Biden nu s-a împiedicat pe scările avionului la sosirea în Polonia

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Utilizatorii rețelelor de socializare au afirmat în mai multe limbi, inclusiv în limba română, că o înregistrare video îl înfățișează pe președintele american Joe Biden căzând pe scări în timp ce a coborât din Air Force One în timpul vizitei sale la Varșovia, Polonia, pe 20 februarie 2023. Totuși, această afirmație nu este adevărată. Alte imagini suplimentare îl arată pe președintele SUA părăsind avionul fără niciun incident printr-o altă rampă, iar Casa Albă a confirmat că a fost vorba despre o altă persoană care a căzut.

„Biden in Polonia: Pârtieeeeeeee!!!!”, scrie o postare pe Facebook din 21 februarie 2023 distribuită de peste 560 de ori. Postarea conține un videoclip cu o persoană neidentificată care cade pe rampă atașată la partea din spate a unui avion.

Imaginile surprinse de televiziune au fost captate după ce avionul lui Biden a aterizat pe Aeroportul Chopin din Varșovia, potrivit textului în limba poloneză din partea de jos a ecranului.

Președintele, care a călătorit în Polonia după o deplasare neanunțată la Kiev, a susținut democrațiile din întreaga lume și și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în cadrul discursului său la Varșovia, cu câteva zile înainte de aniversarea de un an de la invazia Rusiei.

Același clip cu o persoană căzând a apărut în postări similare în engleză pe Twitter și pe alte platforme - cum ar fi Facebook, YouTube, TikTok și Truth Social - și în limbi precum franceză, spaniolă, rusă și olandeză.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 7 martie 2023

Postările care îl batjocoresc pe Biden se bazează pe o narațiune a criticilor săi potrivit căreia liderul în vârstă de 80 de ani este incapabil din punct de vedere fizic să ocupe o funcție, amintind incidente anterioare în care a căzut de pe bicicletă în 2022 și s-a împiedicat în timp ce se urca la bordul Air Force One în 2021.

„Joe Biden a căzut din nou pe scările avionului Air Force One când a aterizat pentru vizita în Ucraina?!”, a scris Benny Johnson, prezentatorul Newsmax, într-un astfel de mesaj pe Twitter, în care a distribuit videoclipul. „Cine este acesta?”, a întrebat.

Biden și-a pierdut pentru scurt timp echilibrul într-un alt moment al șederii sale în Polonia, împiedicându-se în timp ce urca scările pentru a se îmbarca în avionul său pe 22 februarie, înainte de a pleca din Varșovia spre Washington.

Dar persoana văzută căzând pe rampă în videoclipul care circulă pe internet nu este Biden, a confirmat Casa Albă pentru AFP.

„Persoana care cade în acea înregistrare video nu era POTUS”, a declarat Sean Savett, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a precizat într-un e-mail, folosind un acronim pentru „președintele Statelor Unite”.

Fotografiile și imaginile AFP - și videoclipurile publicate de alte instituții de presă, inclusiv ABC News și Sky News - arată sosirea lui Biden în Polonia, în care acesta a coborât singur și fără probleme treptele. Biden a folosit o rampă atașată la o intrare din partea din față a avionului, și nu intrarea din spate, de unde a putut fi văzută persoana care a căzut în timp ce cobora cu mai multe alte persoane.

Președintele american Joe Biden coboară din Air Force One pe un aeroport militar din Varșovia, Polonia, pe 20 februarie 2023 ( AFP / POOL / Evan VUCCI)
Președintele american Joe Biden coboară din Air Force One pe un aeroport militar din Varșovia, Polonia, pe 20 februarie 2023 ( AFP / POOL / Evan VUCCI)

 

 

Myth Detector, un site de verificare a faptelor din Georgia, a arătat că transmisiunea în direct a postului polonez TVN24a arătat că persoana neidentificată a alunecat pe culoarul din spate înainte ca a doua rampă să fie atașată la avion pentru ca Biden să iasă din față. Aproape patru minute mai târziu, transmisiunea TVN24 a arătat cum Biden a coborât singur pe rampa din față. O transmisiune în direct a ABC News pe Facebook arată aceeași secvență a evenimentelor.

Captură de ecran de pe Facebook realizată pe 24 februarie 2023, cu elemente conturate de AFP
Captură de ecran de pe Facebook realizată pe 24 februarie 2023, cu elemente conturate de AFP

 

 

Intrarea de lângă botul avionului Air Force One este de obicei rezervată președintelui, familiei sale și invitaților speciali, potrivit CBS News.

Atât Biden, cât și alți președinți americani pot fi văzuți folosind intrarea din față a avionului în imagini surprinse de AFP în timpul altor călătorii.

Air Force One, avându-l la bord pe președintele american Joe Biden, ajunge pe un aeroport militar din Varșovia, pe 20 februarie 2023 ( AFP / Wojtek RADWANSKI)

AFP nu a putut verifica în mod independent identitatea persoanei care a căzut și a alunecat până pe asfalt. Ziarul britanic The Independent a descris persoana ca fiind un membru al personalului Casei Albe.

O altă postare pe Twitter foarte răspândită a sugerat în mod fals că Biden a fost vizibil rănit în urma căzăturii de pe scările din Polonia, distribuind videoclipul alături de o fotografie a ceea ce semăna cu o vânătaie pe fruntea președintelui.

Dar semnul provenea de la o urmă de cenușă în formă de cruce pe care Biden și-a pus-o pe frunte cu ocazia sărbătorii Miercurea Cenușii, ca parte a unei tradiții creștine care onorează începutul Postului Mare. Preotul polonez care a oficiat slujba a postat pe Facebook despre faptul că a pus cenușa pe fruntea lui Biden.

AFP a demontat alte dezinformări legate de călătoria lui Biden în Polonia aici.

Traducerea și adaptarea
US politics