Imaginea manipulată a „bisericii care a supraviețuit incendiilor din Los Angeles” se răspândește pe internet

Los Angeles, al doilea oraș ca mărime din Statele Unite, a fost în centrul incendiilor devastatoare care au făcut ravagii pe coasta de vest în ianuarie 2025. Aproape 30 de persoane și-au pierdut viața, iar comunități întregi au fost strămutate, casele și clădirile fiind reduse la cenușă. Incendiile au provocat un val de dezinformări online, inclusiv o imagine larg răspândită pe rețelele de socializare, care ar fi arătat o biserică de pe malul mării supraviețuind miraculos incendiilor, în timp ce totul în jurul ei ardea. Cu toate acestea, o investigație mai amănunțită a AFP a arătat că nu există o astfel de biserică în zonele afectate de incendii, iar experții au identificat semne de manipulare, sugerând că imaginea a fost creată prin editare intensă sau inteligență artificială. 

„Nu totul este ars în California. La periferie, ca o mărturie a credinței și a speranței, o clădire este încă în picioare”, spune această postare pe Facebook din 13 ianuarie 2024, distribuită de peste 2.200 de ori de atunci.

„În mijlocul incendiilor devastatoare din California, o biserică este un testament al speranței și credinței”, spun alte postări (aici, aici sau aici) distribuite de mii de ori.

Toate postările prezintă o imagine cu o biserică cu acoperiș roșu, care a fost miraculos neatinsă de flăcări, în timp ce totul în jurul ei a fost redus la ruine.

O postare pe TikTok distribuită de peste 10.000 de ori susține chiar că aceasta arată o „biserică românească din Los Angeles neatinsă de foc”.

Postări similare au circulat pe scară largă și în alte limbi, cum ar fi engleză, spaniolă, maghiară și greacă

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook realizate pe 22 ianuarie 2025

Postările au circulat online în timp ce flăcările se răspândeau prin Los Angeles în ianuarie 2025, provocând 27 de decese până pe 22 ianuarie și deplasând zeci de mii de rezidenți timp de săptămâni. 

Incendiile, care au devastat părți din Los Angeles, în special cartierul Pacific Palisades, situat în zona de vest a orașului, aproape de țărm, au făcut cel mai mare numar de victime din istoria acestuia.

Cu toate acestea, AFP nu a găsit nicio dovadă a unei biserici similară ca cea descrisă în aceste postări în zonele afectate de incendii, iar experții contactați de agenție au identificat semne de manipulare.

Nicio biserică în apropierea plajei în zonele arse din Los Angeles

Imaginea care circulă pe rețelele sociale prezintă o biserică mică cu un acoperiș roșu și un turn central cu o cruce în vârful acestuia. Aceasta se află în mijlocul unui peisaj ars și pustiu, înconjurată de pământ ars, copaci arși și moloz, sugerând o recentă devastare provocată de incendii. În fundal, se poate vedea fum dens pe un cer înnorat și oceanul, indicând faptul că scena se află într-o zonă de coastă. Biserica însăși pare ușor deteriorată, dar intactă, fără daune vizibile majore provocate de foc.

 AFP a identificat cele mai vechi versiuni ale fotografiei virale în postări pe Facebook din 13 ianuarie 2025, făcute de utilizatori din Milano (postările acestora fiind acum șterse) și Etiopia. Aceste postări au fost identificate prin căutări folosind Google Fact Check Explorer și Image Context (arhivate aici). Nicio postare analizată de AFP nu a clarificat dacă imaginea era reală sau generată de computer, nici locația specifică în care ar fi fost făcută sau cine a realizat-o.

Image
Captură de ecran din Google Fact Check Explorer realizată pe 14 ianuarie 2025

Cu toate acestea, AFP nu a găsit nicio dovadă a existenței unei astfel de biserici în zonele presupuse a fi prezentate în imaginea virală care au fost afectate de incendiile din Los Angeles în ianuarie 2025.

Întreaga fâșie de coastă din regiunea afectată este mărginită de Autostrada de Stat 1 din California, care se află fie direct de-a lungul apei, fie foarte aproape de plajele de nisip. Harta interactivă a incendiilor a departamentului de pompieri din California (archivată aici) arată zonele de coastă afectate, demonstrând că nu este posibil să faci o fotografie a apei din niciun unghi și nicio distanță de-a lungul acestui tronson de 15 km fără ca autostrada să fie vizibilă (așa cum apare în fotografiile reale AFP care arată distrugerea de la plajă, mai târziu în articol). 

Image
Harta incendiilor a Departamentului de pompieri din California (stânga, actualizată la 22 ianuarie 2025) și aceeași zonă pe Google Maps. Capturi de ecran realizate la 23 ianuarie 2025. Marcaje albastre adăugate de AFP

Imaginile din satelit și instrumentele de cartografiere online, precum Google Maps, confirmă absența oricărui lăcaș de cult în apropierea plajelor afectate de incendii.

Chiar și cele mai apropiate biserici din zonă pe care AFP le-a putut găsi (Church of Scientology Mission, A Call 2 Peace, Chabad of Pacific Palisades și St Augustine By-The-Sea Church) se află la câteva străzi de plajă și niciuna dintre ele nu seamănă cu cea din postarea virală. 

„Bănuiesc că este un fals”, a declarat Richard Longstreth, istoric al arhitecturii și profesor la Universitatea George Washington, pentru AFP, la 16 ianuarie 2025. 

Longstreth a explicat că „biserica” care apare în fotografiile virale este „prea «veche» pentru acea zonă” și nu seamănă cu nimic din ceea ce a văzut el în sutele de biserici pe care le-a vizitat în California.

Experții în AI spun că imaginea prezintă indicii AI 

„Bănuiesc că imaginea este fie falsă, fie puternic editată”, a declarat James F. O'Brien, profesor de informatică la Universitatea din California, Berkeley, pentru AFP într-un e-mail din 18 ianuarie 2025.

„Aceasta din cauza halo-urilor și altor artefacte”, a spus el, adăugând însă că „aceste obiecte ar fi putut fi introduse prin compresie agresivă”.

„Din păcate, imaginea este de rezoluție joasă și puternic comprimată, așa că este greu de spus cu certitudine” cum a fost creată, a declarat O'Brien pentru AFP.

Dar „un lucru care ar trebui avut în vedere”, a spus profesorul, „fie că (poza - n.r) este reală sau nu, clădirile cu compoziții diferite au șanse mult mai mari de a supraviețui unui incendiu apropiat”.

„O clădire din lemn cu șindrile vechi și coșuri deschise se poate aprinde ușor. O clădire din stucco cu acoperiș din țiglă și coșuri închise este mai rezistentă”, a spus el.

Anterior, Hany Farid, tot profesor la Universitatea din California, Berkeley, specialist în criminalistică digitală, științe judiciare, dezinformare, analiza imaginilor și percepția umană, a analizat imaginea pentru AFP „folosind modele antrenate să distingă între imagini naturale și cele generate de AI”. 

„Aceste modele detectează urme ale generării de către AI”, a spus el într-un e-mail din 16 ianuarie 2025.

„În plus, am analizat această imagine cu un instrument de criminalistică care măsoară geometria perspectivei în imagine, iar din nou, această analiză relevă inconsecvențe fizice față de imaginile naturale”.

„Cred, prin urmare, că este cel mai probabil ca imaginea să fi fost generată de AI”, a declarat Farid pentru AFP.

Image
Captură de ecran a profesorului Hany Farid analizând imaginea virală realizată pe 16 ianuarie 2025. Cercuri verzi adăugate de AFP

Imaginea are o serie de caracteristici comune imaginilor generate de AI (vezi aici sau aici sfaturile noastre), inclusiv caracteristici nenaturale și anomalii. 

De exemplu, putem observa un copac care pare să se despartă în două forme destul de diferite: jumătate pare a fi un palmier, care prin natura sa nu are ramuri, și jumătate pare a fi un copac cu frunze mai normale. Alți câțiva copaci par, de asemenea, să aibă două trunchiuri foarte diferite, așezate unul lângă celălalt. 

Această inconsistență, împreună cu mai multe drumuri care duc nicăieri și conexiunile nepotrivite la ușa bisericii sau fumul dens care nu are o cauză concretă - arată că imaginea a fost fie editată semnificativ, fie fabricată nenatural.

Image
Captură de ecran a imaginii virale cu anomaliile evidențiate în verde de AFP, realizată pe 22 ianuarie 2025

Bisericile din LA afectate de incendiu

AFP a contactat mai multe organizații religioase din zonă pentru clarificări, dar până la momentul publicării, doar Arhiepiscopia din Los Angeles, care supraveghează bisericile catolice din regiune, a răspuns.

Yannina Diaz, Directorul Relațiilor cu Mass-Media al Arhiepiscopiei din Los Angeles, a declarat pentru AFP pe 21 ianuarie 2025 că singura biserică catolică distrusă complet de incendiul din Palisades este Corpus Christi. Ea a adăugat că „alte clădiri din parohie au suferit unele daune din cauza focului, dar nu știm încă gravitatea acestora, deoarece abia începem să evaluăm situația”.

Cu toate acestea, imaginea „nu este parohia Corpus Cristi”. „Nu este deloc una dintre parohiile noastre”, a spus Diaz. 

AFP nu a putut găsi niciun articol de presă despre biserici care au supraviețuit nevătămate incendiului, în timp ce totul în jurul lor a fost distrus. 

De altfel, mai multe biserici au fost distruse în incendiile recente din ianuarie 2024 din sudul Californiei. De exemplu, Altadena Community Church și St. Mark's Episcopal Church din Altadena au fost ambele complet distruse de incendiul Eaton (arhivat aici). 

Image
Biserica comunității Altadena este văzută arsă de incendiul Eaton în zona Altadena din comitatul Los Angeles, California, pe 21 ianuarie 2025 (AFP / JOSH EDELSON)

În zona Pacific Palisades, mai aproape de malul mării, alături de Corpus Christi, biserica episcopală St. Matthew a suferit, de asemenea, pagube semnificative în timpul incendiului din Palisades, deși biserica nu a fost complet distrusă. În mod similar, Biserica Presbiteriană Pacific Palisades a fost puternic afectată, clădirea principală fiind arsă complet. 

Cel puțin alte 14 biserici, moschei, sinagogi, temple și instituții religioase au fost complet distruse de seria de incendii care au devastat sudul Californiei, potrivit LA Times.

AFP a demontat și alte cazuri de dezinformare legate de incendiile din Los Angeles, cum ar fi afirmații similare despre o casă care a supraviețuit miraculos flăcărilor (exemplu aici) și altele (aici). 

Articolul a fost modificat pentru a schimba titlul și a șterge trei imagini.
24 ianuarie 2025 Articolul a fost modificat pentru a schimba titlul și a șterge trei imagini.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne