Acest videoclip arată un protest din martie 2021 în Grecia împotriva brutalității poliției

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O înregistrare video care arată un protest violent a fost distribuită cu afirmații că arată o demonstrație din noiembrie 2022 în Grecia. Cu toate acestea, această afirmație este falsă. Videoclipul este, de fapt, din timpul unui protest împotriva brutalității poliției care a avut loc în martie 2021 în cartierul Nea Smyrni din Atena, Grecia. Protestul a fost organizat după ce un ofițer de poliție a lovit un tânăr cu o bâtă în timp ce patrula în cartier pentru a se asigura că oamenii respectă restricțiile privind pandemia de coronavirus. Protestul care a urmat incidentului a devenit violent de ambele părți.

„Minunata lume nouă - Grecia”, spune această postare pe Facebook din 8 noiembrie 2022, distribuită de peste 1,100 de ori de atunci. Postarea include o înregistrare video de un minut care arată sute de oameni care aleargă și atacă mai mulți motocicliști. La un moment dat, o persoană din mulțime pare să îl doboare pe unul dintre ei, moment în care mulți alții se grăbesc la fața locului, lovindu-l simultan.

„Cred ca noua lume a globaliștilor nu sunt pregătiți pentru o răscoală unanimă în întreaga Europa și poate globală”, a scris un utilizator în secțiunea de comentarii. „Bravo lor, nu ca noi românii care nu luăm atitudine și îi suportăm pe acești guvernanți care fac ce vor, nimic pentru țară și noi! Așa că pot, și că populația este încă mulțumită...”, scrie un altul.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 11 noiembrie 2022

Videoclipul arată de fapt un protest din martie 2021 care a avut loc la Nea Smyrni, o municipalitate vecină cu Atena, împotriva brutalității poliției care a devenit, la rândul lui, violent, a dezvăluit o anchetă a AFP.

Videoclipul arată un protest în Grecia, dar este din 2021

O căutare inversă de imagine efectuată de AFP a găsit o captură de ecran a videoclipului care a fost postată aici, pe Twitter, pe 11 martie 2021, de către The Press Project, un organism independent de presă din Grecia care oferă știri și analize privind actualitatea. Postarea face trimitere la un articol publicat în aceeași zi de către The Press Project, care vorbește despre o arestare efectuată în urma protestului de la Nea Smyrni. Povestea se referă la incidentul care a avut loc în martie 2021, după cum a confirmat un reporter al departmentului de verificare a faptelor al AFP aflat în capitala Greciei.

Pe 9 martie 2021, peste 5,000 de persoane s-au adunat în suburbia sudică pentru a protesta după ce un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat un ofițer de poliție lovind un tânăr cu bastonul în timpul unei patrule din 7 martie în aceeași zonă, în timp ce verifica dacă oamenii respectau restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus. În videoclip, bărbatul, care a fost bătut la pământ în timp ce cel puțin alți trei ofițeri se aflau în apropiere, poate fi auzit strigând „doare”. Inițial, poliția a declarat că ofițerii au fost cei atacați, dar înregistrările video de la magazinele din apropiere nu au confirmat această afirmație, ceea ce a dus la suspendarea polițistului care l-a bătut pe bărbat.

O căutare de cuvinte cheie pe Google folosind „Nea Smyrni” în limba greacă a găsit, de asemenea, videoclipul publicat într-un articol pe site-ul de știri Iefimerida pe 10 martie 2022. Articolul includea o postare pe Twitter a unui video din 9 martie 2021, pe care scria „Urmăriți videoclipul atacului asupra polițistului de sus”, precum și un link către un videoclip de aproape 12 minute postat pe Youtube, care include scena care circulă pe rețelele sociale de la 2:25 la 4:55.

Protestul din 9 martie 2022 a fost relatat pe larg în mass-media, inclusiv de către presa din Grecia (Ekathimerini), precum și de către cea internațională, precum Aljazeera, Politico, Associated Press sau Vice. AFP a relatat, de asemenea, despre protest aici și aici.

În timpul protestului, poliția din Atena a dus lupte de stradă, lansând gaze lacrimogene și tunuri cu apă asupra tinerilor protestatari care au aruncat cu pietre și au dat foc coșurilor de gunoi.

După cum a relatat AFP, un ofițer de poliție a fost „grav rănit la cap în timpul confruntărilor”. Ofițerul de poliție rănit a putut fi văzut cum a fost târât de pe motocicletă și bătut de protestatari. El a fost apoi dus la spital, unde a rămas internat timp de câteva zile, a relatat presa locală. Alți doi ofițeri au fost, de asemenea, răniți în timpul demonstrației, potrivit repoterilor AFP, în timp ce zece protestatari au fost reținuți.

Aceeași scenă poate fi văzută în scurtul videoclip care circulă în prezent pe rețelele de socializare, cu afirmații false că ar arăta un protest recent. Videoclipuri ale incidentului în care apare polițistul rănit pot fi găsite și aici și aici pe Youtube.

Mai multe persoane au fost arestate pentru atacul împotriva ofițerului de poliție, inclusiv un tânăr de 22 de ani care a mers la o secție de poliție după confruntări pentru a denunța faptul că i-a fost furat portofelul la locul atacului, precum și un tânăr de 30 de ani care a fost reținut în închisoare timp de șapte luni, deși nici măcar nu se afla la locul faptei.

Grecii protestează față de inflația galopantă

AFP nu a putut găsi nicio sursă de încredere care să relateze despre un protest major sau violent care să fi avut loc pe 8 noiembrie 2022 în Grecia. Cu toate acestea, aproximativ douăzeci de mii de persoane au ieșit în stradă în mai multe orașe pe 9 noiembrie pentru a cere salarii mai mari în fața inflației în creștere. Protestul a fost convocat de cel mai mare sindicat din Grecia, GSEE, care a anunțat încă de la jumătatea lunii septembrie că va organiza o grevă de 24 de ore la nivel național pentru a protesta față de scumpirea energiei și creșterea prețurilor.

Lucrătorii din sectorul public și o parte din cei din sectorul privat care au renunțat la locurile de muncă timp de 24 de ore au mărșăluit, în timp ce greva a perturbat mai multe servicii din întreaga țară, școlile rămânând închise, iar unele spitale publice funcționând cu personal redus.

Un protestatar se luptă cu ofițerii de poliție antirevoltă greci în timpul mitingului convocat de sindicate și sectoare private împotriva creșterii prețurilor și a inflației galopante, la Atena, pe 9 noiembrie 2022 ( AFP / Louisa GOULIAMAKI)

Demonstranții din Atena, precum și cei din Salonic au avut, de asemenea, scurte confruntări cu poliția antirevoltă, aruncând cu cocktailuri Molotov și pietre în ofițerii care au ripostat cu gaze lacrimogene și grenade paralizante. De asemenea, au fost aruncate bombe de foc asupra unei mașini în fața Ministerului de Finanțe din Atena și a fost stropită cu vopsea roșie intrarea în sediul central al băncii centrale grecești, a relatat AFP.