Președintele Libiei Muammar al-Gaddafi se adresează Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite pe 23 septembrie 2009 la sediul ONU din New York (AFP / Stan Honda)

Citatul atribuit lui Gaddafi este o versiune distorsionată a discursului său la ONU, iar jumătate din el este complet inventat

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O postare pe Facebook care conține un presupus citat al fostului lider libian Muammar al-Gaddafi dintr-un discurs pronunțat în fața Organizației Națiunilor Unite în 2009 a devenit extrem de virală în doar câteva zile, susținând că acesta ar fi spus: „vor crea ei înșiși viruși și vă vor vinde antidoturi, apoi vor pretinde că au nevoie de timp pentru a găsi o soluție, atunci când o au deja”. Prima parte a declarației este o versiune vagă a unei afirmații nefondate pe care a făcut-o, a doua este complet inventată.

„Vor crea ei înșiși viruși și vă vor vinde antidoturi. Apoi vor pretinde că au nevoie de timp pentru a găsi o soluție, atunci când o au deja”, arată un citat dintr-o postare pe Facebook, care susține că a fost scos din „discursul lui Gaddafi” pe care acesta l-a ținut la a 64-a Adunare Generală a ONU, în 2009, în New York. Distribuirile acestei postări din 30 mai 2021 au explodat în doar câteva zile: a fost distribuită de peste 25.000 de ori de atunci.

În timp ce postarea are foarte puține comentarii, unii dintre utilizatorii care o distribuie par să creadă că a acesta a prezis pandemia de Covid-19. Aceștia se întreabă dacă „era paranormal” (aici), alții distribuie această postare ca fiind o dovadă că pandemia actuală „a fost planificată de mulți ani” (aici) sau alături de hashtagul #covid19 (aici), în ciuda faptului că originile acestei pandemii nu sunt încă cunoscute.

Postări similare au circulat la sfârșitul anului 2020 pe Facebook în Spania și Serbia. AFP a demontat afirmațiile atunci.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook realizată pe 3 iunie 2021

Muammar al-Gaddafi a fost un dictator libian care a guvernat din 1969 până în 2011. În 1969, a dat o lovitură de stat care a răsturnat monarhia. În 2011, pe fondul mișcării mai largi cunoscute ca “primăvara arabă’, el a refuzat să predea puterea în timpul protestelor publice. Acest lucru a dus la izbucnirea unui război civil. A fost împușcat mortal în octombrie 2011.

Fotografia lui Gaddafi folosită în postarea de pe Facebook este o fotografie AFP făcută pe 23 septembrie 2009 la sediul ONU din New York în timp ce acesta susținea un discurs la cea de-a 64-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Ce a spus Gaddafi în discursul său la Națiunile Unite?

Discursul de la cea de-a 64-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite din 2009 a fost primul pe care Gaddafi  l-a adresat la ONU în patru decenii de putere și a durat mai mult de o oră și jumătate în loc de 15 minute, așa cum cere protocolul.

Întregul său discurs poate fi văzut pe YouTube și poate fi găsit și transcris în biblioteca digitală a ONU. Printre altele, Gaddafi a cerut atunci o reformă a Consiliului de Securitate - unul dintre cele șase organe principale ale Organizației Națiunilor Unite - spunând că ar trebui numit „consiliul terorii”.

AFP a citit transcrierile discursului și a constatat că acestea nu conțin citatul exact distribuit pe Facebook.

Potrivit întregii înregistrări a discursului său din 23 septembrie 2009 (de la pagina 15), Gaddafi a exprimat afirmații nefondate cu privire la presupusa creare de viruși de către „companiile capitaliste” dispuse să vândă vaccinuri (pagina 26) și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vânzarea acestor vaccinuri.

Cu toate acestea, el nu a spus exact că „vor crea ei înșiși viruși și vă vor vinde antidoturi”, ceea ce implică ideea că o entitate vagă - „ei” - are planuri de rău augur pentru viitor.

Mai mult, a doua parte a citatului din postarea de pe Facebook - „vor pretinde că au nevoie de timp pentru a găsi o soluție, atunci când o au deja” - este total inventată: nu apare nicăieri în discursul său.

Acesta nu a menționat nici Covid-19.

Afirmații nefondate

„Astăzi există gripă porcină. Poate că mâine va fi gripa peștelui, pentru că uneori producem viruși controlându-i. Este o afacere comercială”, a susținut Gaddafi în discursul său la ONU în 2009. „Companiile capitaliste produc viruși astfel încât să poată genera și vinde vaccinuri. Este o rușine și o etică slabă. Vaccinurile și medicamentele nu ar trebui vândute”, a continuat el.

„Medicamentele ar trebui să fie gratuite și vaccinurile să fie date gratuit copiilor, dar companiile capitaliste produc virusurile și vaccinurile și vor să obțină profit", a mai afirmat el. „De ce nu sunt gratuite? Ar trebui să le oferim gratuit și să nu le vindem. Întreaga lume ar trebui să se străduiască să protejeze oamenii, să creeze și să producă vaccinuri și să le ofere gratuit copiilor și femeilor, și să nu profite de acestea”, a adăugat el, după ce a menționat că și în „Cartea Verde” a sa a susținut „că medicamentele nu trebuie vândute sau supuse comercializării”.

Cartea Verde” este opera sa, în care și-a inclus filozofia politică originală și și-a prezentat opiniile despre democrație. În ea, a postulat respingerea capitalismului și concepția marxistă a dictaturii proletariatului.

Virusul gripei porcine A / H1N1 pe care îl menționează a provocat o epidemie în iunie 2009, care a durat până în august 2010. Nu există dovezi care să sugereze că acest virus a fost creat de om. La acea vreme, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a spus că este „foarte puțin probabil” că ar fi putut fi creat într-un laborator, din diferite motive enumerate aici. Organizația Mondială a Sănătății a spus de asemenea că „dovezile sugerează că acesta este un virus natural și nu un virus derivat din laborator”.

În ceea ce privește actuala pandemie de Covid-19, pe care unii utilizatori de Facebook o leagă de citatul distorsionat al lui Gaddafi, originile sale sunt încă în curs de investigare, creând încă speculații și tensiuni.

Președintele Libiei Muammar al-Gaddafi se adresează Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite pe 23 septembrie 2009 la sediul ONU din New York. Aceeași imagine a fost distribuită în postarea de pe Facebook. (AFP / Stan Honda)

O căutare pe Google făcută de AFP folosind cuvintele cheie „Gaddafi, vaccinuri, viruși,” nu a găsit dovezi care să arate că acesta ar fi vorbit vreodată despre această temă, în afară de discursul ONU. Căutarea a găsit însă că părți din discursul său au fost folosite într-un videoclip postat pe Youtube în martie 2020, la începutul pandemiei, care susține că „Gaddafi a dezvăluit cine se află în spatele coronavirusului”.

Citatul publicat pe Facebook este probabil interpretarea personală a cuvintelor fostului lider libian, cu elemente false adăugate.

COVID-19 VACCINARE