
Acești pompieri participau la o strângere de fonduri în Polonia, nu protestau alături de fermierii olandezi
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 14 Iulie 2022, la 17:06
- 8 minute de citit
- De: Ede ZABORSZKY, Maja CZARNECKA, AFP Ungaria, AFP Polonia
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Pompierii olandezi s-au alăturat astăzi protestelor fermierilor italieni și olandezi”, spune parțial această postare înșelătoare de pe Facebook din 11 iulie 2022, distribuită de peste 1,100 de ori de atunci. Postarea include o înregistrare video care arată mai multe camioane de pompieri cu sirenele pornite și și oameni îmbrăcați în uniforme de pompieri pe acoperișul camioanelor.
Același videoclip a mai fost postat aici și aici, cu afirmații similare că „Pompierii olandezi spun și ei #ajunge” și că „se alătură protestelor fermierilor olandezi”. Aceste postări înșelătoare au fost întâmpinate cu felicitări din partea utilizatorilor de Facebook.

Videoclipul cu afirmația falsă a început să se răspândească în mai multe limbi, printre care maghiară, croată, poloneză, engleză, franceză și germană.
Textul postărilor de pe Facebook sugerează în mod eronat că imaginile arată o demonstrație de solidaritate în Țările de Jos, unde au loc proteste ale fermierilor împotriva unui nou plan guvernamental de reducere a emisiilor de azot.
Dar videoclipul nu are nicio legătură cu protestele fermierilor olandezi: a fost înregistrat în Polonia în timpul unui eveniment caritabil, a constatat AFP după ce a verificat probele vizuale și a discutat cu organizatorii evenimentului și cu autorul videoclipului.
Video arată un eveniment caritabil în Polonia
Privind cu atenție videoclipul, se poate observa că pompierii au scris pe spate „straz”, care este prescurtarea cuvântului „pompier” în poloneză.
Videoclipul care se răspândește în context fals pe rețelele de socializare are, de asemenea, mențiunea unui cont de TikTok, ce duce la canalul utilizatorului „daniel998dxdx”, care a postat într-adevăr un videoclip identic pe 22 mai 2022. Descrierea în poloneză a videoclipului spune „Night Rescue Ride for Mai”, alături de diferite etichete în poloneză, cum ar fi „pompier” și „Krosno”.
În timp ce alte videoclipuri ale acestui utilizator au, în general, câteva mii de vizualizări, acesta are peste 1,5 milioane de vizualizări și sute de comentarii în engleză, germană sau franceză, care vorbesc despre politicienii corupți și protestele fermierilor. O minoritate dintre comentarii notează că videoclipul a fost, de fapt, filmat în Polonia.
Folosind informațiile din postarea de pe TikTok, o căutare pe Google cu ajutorul cuvintelor cheie duce la articole din presa poloneză (cum ar fi acesta și acesta) care relatează că, pe 21 mai 2022, membrii serviciilor locale de urgență din zona orașului Krosno, aflat în sudul Poloniei, au organizat un eveniment caritabil pentru a strânge fonduri pentru tratamentul unei fetițe bolnave de 5 ani, pe nume Maja, care locuiește în Potok, un sat din apropiere. Fetița suferea de paralizie cerebrală și avea nevoie de reabilitare, a relatat presa locală.
„Night Ride of Rescuers (Cursa de Noapte a Salvatorilor - n.r) este un eveniment caritabil extraordinar organizat de OSP Dobieszyn și Krosno112.pl, la care participă aproximativ o sută de vehicule ale serviciilor de urgență”, a relatat un ziar local.
OSP înseamnă „Pompierii voluntari” în poloneză, Dobieszyn este un sat învecinat cu Potok, iar Krosno112 este un site local de știri care „oferă informații despre dificultățile rutiere și operațiunile de salvare”.
Descrierea publicației de pe site notează, de asemenea, că „portalul Krosno112.pl este, de asemenea, cunoscut pentru organizarea acțiunilor de caritate «Night Ride of Rescuers» pentru persoanele aflate în dificultate și pentru publicitatea altor acțiuni de caritate” - acest eveniment este menționat și în descrierea videoclipului de pe TikTok.
Krosno112 a publicat o galerie foto cu privire la acest eveniment caritabil pentru Maja. Comparând aceste fotografii cu videoclipul de pe TikTok, se pot găsi multe indicii care arată că cele două au fost realizate în același loc și în același timp.
De exemplu, atât în înregistrarea noastră video, cât și în imaginile din Krosno112, pot fi văzute camioane de pompieri cu același număr de identificare în aceeași formație:

Aceleași persoane în haine civile pot fi observate printre pompieri atât în imagini, cât și în videoclip - de exemplu, femeia marcată cu verde mai jos, care se află pe camionul „347R24” în ambele imagini și care se uită în spate în direcția realizatorului videoclipului postat pe TikTok. Pe baza caracteristicilor câmpului vizual (marcat cu cercul galben), creatorul înregistrării trebuie să se afle pe camionul marcat cu numărul „347R64”:

Acest camion de pompieri cu numărul „347R64” apare și în alte videoclipuri ale utilizatorului de TikTok „daniel998dxdx”, iar pe el este scris „Jedlicze”, numele unui oraș din județul Krosno.
AFP a contactat departamentul local de pompieri din Jedlicze, care pe 12 iulie 2022 a identificat utilizatorul ca fiind un pompier local, Daniel Zając.
AFP a reușit să ia legătura cu Zając, care a explicat: „Da, am făcut înregistrarea video stând în picioare pe vehiculul nostru de la unitatea de pompieri Jedlicze. Nu este în Țările de Jos, bineînțeles. A fost în timpul unei strângeri de fonduri pentru Maja”.
De asemenea, AFP a întrebat sediul municipal al Serviciului de Stat de Pompieri din Krosno despre înregistrare. „Înregistrarea video pe care ne-ați trimis-o a fost realizată în timpul evenimentului caritabil «Nocna Jazda Ratowników» (Cursa de Noapte a Salvatorilor - n.r). Pompierii noștri nu au organizat niciodată proteste de susținere a fermierilor din Țările de Jos”, au răspuns aceștia pe 12 iulie.
Analizând detaliile videoclipului, cum ar fi o casă și câmpul din fundal, am descoperit că acesta a fost filmat în parcarea Orlen din Jedlicze, același loc pe care pagina de Facebook a evenimentului de strângere de fonduri îl menționează ca locație.
Portalul Krosno112 a confirmat, de asemenea, că videoclipul de pe TikTok care se răspândește pe rețelele de socializare cu afirmații false a fost, de fapt, înregistrat în timpul evenimentului lor caritabil din Polonia. „Videoclipul a fost cu siguranță filmat în timpul «Nocna Jazda Ratowników». Acesta este un eveniment caritabil anual, coprodus de portalul nostru împreună cu pompierii din Dobieszyn”, au declarat aceștia pe 12 iulie 2022, confirmând că videoclipul „nu reprezintă proteste”.
În concluzie, dovezile arată că înregistrarea video a fost realizată în sudul Poloniei, în timpul unui eveniment caritabil local numit «Nocna Jazda Ratowników» (Cursa de Noapte a Salvatorilor - n.r), organizat de pompierii voluntari locali din zonă și de un site de știri local, Krosno112.
O a doua înregistrare video arată oameni prezenți la un concert
Alte postări, cum ar fi aceasta distribuită de peste 1,700 de ori, sau aceasta, distribuie videoclipul cu pompierii polonezi alături de un altul care arată o mulțime de oameni care scandează „Boeren!” (care înseamnă „fermieri!” în limba olandeză - n.r) în timpul a ceea ce pare a fi un concert în aer liber.
În urma comentariilor online la postări similare, am stabilit că videoclipul este de la un concert al grupului olandez Mooi Wark, care a avut loc pe 8 iulie, în timpul Beachpull, un eveniment de tragere a tractoarelor în orașul olandez Putten. Trupa l-a postat pe pagina sa oficială de Facebook cu comentariul „Fără cuvinte... ce petrecere!!!! Beachpull o rundă de aplauze pentru fermierii care se luptă”. De asemenea, aceștia au postat videoclipul și pe Instagram.
Purtătorul de cuvânt al trupei, Hans de Jonge, a declarat pentru AFP că „Mooi Wark este o trupă rock a fermierilor”. „Cântă în dialectul Drents, erau deja populari printre fermieri, iar acum este extrem”, a explicat el pe 13 iulie 2022. Întrebat despre videoclipul viral, el a spus apoi că „aceștia sunt doar niște fani care se distrează la o petrecere”.
Protestul fermierilor în Țările de Jos
Protestele recurente ale fermierilor din Țările de Jos au început în 2019, când guvernul a început să discute pentru prima dată despre planurile sale de restricționare a agriculturii și a creșterii vitelor pentru a reduce emisiile de azot.
Fermierii olandezi folosesc tractoare pentru a restricționa traficul pe autostrăzi și, cel puțin o dată, fermierii germani au organizat și ei un protest de solidaritate pentru colegii lor olandezi. AFP nu a găsit nicio dovadă a unui protest al pompierilor olandezi în semn de solidaritate cu fermierii.
În ceea ce privește protestele din Italia menționate în unele dintre postări, potrivit presei locale italiene (aici, aici, aici), un protest al fermierilor a avut loc pe 6 iulie 2022 în Lamezia Terme în sudul Italiei. Fermierii cu tractoare au mărșăluit pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la dificultățile prin care trece sectorul lor. AFP nu a găsit nicio mențiune cu privire la faptul că acest protest a fost organizat în solidaritate cu fermierii olandezi.
Unul dintre cele mai recente proteste în masă a avut loc pe 22 iunie 2022, cu participarea a mii de fermieri care au condus tractoare, manifestând în centrul Țărilor de Jos împotriva planurilor guvernului de la Haga, care ar putea duce la o reducere cu 30% a efectivelor de animale.
Țările de Jos, al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume, este unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din Europa - în special de azot -, o mare parte din această situație fiind pusă pe seama gunoiului de grajd produs de bovine și a îngrășămintelor. Însă fermierii spun că sunt vizați în mod nedrept, spre deosebire de marile întreprinderi și de industrie, mulți dintre ei promițând să se opună oricăror planuri de reducere sau de închidere a fermelor.
Imaginile cu protestele fermierilor olandezi sunt adesea denaturate pe rețelele de socializare, cum ar fi această imagine din 2019, care a fost răspândită cu afirmația falsă că arată un protest împotriva restricțiilor anti-COVID din 2021.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne