Președintele SUA Joe Biden nu a pus medalia invers atunci când l-a premiat pe veteranul din Vietnam

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Videoclipul original al unei ceremonii de premiere arată clar că președintele Statelor Unite, Joe Biden, așează o medalie în jurul gâtului unui veteran din Vietnam, astfel încât aceasta să atârne pe pieptul veteranului. Acest lucru infirmă postările de pe Facebook care folosesc un fragment editat de proastă calitate al filmării pentru a sugera în mod fals că Biden a pus medalia invers. Afirmațiile false au fost distribuite de sute de ori de la începutul lunii iulie 2022 și fac parte dintr-o narațiune care circulă în România și care sugerează că Biden este incapabil să fie președintele Statelor Unite.

Utilizatori de Facebook din mai multe țări, printre care și România, au distribuit o afirmație falsă potrivit căreia președintele Statelor Unite Joe Biden „a pus o medalie invers” alături de un fragment video neclar de la o ceremonie de premiere din 5 iulie 2022, care a avut loc la Casa Albă.

„Opriți Pământul! Biden ar trebui să coboare. (Biden pune invers medalia la gâtul unui veteran)”, citește aici descrierea uneia dintre postările de pe Facebook, care a fost distribuită de peste 150 de ori din 7 iulie 2022. Același videoclip a fost publicat aici, aici și aici, cu afirmații similare.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 11 iulie 2022

Postări cu aceeași afirmație au fost distribuite și în alte țări, inclusiv în Serbia și Ungaria.

Sentimentul antiamerican și criticile la adresa NATO, alianță din care România face parte, s-au intensificat pe unele conturi de socializare odată cu invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Postările pe rețelele de socializare urmăresc frecvent să îl submineze pe Biden, folosind adesea videoclipuri scoase din context în încercarea de a demonstra că acesta este incapabil să ocupe funcția de președinte al Statelor Unite.

În acest caz particular însă, o înregistrare video de înaltă calitate a întregii ceremonii, difuzată în direct la televiziunea americană, și fotografii realizate de AFP la momentul respectiv arată clar că Biden a așezat corect medalia după ce aceasta i-a fost înmânată cu grijă.

Imagini de la ceremonie arată că afirmația este falsă

Potrivit Societății Congresului pentru Medalia de Onoare, Medalia de Onoare este cea mai prestigioasă decorație militară pentru forțele armate americane și este acordată celor care s-au distins prin acte de vitejie în luptă.

Pe 27 iunie 2022, Casa Albă a anunțat că, pe 5 iulie 2022, președintele Joe Biden va acorda Medalia de Onoare unui număr de patru soldați ai armatei americane care au luptat în Războiul din Vietnam, inclusiv lui Dwight W. Birdwell, care este veteranul prezentat în postările cu afirmații false.

Anunțul Casei Albe descria modul în care Birdwell a mutat în siguranță un comandant de tanc, sub un schimb de focuri intens, în apropiere de Saigon (cel mai mare oraș din Vietnam, acum cunoscut sub numele de Ho Chi Minh City - n.r) în ianuarie 1968, a condus un mic grup de apărători împotriva asaltului și a ajutat la evacuarea răniților, în ciuda faptului că a primit împuscături de la inamic în față și în trunchi.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Casa Albă și a fost transmisă în direct de mai multe canale publice naționale de televiziune, inclusiv C-SPAN și PBS. De asemenea, ceremonia a fost relatată de diverse mass-media din SUA, inclusiv aici și aici. Înregistrarea transmisiunii arată că Birdwell este cel la care se referă postările eronate de pe Facebook: el a fost prezentat ca laureat înainte de premiere.

Postările false de pe Facebook arată un fragment de 18-19 secunde din înregistrarea ceremoniei de decernare a premiului, care îl arată pe Biden care prinde medalia după gâtul lui Birdwell, îl bate pe spate și apoi îi strânge mâna în timp ce Dwite Birdwell se întoarce cu fața la cameră.

Imaginile din postările false au fost editate pentru a tăia partea în care se vede cum medalia îi este înmânată lui Biden și cum, mai apoi, președintele se apropie de Birdwell din spate pentru a-i prinde medalia în jurul gâtului, astfel încât aceasta să îi atârne pe piept. La minutul 29:04 din transmisiunea PBS postată pe YouTube, se poate vedea clar că președintele pune medalia în sensul corect:

Un fotograf AFP a surprins, de asemenea, ceremonia și a imortalizat momentul în care Biden a pus medalia în jurul gâtului lui Birdwell:

Președintele american Joe Biden acordă Medalia de Onoare specialistului în retragere al armatei americane Five Dwight W. Birdwell pentru acțiunile sale în Războiul din Vietnam, în timpul unei ceremonii la Casa Albă din Washington, DC, 5 iulie 2022 ( AFP / Saul LOEB)

Deoarece înregistrarea din postările care conțin afirmații false este de calitate slabă, medalia în sine nu se distinge clar. Cu toate acestea, o privire mai atentă la videoclipul prezentat în postările cu afirmații false arată faptul că medalia este așezată pe pieptul lui Birdwell, nu pe spate, așa cum afirmă utilizatorii de rețele sociale. O captură de ecran a filmării originale de la PBS arată clar că medalia este așezată pe partea corectă.

Mai jos este o comparație între secvența din videoclipul editat și aceeași secvență din transmisia PBS:

Capturi de ecran din videoclipul din postarea falsă de pe Facebook (stânga) și videoclipul PBS de pe YouTube (dreapta), realizate pe 8 iulie 2022. AFP a indicat medalia cu un cerc roșu și verde

Utilizatorii de pe rețelele de socializare distribuie adesea afirmații false despre Biden, în încercarea de a-i arăta incompetența. AFP a demontat deja mai multe astfel de afirmații, de exemplu aici.

Traducerea și adaptarea
US politics