Acest videoclip arată un festival al fermierilor în Piedmont

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O înregistrare video care prezintă un festival al fermierilor a fost distribuită de mii de ori în mai multe limbi, cu afirmații înșelătoare, conform cărora arată un protest al fermierilor italieni. Deși au existat recent proteste ale fermierilor în Italia, videoclipul în cauză a fost scos din contextul său original: acesta arată un festival dedicat agriculturii și berii, organizat în iulie 2022 într-un mic oraș din regiunea Piemont din nord-vestul Italiei.

„Protestele fermierilor italieni din Piemonte”, spune această postare pe Facebook din 30 iulie 2022, distribuită de peste 11,000 de ori de atunci. Postarea distribuie o înregistrare video în care pot fi văzute zeci de tractoare, care își aprind luminile și claxonează la unison, parcate una lângă alta. De asemenea, un steag italian este clar vizibil în filmare.

O filmare similară a fost postată și aici, cu afirmații potrivit cărora aceasta arată „Revolta fermierilor din Piemont, sub deviza «Nu suntem sclavi, suntem fermieri!»”. Postarea, tot din 30 iulie 2022, a fost distribuită de peste 600 de ori.

Captură de ecran a uneia dintre postările de pe Facebook realizată pe 10 august 2022

„Salut protestatarii din intreaga lume care nu se lasa calcati in picioare de aberațiile demente ale globalistilor !Respect Si putere de izbândă!”, spune un comentariu la una dintre postări.

Videoclipul a fost distribuit și în alte limbi, cum ar fi în franceză, cu afirmații similare, în care sunt imaginile sunt prezentate ca arătând fermieri italieni în regiunea Piemont care protestează împotriva inflației, a prețurilor ridicate la carburanți și a costurilor vieții. Videoclipul a fost distribuit într-o perioadă în care rata inflației în zona euro bate recorduri, ajungând la 8,9% în iulie, pe parcursul unui an, Italia nefiind scutită de această creștere brutală a costului vieții.

Cu toate acestea, potrivit verificărilor efectuate de AFP, vehiculele s-au adunat pentru un „festival al berii și al tractoarelor” într-un mic oraș din nord-vestul Italiei, nu pentru un protest.

Tractoare adunate pentru un festival

Contrar afirmațiilor false din postările de pe rețelele de socializare care spun că videoclipul ar arăta un protest, o căutare pe Google cu ajutorul cuvintelor cheie nu a găsit niciun eveniment de acest gen descris în presa italiană.

În schimb, căutarea a găsit un articol publicat pe 20 iulie 2022 de cotidianul online Torino Oggi cu următorul titlu: „Villafrance Piemonte țintește sus cu Tractor Beer Fest”. Articolul precizează în detaliu că pe 23 iulie 2022, în Villafrance Piemonte, o comună din orașul metropolitan Torino, din regiunea italiană Piemont, urmează să fie organizată în premieră „cea mai mare întâlnire de tractoare organizată vreodată în Piemont”.

Scopul acestui „festival al berii și al tractoarelor” aflat la prima ediție a fost acela de a „sublinia importanța agriculturii” în această regiune din nord-vestul Italiei. Inițiativa a venit din partea unui grup de prieteni, căruia i s-a alăturat municipalitatea, în colaborare cu Pro Loco, o asociație turistică locală din oraș, și Grupul Municipal de Protecție Civilă.

Municipalitatea a transmis și ea informații cu privire eveniment pe site-ul său și a distribuit afișul dedicat acestuia. Potrivit afișului oficial al evenimentului, festivalul a inclus o paradă, o binecuvântare a tractoarelor și premierea expozanților, dar și o petrecere cu cocktailuri.

După mai multe postări care anunțau festivalul pe pagina sa de Facebook, pe 19 (aici) și 23 (aici) iulie 2022, această asociație turistică a publicat un videoclip pe 25 iulie, care conține aceleași imagini ca cele publicate cu afirmații false pe rețelele de socializare. Acest videoclip nu are nicio legendă, dar începe cu un prim-plan al tricoului unui participant la „Tractor Beer Fest”.

Contactată de AFP, președinta asociației locale de turism, Franca Alciato, a declarat pe 12 august 2022 că „videoclipul arată festivalul berii și al tractoarelor și nimic altceva”.

Imagile circulă pe Facebook în videoclipuri de diferite lungimi și cu mai multe sau mai puține cadre, inclusiv cadre ariene filmate pe timp de zi, iar altele pe timp de noapte. AFP a comparat imaginile publicate de asociația Pro Loco cu videoclipul postat pe Facebook cu afirmații false: mai multe elemente, indicate mai jos, arată că atât imaginile capturate pe timp de zi, cât și cele din timpul serii, sunt absolut identice în cele două înregistrări. Videoclipul original a fost, prin urmare, scos din context.

Captură de ecran a videoclipului postat pe Facebook cu afirmații false realizată pe 10 august 2022. Cercurile colorate au fost adăugate de AFP
Captură de ecran a videoclipului original postat pe Facebook de asociația Pro Loco pe 10 august 2022. Cercurile colorate au fost adăugate de AFP

Mai jos este o comparație între imaginile aeriene nocturne care provin, de asemenea, din videoclipul publicat de asociația Pro Loco.

Captură de ecran a videoclipului postat pe Facebook cu afirmații false realizată pe 10 august 2022. Cercurile colorate au fost adăugate de AFP
Captură de ecran a videoclipului original postat pe Facebook de asociația Pro Loco pe 10 august 2022. Cercurile colorate au fost adăugate de AFP

Presa locală (aici) sau participanții (aici) au publicat, de asemenea, imagini ale festivalului care se potrivesc cu cele publicate de asociația Pro Loco.

Unele dintre imaginile publicate pe Facebook nu sunt filmate din aer, ci de la sol. Acestea, însă, nu sunt vizibile în înregistrarea video publicată de asociația italiană Pro Loco. Cu toate acestea, AFP a reușit să stabilească că imaginile au fost realizate tot și în timpul festivalului Tractor Beer Fest din 23 iulie 2022.

Aceste imagini au fost publicate pe Twitter: acestea apar la o calitate mai bună într-un videoclip viral, publicat pe 29 iulie 2022 și distribuit de peste 3,000 de ori pe rețeaua de socializare.

Prin intermediul unei căutări pe Google Maps a locației menționate pe afișul oficial al festivalului, și anume Prezzo Il Palazzetto Polivalente, AFP a geolocalizat o clădire dreptunghiulară de culoare deschisă, care poate fi văzută în fundal în videoclipurile postate cu afirmații false, ca fiind sala polivalentă din municipalitatea Villafranca Piemonte.

Pe Google Street View putem vedea forma sa geografică, fațada și elementele de susținere a acoperișului.

Prin urmare, scenele filmate de la sol au fost filmate în parcarea hotelului Prezzo Il Palazzetto Polivalente.

Montaj care arată sala polivalentă pe Google Street View (stânga) și în videoclipul postat pe Facebook (dreapta) realizat pe 12 august 2022

În plus, în videoclipul de mai bună calitate postat pe Twitter, de la dreapta la stânga, se poate vedea un tractor verde, unul roșu și unul albastru, încadrate de două lămpi stradale.

Captură de ecran de pe Twitter realizată pe 12 august 2022

Pe înregistrarea video publicată de asociația italiană care a organizat evenimentul, am identificat aceleași trei tractoare. Acestea pot fi văzute într-un montaj publicat mai jos, încercuite cu verde. Stâlpul de iluminat vizibil în videoclipul de pe Twitter este, de asemenea, identificabil, încadrat în albastru. În cele din urmă, zona în care sunt parcate tractoarele poate fi văzută mai jos, încadrată cu roșu:

Montaj care arată locația celor trei tractoare realizat pe 12 august 2022

Fermierii protestează în sudul Italiei

Recent, în Italia au avut loc proteste ale unor fermieri. Pe 21 iulie 2022, de exemplu, peste 300 de tractoare agricole au paralizat traficul pe drumul de acces către sediul central al regiunii Calabria din sud-vestul Italiei, în timp ce aproximativ 600 de fermieri și-au manifestat nemulțumirea față de creșterea costurilor materiilor prime, potrivit presei locale.

În aceeași zi, potrivit presei locale, fermieri din zona rurală din jurul orașului Caserta, aflat tot în sudul Italiei, au intrat cu tractoare în Napoli, într-un protest împotriva planului autorităților din regiunea Campania pentru combaterea brucelozei și tuberculozei la bovine, care presupune eliminarea animalelor infectate. În timpul protestului, fermierii au turnat zeci de litri de lapte de bivoliță în fața sediului central al Regiunii Campania.

La începutul aceleiași luni, pe 6 iulie 2022, un alt protest a avut loc în Lamezia Terme, tot în sudul Italiei, unde fermierii au defilat cu tractoare pentru a atrage atenția asupra dificultăților prin care trece sectorul lor.

Videoclipul distribuit masiv pe Facebook cu afirmații false circulă, de asemenea, într-un context în care comunitatea agricolă olandeză își manifestă furia. De câteva săptămâni, fermierii blochează autostrăzile din țară, aruncă gunoi de grajd și deșeuri, dau foc la baloți de paie și se adună în fața locuințelor mai multor politicieni. Motivul este planul guvernului de a reduce emisiile de azot cu 50% până în 2030, ceea ce ar putea duce la exproprieri.

Traducerea și adaptarea