Această fotografie a fost făcută în 2019, în timpul protestelor fermierilor din Țările de Jos

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 8 Iulie 2022, la 17:12
  • Actualizat pe 8 Iulie 2022, la 17:23
  • 5 minute de citit
  • De: Saladin SALEM, AFP Germania
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
O imagine din 2019 a unei autostrăzi blocate de tractoare a fost distribuită de mii de ori în mai multe limbi, cu afirmații potrivit cărora aceasta arată protestele fermierilor care au izbucnit în Țările de Jos în vara anului 2022 din cauza noilor reglementări agricole. Deși este adevărat că aceste proteste sunt în curs de desfășurare, această fotografie care arată protestele anterioare ale fermierilor olandezi este veche de aproape trei ani.   

„Așa arată un protest adevărat ... Felicitări olandezilor! ... Poate învățăm și noi ceva din ce se întâmplă în Olanda acum!”, spune o postare de pe Facebook din 6 iulie 2022, distribuită de peste 1,000 de ori de atunci. Postarea prezintă o imagine ce arată zeci de tractoare care blochează o autostradă.  

Imaginea a fost publicată și aici în aceeași zi, cu o descriere care spune: „Granița dintre Olanda și Germania azi... Deja pescadoarele se alătură fermierilor si vor bloca și porturile! PS: la noi? ... lasă că protestează alții pentru noi! Nu?”, însă a fost, între timp, schimbată. Aceeași fotografie a fost, de asemenea, distribuită cu afirmații similare în limba germană

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 8 iulie 2022

AFP a investigat anterior imagini de la proteste și blocade de stradă în Țările de Jos (aici în engleză sau aici în germană). Ca și în acest caz, au fost folosite imagini vechi pentru a ilustra evenimente actuale. 

Fotografie realizată în 2019

Cu ajutorul unei căutări inverse de imagini, fotografia distribuită în prezent poate fi găsită în diverse publicații online din 2019 (aici, aici, aici). Printre altele, acestea explică faptul că fotografia arată un protest al fermierilor din Țările de Jos, declanșat deja la acea vreme de obiectivele stricte privind emisiile de nitrogen stabilite de guvern.  

O fotografie aproape identică poate fi găsită și pe site-ul furnizorului de fotografii Shutterstock. Agenția Europeană Pressphoto (EPA) și agenția spaniolă de știri EFE sunt menționate ca autori. Fotografia este datată 16 octombrie 2019 atât pe Shutterstock, cât și pe site-ul EPA, potrivit unei capturi de ecran a paginii. Ea a fost realizată de fotograful Robin van Lonkhuijsen în De Bilt, o municipalitate și un oraș din provincia Utrecht, în Țările de Jos.

Mai multe caracteristici ale imaginii arată că este o fotografie a aceluiași incident ca cel din postările de pe rețelele de socializare pe care le verificăm.

De exemplu, în colțul din stânga jos al imaginii se poate vedea un grup de persoane. Una dintre persoane poartă o jachetă portocalie de înaltă vizibilitate, iar lângă el se află alte patru persoane, două cu bluze negre, una cu roșu și una cu gri. De asemenea, în ambele imagini se mai poate observa și o mașina mică parcată pe banda din stânga, în fața tractoarelor, un tractor roșu care stă pe banda verde din mijloc, între tractoarele verzi, și culoarea similară a copacilor.

Image
Comparație de capturi de ecran între imaginea postată pe site-ul EPA (stânga) și cea din postarea de pe Facebook (dreapta) realizată pe 5 iulie 2022

Legenda imaginii de pe site-ul EPA și Shutterstock spune: „Fermierii blochează drumul cu tractoare în timp ce se adună în apropierea clădirilor Institutului Național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) din De Bilt, Țările de Jos, pe 16 octombrie 2019, pentru a cere suspendarea normelor guvernamentale privind politica în domeniul nitrogenului, ale căror victime spun că sunt”.  

În octombrie 2019, mai multe proteste cu tractoare au provocat haos în traficul din Țările de Jos. În cadrul disputei în curs de desfășurare privind limitele de nitrogen, fermierii au blocat drumurile de acces spre Haga și în 2020, de exemplu, provocând blocaje de trafic de sute de kilometri.  

Mai multe articole (aici, aici, aici) au explicat la vremea respectivă contextul protestelor olandeze din toamna anului 2019: fermierii din întreaga țară protestau împotriva reglementărilor de mediu impuse de guvernul olandez pentru a reduce emisiile de nitrogen cauzate, de exemplu, de gunoiul provenit de la animale. Prin urmare, s-a discutat despre o reducere a numărului de animale ca o posibilă metodă de reducere a emisiilor. Protestatarii, pe de altă parte, se consideră pe ei înșiși prea unilateral responsabili pentru emisiile ridicate de nitrogen

RIVM a publicat în aceeași zi un răspuns la protestul din 16 octombrie 2019, spunând că lucrează cu sectorul agricol pentru a aduna cunoștințe despre nivelurile de nitrogen și impactul acestora asupra naturii în Țările de Jos.  

De ce au loc demonstrații în prezent? 

În iunie 2022, demonstrațiile au devenit din nou proeminente, fermierii din Țările de Jos protestând încă o dată împotriva cerințelor guvernamentale privind consumul de nitrogen. Au avut loc blocaje  în supermarketuri, iar drumurile au fost, de asemenea, și ele blocate din nou, după cum a raportat poliția olandeză pe Twitter pe 4 iulie 2022. În cadrul protestelor, demonstranții au rupt o baricadă a poliției în fața casei ministrului olandez pentru Natura și Politica privind nitrogenul, Christianne van der Wal-Zeggelink, la sfârșitul lunii iunie. 

Motivul este, din nou, un anunț făcut de guvernul olandez la mijlocul lunii iunie 2022, conform căruia emisiile de nitrogen vor trebui să fie reduse semnificativ până în 2030. După cum a relatat AFP în iunie, țara intenționează să reducă emisiile de nitrogen în 131 de zone cheie cu până la 70% pentru a-și atinge obiectivele climatice până în 2030. Regatul Țărilor de Jos este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din Europa, iar efectivele de bovine sunt responsabile pentru o mare parte din aceste gaze.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat într-o conferință de presă că guvernul este conștient de impactul uriaș asupra fermierilor. „Sectorul se va schimba, dar, din păcate, nu avem de ales. Trebuie să reducem emisiile de nitrogen”, a declarat Rutte.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne