Afirmațiile false care susțin că directorul OMS a fost arestat provin de pe un site autointitulat satiric

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

În luna iulie 2022, pe rețelele de socializare au fost distribuite, în mai multe limbi, mesaje false în care se afirma că directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost arestat de Interpol și închis. Afirmațiile provin dintr-un articol publicat pe un site canadian care se descrie ca fiind satiric. Atât OMS, cât și Interpol au respins afirmația ca fiind falsă, în timp ce Tedros însuși a avut apariții în presă în zilele care au urmat după ce articolul a susținut că a fost arestat.

„Breaking-newsul zilei”, spune această postare de pe Facebook din 25 iulie 2022. Postarea distribuie o captură de ecran pe care este scris: „Directorul OMS arestat pentru crime împotriva umanității. Tedros Adhanom Ghebreyesus, actualul director al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a fost arestat de Interpol și este ținut în închisoare pentru crime împotriva umanițății și genocid”, împreună cu o fotografie cu Tedros Adhanom alături de Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial (WEF) și un link către un articol publicat pe 24 iulie 2022 pe site-ul Vancouver Times.

Postări similare pot fi găsite aici și aici.

În timp ce unii utilizatori români au fost prudenți cu privire la știrea prezentată în postări, mulți alții au sperat că acest lucru ar fi adevărat: „Hai sa credem ca e arestat... pentru ca să se întâmple!”, arată un comentariu. „O fi sau nu o fi adevărat !? Dacă este adevărat, multe capete vor cădea! Sper să fie adevărat!”, spune un alt utilizator, în timp ce un altul adaugă: „Doamne, să nu fie un fake-news! Asta DA veste de milioane...! Dacă e așa... de acum vor urma arestări pe principiul dominoului”. „Se pare că este oficială știrea”, a dat asigurări unul dintre utilizatorii care a postat informația.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 5 august 2022

Această afirmație a fost distribuită și în alte limbi, precum portugheză, spaniolă, engleză, franceză, italiană sau greacă. Toate titlurile văzute în postările de pe Facebook fac referire la același articol din Vancouver Times, din 24 iulie.

Cu toate acestea, o căutare pe site-ul Vancouver Times arată că acesta nu este un site de știri autentic. În secțiunea „Despre noi”, se afirmă că „Vancouver Times este cea mai de încredere sursă de satiră de pe Coasta de Vest”. „Scriem povestiri satirice despre probleme care îi afectează pe conservatori”, adaugă descrierea.

După ce alte organizații de fact-checking au demontat articolul, Vancouver Times a adăugat o notă specială la articol în care se precizează că „acesta este un articol de satiră (...)”. Alte articole publicate de acest site nu au aceeași notă.

AFP a verificat anterior postări false care proveneau din articole din Vancouver Times, cum ar fi aici sau aici.

Directorul OMS continuă să lucreze

Atât INTERPOL, cât și OMS au confirmat pentru AFP pe 2 august că postările sunt false.

Un ofițer de presă al INTERPOL a mai explicat că agenția „nu trimite ofițeri să aresteze persoane sau să emită mandate de arestare. Numai ofițerii naționali de poliție pot face arestări”.

Mai mult, Tedros a fost văzut în mai multe apariții mediatice după 24 iulie, când articolul a susținut că ar fi fost arestat. Pe 27 iulie, el a participat la o ședință de informare a presei privind variola maimuței, după cum se vede în videoclipul de mai jos.

Pe 28 iulie, a ținut, de asemenea, un discurs în deschiderea unui seminar web de Ziua Mondială a Hepatitei. O postare pe Twitter din aceeași zi arată că a avut, de asemenea, o întâlnire cu directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), Gerd Mueller.

Cel mai recent, pe 4 august, Tedros a fost văzut în Kazahstan, unde s-a întâlnit cu ministrul Sănătății și a primit o catedră onorifică de la Universitatea Națională de Medicină. Presa locală a relatat, de asemenea, (aici, aici) despre vizita sa.

Tedros a fost o țintă a dezinformării în timpul pandemiei. AFP a demontat anterior postări care au denaturat comentariile sale despre dozele de rapel ale vaccinului Covid-19 pentru copii, precum și afirmațiile potrivit cărora i s-a interzis să mai candideze pentru un al doilea mandat la șefia OMS.

Traducerea și adaptarea
COVID-19