocadei din Gaza și ruperea relațiilor politice” stabilite de țările arabe care s-au apropiat de Israel în ultimii ani.

La rândul său, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian a făcut apel, într-un mesaj pe X, la o „unitate globală” împotriva Israelului, pe care l-a descris ca fiind „un regim uzurpator mai detestat decât Statul Islamic”. Mitinguri au avut loc și în mai multe orașe din Iran, precum Mashad sau Isfahan.

Expertul iranian Amélie-Myriam Chelly a subliniat modul în care mesajele din mass-media iraniană au îndemnat publicul să ajute oamenii din Gaza. Pentru lumea exterioară, astfel de mesaje sunt menite să stimuleze „soft power-ul antisionist” al Iranului, în contextul în care mai multe țări arabe au încheiat acorduri de normalizare cu Israelul în ultimii ani, a declarat ea pentru AFP pe 18 octombrie 2023.

Prin intermediul site-ului „Alaqsastorm.com”, care pare să fi fost creat pe 7 octombrie 2023, ziua atacurilor Hamas, a fost lansată o campanie de recrutare de voluntari iranieni care doresc să fie trimiși să lupte „pentru a sprijini apărarea legitimă a națiunii palestiniene asuprite”.

Image
Captură de ecran realizată pe site-ul Alaqsastorm.com la data de 20 Octombrie, 2023

Potrivit lui Pahlavi, nici Israelul, nici Iranul nu caută o confruntare directă între ele. Mai degrabă Iranul „va încerca să ridice miza la nivelul comunicării și în acest context arborarea acestui steag pe sanctuarul Imamului Reza transmite un mesaj”, a declarat Pahlavi.

Deși în actualul context tensionat „este legitim să examinăm cu atenție acte simbolice precum arborarea acestui drapel, acesta nu reprezintă un semn inconfundabil al unei iminente conflagrații a conflictului”, a conchis el.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne