Președintele SUA, Joe Biden, și prima doamnă a SUA, Jill Biden, se îndreaptă spre bordul Marine One pe peluza de sud a Casei Albe din Washington, DC, pe 3 octombrie 2022. ( AFP / Stefani REYNOLDS)

Președintele Biden și-a terminat răspunsul în acest fragment de interviu

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Contrar unui fragment editat în mod eronat dintr-un interviu cu președintele american Joe Biden care a fost distribuit online, acesta nu s-a oprit din vorbit înainte de a ajunge la finalul răspunsului său atunci când a fost întrebat despre opinia soției sale cu privire la candidatura sa pentru un nou mandat. Editarea înșelătoare este suprapusă cu efecte sonore umoristice și dă impresia că Biden și-a pierdut firul gândurilor și a încetat complet să mai răspundă la întrebarea gazdei. Imaginile reale ale interviului TV arată că, deși președintele a făcut o pauză în răspuns, l-a completat.

„Tataie își pierde șirul gândurilor în timpul unui interviu și se oprește din vorbit”, spun mai multe postări pe Facebook din octombrie 2022 (spre exemplu aici, aici și aici). Postările distribuite de sute de ori includ un scurt fragment video al unui interviu al președintelui american Joe Biden cu postul de televiziune american de știri MSNBC.

Cu toate acestea, înregistrarea video care circulă online a fost în mod clar alterată, punând în buclă scurta pauza pe care Biden a făcut-o în interviu, pentru a face să pară că acestuia i-a luat mult mai mult timp pentru a răspunde la întrebările gazdei. De asemenea, videoclipul alterat întrerupe răspunsul lui Biden la jumătatea frazei, lăsând să se înțeleagă în mod fals că acesta nu l-a terminat. Imaginile sunt suprapuse cu efecte sonore umoristice.

Captură de ecran a uneia dintre postările înșelătoare de pe Facebook realizată pe 7 noiembrie 2022

Biden face o scurtă pauză în videoclipul original

Interviul în cauză a fost realizat de Jonathan Capehart, gazda emisiunii The Sunday Show, și a fost difuzat pe 21 octombrie 2022. MSNBC a publicat mai multe părți ale interviului pe canalul său YouTube (aici, aici, aici), inclusiv cea care include fragmentul care a circulat online (care poate fi văzut aici de la 5:13).

În timpul interviului, Capehart l-a întrebat pe Biden despre o posibilă candidatură în 2024 pentru un nou mandat și dacă prima doamnă Jill Biden îl susține. „Dr. Biden este pentru?”, l-a întrebat Capehart pe președinte. Biden este apoi văzut făcând o pauză și privind în jos, ceea ce l-a determinat pe Capehart să continue cu „Domnule președinte?”.

„Dr. Biden crede că... soția mea crede că eu...”, a spus Biden înainte de a se opri din nou și de a ezita în următoarea parte a răspunsului său. „... că facem ceva foarte important și că nu ar trebui să renunț la asta”, a conchis Biden.

Președintele Biden a atras critici atât din partea utilizatorilor de rețele de socializare, cât și din partea republicanilor, pentru că a făcut o pauză atât de lungă atunci când a fost întrebat dacă prima doamnă Jill Biden l-ar susține pentru o nouă candidatură în 2024. Președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, a calificat chiar schimbul de replici drept „înfricoșător” într-o postare pe Twitter.

O serie de gafe din partea lui Biden au alimentat acuzațiile, în special în rândul adversarilor săi politici, că ar putea să nu fie apt pentru această funcție. Printre acestea se numără, de exemplu, momentul în care a părut să recunoască prezența reprezentantului Jackie Walorski la un eveniment din septembrie - în ciuda faptului că republicanul din Indiana murise într-un accident de mașină în luna precedentă. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că confuzia președintelui s-a datorat faptului că se gândea la Walorski în timp ce prezida conferința și se gândea, de asemenea, la găzduirea familiei acesteia la Casa Albă o zi mai târziu.

Capehart: Biden este „mai mult decât bine”

Pe 25 octombrie, la câteva zile după difuzarea interviului, Jonathan Capehart, prezentatorul MSNBC, a scris în editorialul său din Washington Post că, după conversația sa cu Biden, cea mai frecventă întrebare pe care a primit-o de la persoane din rețeaua sa profesională a fost „Cum este?”.

„De fiecare dată, a fost întrebat în felul acela șovăielnic în care vorbește cineva când se interesează de cineva de care se teme că este în declin. Oameni buni, ascultați-mă. Biden este foarte bine. Mai mult decât bine”, a scris Capehart, adăugând că „după aproape 30 de minute cu președintele” a plecat cu impresia copleșitoare că Biden va candida pentru o realegere în 2024.

„Prima impresie a venit când i-am pus lui Biden întrebarea privind realegerea. El a dat răspunsul său standard cu privire la faptul că nu face o declarație oficială din cauza implicațiilor legale ale unui astfel de anunț. Cu toate acestea, atunci când l-am întrebat dacă prima doamnă își dorește ca el să candideze din nou, am observat un indiciu nonverbal”, a scris gazda MSNBC.

„Biden s-a uitat la mine ca și cum ar fi vrut să spună: «Frate, știi că nu mă duc acolo», ceea ce eu am luat drept indiciu pentru a pune capăt interviului. Dar când am început să îmi iau rămas bun, am văzut un alt indiciu nonverbal - unul care semnala că voia să spună mai mult, dar nu era sigur că ar trebui să o facă. M-a luat atât de prin surprindere încât vocea mea interioară a spus cu voce tare: «Oh!» și, sperând să nu pierd momentul, i-am făcut semn cu mâna președintelui să îmi spună mai multe”, își amintește Capehart despre secvența care acum a fost alterată și răspândită cu afirmații înșelătoare pe rețelele de socializare.

„Sigur, Biden îmbătrânește. Dar aproape octogenarul pe care l-am intervievat era în formă și dornic să preia deciziile care ajung pe biroul unui președinte. Așa că, nu mai întrebați dacă Biden este bine. Este foarte bine. Dar mai dăunător decât accentul pus pe vârsta sa este dorința democraților de a avea un alt candidat în 2024”, a insistat Capehart în articolul său publicat în Post.

Președintele american Biden nu a fost doar ținta criticilor, ci și a dezinformării, utilizatorii rețelelor de socializare distribuind, de asemenea, videoclipuri alterate sau scoase din context cu el, în încercarea de a-i arăta incompetența, care au fost demontate anterior de AFP.

Printre acestea s-au numărat această înregistrare video alterată, care făcea să pară că Biden nu știa unde se află, această înregistrare video editată în mod înșelător care pretindea că îl arată pe președintele american recunoscând că predecesorul său, Donald Trump, este încă în funcție, precum și această înregistrare video scoasă din context, în care acesta ar fi încercat să dea mâna cu o persoană imaginară, sau această înregistrare video în care ar fi pus o medalie invers atunci când a acordat-o unui veteran din Vietnam.

9 noiembrie 2022 Acest material a fost actualizat pentru a adăuga numele fotografului la imaginea principală.
8 noiembrie 2022 Acest material a fost actualizat pentru a elimina elemente în plus în al patrulea paragraf.