
O ilustrație a unui artist este prezentată greșit ca fiind „cea mai detaliată imagine” a unei celule umane
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 29 Iunie 2022, la 15:39
- 5 minute de citit
- De: Natalia SAWKA, AFP Polonia, AFP Pakistan
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Aceasta este cea mai detaliată imagine de până acum a unei CELULE UMANE, obținută prin radiații X, RMN (Rezonanța Magnetică Nucleară) și microscopie crioelectronică”, spun mai multe postări pe Facebook din 26 iunie 2022 (aici, aici, aici), distribuite de mii de ori de atunci.
Postările prezintă o imagine care arată ceea ce pare a fi o secțiune transversală multicoloră a unei celule cu diversele sale elemente.
Imaginea cu afirmații similare a început să circule în limba română încă din aprilie 2021, de exemplu aici și aici, utilizatorii susținând atunci că este vorba de o „fotografie” a celulei. „Avem în fiecare corp aprox. 30.000 de miliarde de celule cu forme și mase diferite. Prima celulă vie a apărut pe Terra acum circa 4 miliarde de ani. Suntem actori într-o «dramă metafizică» din care încercăm să pricepem ceva”, mai adaugă postările din 2021.

Afirmații similare au fost deja demontate de AFP în Pakistan aici și în Polonia aici.
AFP a descoperit că imaginea este, de fapt, o ilustrație a unei celule animale generalizate, nespecializate, creată ca instrument de predare a biologiei de bază de către artistul australian Russell Kightley, care se descrie pe site-ul său ca fiind un ilustrator medical și științific cu numeroase publicații.
Secțiunea transversală a celulei a fost publicată de site-ul de diagrame biologice BioCam aici, cu legenda „Celulă animală tipică desenată de 50.000x în mărime naturală”.
Imaginea lui Kightley a apărut, de asemenea, în bestsellerul din 2009 al biologului evoluționist Richard Dawkins, „The Greatest Show on Earth”, potrivit site-ului acestuia.
Căutările prin cuvinte cheie au găsit imagini ale ilustrației cu celule de animale a lui Kightley pe pixels.com - un site de fotografii de stoc - și pe două site-uri deținute de Kightley, aici și aici. Legendele de la toate cele trei o descriu ca fiind o: „Ilustrație a unei celule animale secționate”.
„Culorile ca niște bijuterii și detaliile foarte fine fac ca această imagine să fie ideală pentru a ilustra complexitatea la nivel celular”, adaugă legendele. Potrivit propriului site, Kightley se ocupă de ilustrație medicală și științifică din 1981.
„Am vrut să arate ca o cutie de bijuterii deschisă”
AFP l-a contactat pe Kightley, care a descris imaginea celulei ca fiind „o imagine pictată, realizată inițial pentru un poster educațional cu peste douăzeci de ani în urmă”, într-un email din 12 mai 2022.
Într-un articol din 2021, Kightley oferă mai multe detalii despre modul în care a creat ilustrația sa cu celule animale și descrie modul în care aceasta a fost în mod repetat subiectul unor afirmații false. „A fost nevoie de șase săptămâni de muncă cu normă întreagă pentru a o crea folosind Painter (Painter al Fractal Design, care acum este gestionat de Corel)”, a scris el.
„Am vrut să arate ca o cutie de bijuterii deschisă, pentru strălucirea și sentimentul de uimire față de mecanismele interioare. Culorile sunt arbitrare, dar de mulți ani folosesc albastru-verzui pentru membranele plasmatice și roșu sau violet pentru ADN”, a adaugat el.
Kightley a descris ilustrația ca arătând „o celulă animală (inclusiv umană) generalizată, fără specializări” și spune că a fost concepută ca un „instrument de predare a biologiei de bază”.
Kightley a spus că a cercetat structura celulară, dar că în imagine a existat și o interpretare artistică.
„Oamenii sunt animale, așa că o celulă animală generală ar fi relevantă pentru oameni. Dar, în cele din urmă, este o pictură digitală, așa că există o mulțime de interpretări implicate”, a declarat el pentru AFP într-un email.
„Toate ilustrațiile științifice sunt, într-o măsură mai mare sau mai mică, interpretări artistice. Unele se străduiesc să fie mai exacte decât altele, de exemplu, respectând scările relative ale componentelor din imagine sau animație (cum ar fi dimensiunea vârfurilor virale și a moleculelor de anticorpi). Pentru această imagine, am făcut tot posibilul pentru a o face cât mai exactă și la scară, păstrând în același timp claritatea și generalizarea”, a explicat el.
Ce tip de celule au oamenii?
Kightley a descris imaginea sa ca fiind o „celulă animală generală (inclusiv umană)”, deoarece oamenii și animalele au același tip de structură celulară, deși alte aspecte ale celulelor lor diferă.
Dr. Emilia Skirmuntt, virusolog evoluționist și cercetător postdoctoral în cadrul Oxford Vaccine Group de la Universitatea din Oxford, a explicat că, întrucât oamenii sunt vertebrate și mamifere, „în consecință, celulele lor, ca și cele ale tuturor animalelor, sunt celule eucariote fără perete celular”.
„Principala diferență între celulele diferitelor animale, inclusiv cele ale oamenilor și ale altor specii de mamifere, este dimensiunea și compoziția informației genetice conținute în nucleul celulei, care este vizibilă doar la nivel molecular, nu și la nivelul structurii celulare”, a transmis ea pentru AFP într-un email din 17 mai 2022.
Dr. Renata Godlewska, de la Departamentul de Genetică Bacteriană, Institutul de Microbiologie al Universității din Varșovia, a explicat pentru AFP, prin email, pe 17 mai, că „celulele umane nu diferă în mod fundamental de celulele animale. Există, desigur, diferențe care afectează unele celule specializate, dar în general celulele eucariote tipice sunt construite în același mod”.
Un consorțiu global de oameni de știință lucrează în prezent la Atlasul Celular Uman, care își propune să cartografieze tipurile și proprietățile tuturor celulelor umane.
„Atlasul Celular Uman (HCA) este un grup internațional de cercetători care utilizează o combinație a acestor noi tehnologii pentru a crea hărți de referință celulare cu poziția, funcția și caracteristicile fiecărui tip de celulă din corpul uman”, arată site-ul proiectului. Cercetările sale au fost publicate în revista științifică „Science”, inclusiv aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne