Această fotografie manipulată cu Joe Biden și Volodimir Zelenski este distribuită online

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

În urma vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington din 21 decembrie 2022, utilizatorii de rețele sociale susțin că o imagine îl arată pe președintele american Joe Biden punându-și mâna pe posteriorul liderului ucrainean. Însă imaginea a fost manipulată digital; fotografia originală și alte fotografii din timpul vizitei arată că mâna lui Biden se află pe spatele lui Zelenski, iar un purtător de cuvânt al Casei Albe a confirmat că versiunea care circulă online este „falsificată”.

Imaginea s-a răspândit pe platforme precum Twitter, Telegram și Instagram în mai multe limbi și țări, inclusiv în Marea Britanie, Canada, Australia și India. Imaginea a fost distribuită aici și în limba română.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 27 decembrie 2022

Vizita la Casa Albă a fost prima vizită a lui Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, lansând o ofensivă de câteva luni care a perturbat economia globală și a lăsat în urmă mii de morți. Zelenski s-a adresat legiuitorilor americani, iar Biden a promis că națiunea sfâșiată de război „nu va rămâne niciodată singură” împotriva agresiunii Rusiei.

Dar fotografia cu cei doi lideri a fost modificată digital.

O analiză AFP a fotografiilor, videoclipurilor și postărilor de pe rețelele de socializare din timpul călătoriei lui Zelenski arată că Jill Biden a postat imaginea originală pe Facebook și Twitter pe 21 decembrie. Aceasta îi arată pe președintele SUA și pe soția sa, fiecare cu o mână pe spatele lui Zelenski, în timp ce cei trei privesc spre Monumentul Washington.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett, a confirmat într-un e-mail pentru AFP că fotografia publicată de Jill Biden este cea originală și că imaginea virală care circulă pe rețelele de socializare cu afirmații false este „o imagine photoshopată și trucată”.

O privire atentă la versiunea alterată arată că vârful degetului mare al lui Joe Biden - care se află sub degetul mic al soției sale în versiunea originală - a fost tăiat ușor în procesul de editare.

Ilustrație realizată cu ajutorul unei capturi de ecran preluate de pe pagina de Twitter a primei doamne Jill Biden pe 23 decembrie 2022
Ilustrație folosind o captură de ecran realizată pe 23 decembrie 2022 a unei imagini manipulate de pe Twitter

 

 

Filmările și fotografiile AFP de la eveniment arată că președintele american nu l-a pipăit niciodată pe Zelenski.

Președintele SUA, Joe Biden, și prima doamnă Jill Biden îl întâmpină pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Casa Albă, la Washington, pe 21 decembrie 2022 ( AFP / OLIVIER DOULIERY)
Președintele SUA, Joe Biden, și prima doamnă Jill Biden îl întâmpină pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Casa Albă, la Washington, pe 21 decembrie 2022 ( AFP / Brendan SMIALOWSKI)

 

 

În timpul campaniei prezidențiale 2020, Biden a atras atenția publicului pentru obiceiul de a reduce distanța fizică, iar unele femei au comentat în mod public că atingerile sale la evenimente le-au făcut să se simtă inconfortabil. A existat, de asemenea, o acuzație de agresiune sexuală, pe care Biden a negat-o.

Acuzațiile despre Zelenski se bazează pe sugestii nefondate - uneori alimentate de fostul președinte Donald Trump și de susținătorii teoriei conspirației QAnon - potrivit cărora Biden ar fi abuzat în mod regulat femei și copii.

AFP a demontat în trecut afirmațiile potrivit cărora Biden ar fi pipăit-o pe fosta secretară de presă a Casei Albe, Jen Psaki, și ar fi sărutat un copil. În română, AFP a demontat multe alte afirmații înșelătoare sau false cu privire la președintele american (aici, aici) și la președintele ucrainean (aici, aici).

28 decembrie 2022 A fost corectată o greșeală de ortografie în titlu.
Traducerea și adaptarea
Conflictul ucrainean-rus US politics