
Acest videoclip arată un test de funcționare al unui centru de Covid-19, nu o punere în scenă cu actori
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 21 Ianuarie 2022, la 16:23
- 5 minute de citit
- De: Jan RUSSEZKI, AFP Germania
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Germania - Ca să convingă lumea de existența covrigului 19 plătește actori care să joace în rol de bolnavi cu dificultăți de respirație”, spune această postare de pe Facebook din 12 decembrie 2021 care a fost distribuită de peste 1,000 de ori de atunci.
Postarea prezintă un videoclip cu o femeie așezată pe un pat de spital care așteaptă semnalul pentru a „informa un membru al personalului” că are „dificultăți la respirație”. „Mințim și simulăm”, spune ea în videoclip, vorbind în germană (cu subtitrări în engleză). Cu toate acestea, femeie este auzită menționând că face acest lucru pentru că „acesta este noul centru coronavirus și acum se efectuează un test de funcționare”.

Videoclipul a început să circule cu afirmații similare conform cărora ar arata actori plătiți care pretind că sunt bolnavi de Covid-19 încă din septembrie 2020; dar interpretarea acestuia este greșită. Videoclipul a fost filmat în timpul unui test care a avut loc într-un nou centru de coronavirus din Berlin. AFP Germania a aflat originea videoclipului și a demontat afirmațiile înșelătoare aici.
Unde a fost filmat videoclipul?
În timp ce în versiunea românească a videoclipului acest indiciu nu este vizibil, videoclipul publicat pe rețelele de socializare în limba germană în 2020 (spre exemplu aici) include în stânga sus numele unui utilizator Instagram - „officialmelisa”. La căutarea numelui acestui cont, AFP a găsit, de asemenea, videoclipul original, precum și alte câteva care arată aceeași scenă și care au fost publicate pe 10 septembrie 2020. Femeia a confirmat atunci pentru AFP că ea a fost cea care joacă rolul unei paciente.
În videoclip, femeia spune că este vorba despre un „test de funcționare” în „noul centru corona”. De asemenea, subliniază că nu este bolnavă. Aceasta poate fi văzută ținând un program tipărit cu descrierea rolului ei. În ultima propoziție a programului, „CBZJ” mulțumește pentru sprijin. Sigla operatorului spitalicesc „Vivantes” poate fi văzută și pe lenjeria patului de spital, amânunt ce oferă un alt indiciu.

CBZJ este acronimul Centrului de Tratament pentru coronavirus Jafféstrasse (în germană „Corona Behandlungszentrum Jafféstraße”), un centru de tratament pentru pacienții cu Covid-19, construit în centrul expozițional din Berlin, cu intenția de a elibera spitalele de pacienți cu Covid-19 care nu necesită terapie intensivă și care s-a deschis în mai 2020. Centrul a confirmat pentru AFP în septembrie 2020 că scenele din videoclip arată un exercițiu desfășurat în spital.
Un comunicat de presă a fost publicat pe 11 septembrie 2020, la o zi după exercițiu. Acesta explică că „în 10 septembrie, între orele 13:00 și 15:00, s-a desfășurat un exercițiu în Centrul de Tratament pentru coronavirus Jafféstrasse (CBZJ), care nu era încă folosit pentru îngrijirea pacienților, în eventualitatea în care numărul tot mai mare de infectări face necesară ocuparea facilității de rezervă”. Exercițiul s-a desfășurat „sub observația reprezentanților Departamentului pentru Sănătate din Senat și a pompierilor, exercițiul a presupus simularea tuturor proceselor operaționale importante”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, Kristina Tschenett, în momentul în care a avut loc exercițiul, centrul era nefolosit. Centrul era pregătit să ofere paturi pentru 500 de persoane în cazul în care celelalte spitale din Berlin ar deveni supraaglomerate.
„Cu toate acestea, echipa de bază Vivantes, formată din 50 de angajați, nu poate fi detașată permanent din alte spitale în acest scop”, a spus purtătorul de cuvânt într-o convorbire telefonică cu AFP. „De aceea, pentru o eventuală urgență a trebuit să se testeze operațiuni regulate”, a adăugat ea, deoarece echipa se va prezenta acolo doar când va fi nevoie. Acest exercițiu a presupus testarea unei unități a spitalului cu 70 de paturi.
Utilizatorul care a postat videoclipurile pe Instagram, „officialmelisa” a postat un alt videoclip în seara zilei de 14 septembrie 2020 în care a comentat afirmațiile că videoclipul ei arată pacienți care pretind că sunt bolnavi de Covid-19. Aici, tânăra de 21 de ani explică că ea și prietenii ei au fost informați despre exercițiul de către universitatea ei pe 27 august 2020 și, prin urmare, au participat. Femeia a confirmat că, în timp ce exercițiul a fost filmat, videoclipul viral a fost înregistrat de ea însăși.

AFP a întrebat-o în 2020 pe „officialmelisa” prin Instagram despre distribuirea videoclipului ei ca dovadă că imaginile de la știri din spitalele Covid-19 sunt false. Ea a răspuns public la întrebare în InstaStories:
„Nu mă așteptam ca videoclipul meu să fie distribuit într-o asemenea măsură”. Potrivit acesteia, videoclipul ei a fost scurtat cu un minut și editat, iar sub această formă a devenit viral. Femeia continuă: „A fost folosit pentru a răspândi viziunea asupra lumii și interesele unui anumit grup țintă. Videoclipul meu a fost folosit complet greșit de către acest grup. Este total înșelător”. Ca urmare a răspândirii, Instagram i-a blocat temporar contul, a spus ea.
„Actori plătiți”?
Multe dintre postările de pe rețelele de socializare, inclusiv cea în limba română, susțin că femeia care a realizat videoclipul a fost plătită pentru prestația ei. Această afirmație nu este greșită, dar plata a fost făcută pentru un exercițiu în spital și nu pentru o scenă pur fictivă.
Purtătorul de cuvânt al Vivantes, Kristina Tschenett, a confirmat că toți cei 70 de figuranți care au luat parte la exercițiul au primit o indemnizație. „A fost o compensație forfetară de 50 de euro și mâncare - nicio diferență față de ceea ce s-a prezentat. În acest exercițiu nu a existat niciun deces, ci doar resuscitare", a spus purtătorul de cuvânt. Indemnizațiile pentru cheltuieli au fost plătite de Oficiul Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre.
Afirmația postării în limba română este că imaginile au fost filmate „pentru a convinge lumea de existența Covid-19”.
Întrebată de AFP în 2020, Vivantes a confirmat că exercițiul a fost filmat, dar pentru a fi prezentat ca exercițiu. „Am folosit doi cameramani și un fotograf pentru documentația internă”, a spus ea. Fotografiile au fost publicate pe Instagram, Linkedin și Facebook și sunt marcate clar ca arătând un „exercițiu” și o „simulare” a „vieții normale de zi cu zi în spitalul”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Vivantes, presa nu a fost prezentă exercițiul și nici nu s-au primit solicitări de poze sau videoclipuri.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne