Armata ucraineană nu a introdus până în prezent înrolarea pentru femei

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Ucraina nu a introdus în prezent recrutarea militară pentru toate femeile aflate la vârsta necesară pentru a lupta, contrar afirmațiilor distribuite de mii de utilizatori ai rețelelor de socializare de la jumătatea lunii iunie 2022. Un presupus document al guvernului de la Kiev este prezentat ca dovadă în unele dintre postările de pe rețelele de socializare și articole din România. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene neagă existența serviciului militar obligatoriu pentru femei, dar și autenticitatea documentului care circulă și care, de altfel, conține multiple erori. În Ucraina, însă, există serviciul militar obligatoriu pentru bărbați.

„În Ucraina, se pregătește mobilizarea femeilor în scopul «realimentării neîntrerupte a pierderilor de personal» ale Forțelor Armate ale Ucrainei. În primul rând, până pe 15 iunie va începe mobilizarea femeilor care sunt deja obligate la serviciul militar, iar până pe 31 iunie vor fi înscrise pentru serviciul militar femeile ucrainene între 18 și 60 de ani”, spune această postare de pe Facebook din 13 iunie 2022.

Afirmații similare au fost, de asemenea, distribuite pe Facebook aici, dar și aici și aici, alături de un presupus document al armatei Ucrainei.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 6 iulie 2022

Afirmațiile au fost preluate și de presa în limba română, printre care de site-urile Adevărul, Gândul sau România TV, acestea susținând că „șeful Statului-Major General al Armatei ucrainene” a fost cel care a emis „ordinul de începere a mobilizării femeilor” și că „documentul semnat a fost publicat de expertul militar rus Boris Rojin”. Articolele citează, de asemenea, publicația rusă Pravda.ru ca sursă a informațiilor.

Potrivit articolelor, „generalul-locotenent Serghei Şaptal a ordonat centrelor de completare a Forţelor armate ucrainene ca până la 15 iunie să pregătească lista femeilor care sunt înrolate”, iar „până la sfârşitul lunii, comandamentele militare trebuie să înroleze toate femeile ucrainene cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani”.

Portalul rusesc Pravda a publicat articolul citat aici pe 11 iunie 2022. În imaginea miniaturală de previzualizare a articolului - vizibilă în partea de jos a acestei pagini arhivate - este vizibil și presupusul document ucrainean folosit pentru a susține afirmațiile. O versiune mult mai clară a documentului a fost publicată pe canalul de Telegram al lui Rozhin.

Același document a fost folosit pentru a răspândi afirmații false similare în alte limbi, precum germană și olandeză. În aceste cazuri, un articol de pe platforma germană Report 24 a fost citat ca sursă a informațiilor și a presupusului document oficial. AFP a demontat deja aceste informații în aceste limbi aici și aici.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, informații false despre război au circulat în mod repetat pe internet. Au existat afirmații false referitoare la recrutarea în februarie a bărbaților în vârstă de luptă și la interdicția de a părăsi țara, care au fost verificate de AFP (aici, aici). Deși Ucraina nu a introdus încă recrutarea universală pentru femei, acestea luptă deja în cadrul forțelor armate (aici).

Îndoieli cu privire la autenticitatea documentului

AFP a tradus documentul în limba ucraineană. Acesta ar proveni de la Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina și ar fi semnat de generalul-locotenent „CO Schaptala” (nu „Șaptal”, așa cum se afirmă în articolele în limba română). Se presupune că documentul este scris în baza a două legi privind mobilizarea (numărul 69 din 2022) și înregistrarea femeilor (numărul 313 din 2021).

Documentul spune: „Eu ordon: Până la data de 15 iunie 2022, întocmiți listele cu femeile înregistrate în armată în conformitate cu ordinul Ministerului Apărării al Ucrainei și desfășurați activități de mobilizare. Până la 31 iunie 2022, organizați evenimente pentru înregistrarea femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și fără restricții. Pregătiți planuri pentru desfășurarea și pregătirea militară generală a celor mobilizate în temeiul acestui ordin”.

În trecut, organizațiile de fact-checking au verificat în repetate rânduri presupuse documente oficiale ucrainene și au găsit erori evidente (aici, aici), cum ar fi titluri greșite ale funcțiilor. Există, de asemenea, neconcordanțe și în documentul care este distribuit în prezent, ceea ce pune la îndoială autenticitatea acestuia.

Pentru început, data și numărul din partea superioară a documentului par să fi fost scrise cu un font care nu se potrivește cu restul textului. În documentele originale ale autorităților ucrainene, datele sunt introduse fie manual (aici, aici), fie digital (aici, aici), dar în formate și fonturi diferite de cel în cauză.

De asemenea, blocurile de text individuale din acest document sunt parțial înconjurate de pixeli și au o culoare de fundal diferită de restul. Acest lucru este evident în special în cadrul semnăturii, care nu este vizibilă în unele dintre postările în limba română.

Captură de ecran a ordinului realizată pe 28 iunie 2022. Cercurile roșii au fost adăugate de AFP

De asemenea, multe documente oficiale sunt disponibile online. AFP a căutat online documentul cu numărul 321 al „Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina”, de asemenea cu diverse pasaje în limba ucraineană. AFP nu a găsit nicio dovadă a existenței acestui document online, inclusiv pe site-ul Ministerului Apărării.

În timpul căutării generalului-locotenent „CO Schaptala” (în ucraineană: „CO Шаптала”), AFP l-a găsit, de fapt, pe generalul-locotenent Sergiy Oleksandrovich Schaptala. Denumirea gradului său este corectă; cu toate acestea, ordinele semnate de el în documentele disponibile public sunt de obicei semnate fără „O”, care reprezintă patronimicul său (de exemplu aici, aici, aici). Patronimicul este o parte obișnuită a numelui oficial în unele țări slave, bazat pe prenumele tatălui.

O greșeală evidentă este faptul că presupusul ordin de mobilizare a femeilor ucrainene urmează să fie pus în aplicare până pe 31 iunie 2022. Cu toate acestea, iunie 2022 nu are o zi de 31, ci se încheie pe data de 30 iunie 2022.

Autoritățile ucrainene neagă documentul și conscripția pentru femei

Centrul ucrainean pentru combaterea dezinformării, care raportează Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a fost înființată prin decret prezidențial pe 11 martie 2021. Centrul răspunde la dezinformările despre Ucraina.

Acesta a reacționat, de asemenea, și la documentul privind mobilizarea femeilor. Pe 12 iunie 2022, aceștia au declarat pe Telegram că: „O serie de canale pro-ruse de pe Telegram au distribuit o fotografie a unui document presupus a fi semnat de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, S. Shaptala [...] Cu toate acestea, această informație nu este adevărată, iar documentul în sine este fals”.

În continuare, centrul spune: „Vorbind despre situația actuală, acum nu mai este nevoie de recrutarea obligatorie a femeilor”.

Șeful biroului regional de conscripție militară din Lviv a declarat pe 1 iunie pentru presa locală Lviv.Media că: „Înrolarea femeilor în serviciul militar în timpul mobilizării este posibilă doar cu acordul lor. Legea Ucrainei nu prevede serviciul militar obligatoriu pentru mobilizarea femeilor și nu este nevoie de el în acest moment”.

De asemenea, AFP nu a găsit niciun reportaj în presă despre femei forțate să intre în război de către guvernul ucrainean.

AFP a întrebat ambasada Ucrainei la Berlin despre recrutarea femeilor. Pe 23 iunie 2022, ambasada a făcut referire la o declarație a ministrului adjunct al Apărării, Hanna Maliar, care poate fi găsită în mai multe materiale din presa ucraineană (aici, aici) din iunie 2022: „În prezent, nu avem pe ordinea de zi o chestiune legată de mobilizarea femeilor, așa că este clar: nu este singura manipulare pe care a lansat-o Rusia”.

Cu toate acestea, Maliar a mai declarat: „Nu putem prezice ce se va întâmpla mâine sau poimâine în această situație, deoarece problema mobilizării depinde direct de situația de pe front. Până în prezent, mobilizarea s-a desfășurat în totalitate conform planului, nu avem surprize, perturbări sau exoduri în masă”.

Raportul 24 recunoaște un posibil fals

Blogul german Report 24, care este menționat în unele postările și articole în alte limbi ca sursă a documentului despre presupusa recrutare a femeilor în Ucraina, și-a actualizat între timp articolul pe acest subiect. În actualizarea făcută, autorul explică faptul că au apărut îndoieli cu privire la autenticitatea documentului. Printre altele, pentru că 31 iunie 2022 nu există, acesta spune că: „Ar putea fi o eroare în original - sau pur și simplu un fals”.

Traducerea și adaptarea
Conflictul ucrainean-rus